Létrehozva: 2023.03.07.

Balhé az óbudai Római-part körül: Karácsonyék beáldoznak kétezer embert?

Ha megvalósulnak a tervek, le kell bontani 2 ezer ember házát a Rómain, miután a főpolgármester egy személyben döntött arról, hogy az árvízvédelmi gátat a Királyok útja-Nánási út mentén tervezteti meg.

„Karácsony ezen döntésével a Római 70 hektárja valóban hivatalos hullámtérré változik. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanokat onnan bontani kell mind egy szálig. A hullámtér ugyanis egy füves préri, a közepén 60 méteres erdősávval. Úgyhogy az összes növényt, épületet ki kell vágni, le kell dózerolni és létre kell hozni a hullámterületet, ahol sem kerékpárút, de még büfé sem lehet" - mondta a Metropolnak dr. Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római-partért elnöke a Főpolgármesteri Hivatal előtt, miután Egri Gábor alelnökkel szinte szó szerint kipréselték Karácsony Gergely döntésének másolatát. Erre azért kényszerültek, mert a főpolgármester eddig sem nem függesztette ki, sem nem értesítette írásban az érintetteket döntéséről, ahogyan ezt egyébként a hivatalos forma szerint kellene.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

 

Karácsony döntése miatt ha megépül a gát, a budapestiek búcsút vehetnek a csónakházaktól, sportközpontoktól, strandtól, szállodától és az éttermektől is, hiszen a hatósági előírások szerint az elsődleges védmű előtt semmi nem lehet.

 

Én nem hiszem, hogy a főváros vezetése ezt a döntést átgondolta. Egyszerűen csodálkozva állunk az előtt a merészség előtt, amikor a főpolgármester úr veszi a bátorságot és egy személyben ilyen döntést hoz. Ezzel 2 ezer ember vagyonába súlyosan beavatkozik, aminek mind a személyi, mind az anyagi konzekvenciáit neki - Karácsony Gergelynek - kell viselnie, egy személyben, teljes magánvagyonával. Szóval mostantól a főpolgármester ne adja el az ingatlanjait, mert az vagyonmentésnek számít...

–üzente végül Egri Gábor. Az Egyesület a Római-partért alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az összes ingatlan tulajdoni lapján is fel kell tüntessék, hogy ezentúl nem lakóterületi, hanem hullámtéri ingatlanok lesznek a házaik. Ha kár éri vagyonukat, így azt nem köteles a főváros kompenzálni. 

Óbudán ez a 70 hektár szellemvárossá fog átalakulni, úgy fog kinézni, mint Csernobil. Az árvizek elöntik a teljes területet és romhalmazzá változtatják a teljes ingatlanállományt. Ez a döntés a szegregáció megvalósulása, sőt, békeidőben elkövetett népirtási kísérlet. Karácsony Gergely ezt írta alá és ezután is minden jogi fórumot felkeresünk, hogy ilyen, embertelen, az alapvető jogokat lábbal tipró döntés, ne juthasson érvényre

–mondta dr. Búzás Antal Győző és Egri Gábor.

„Kár volt összehívni ezt a fórumot! Hát már eldöntötték, 2 ezer embert betolnak a Dunába, szégyelljék magukat! Nekik ez politikai húzás, mi pedig csak gyalogáldozatok vagyunk ebben” – kiabálták a Római-parton élők Kerpel-Fronius Gábornak. A főpolgármester-helyettes egy pattanásig feszült fórumon jelentette be, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már eldöntötte: a Római-part helyett jóval beljebb, a Királyok útja–Nánási út mentén terveztetik meg az árvízi védművet. A magukból kikelt lakóknál ez kiverte a biztosítékot, hát még az, amikor kiderült: a baloldali városvezetés „tesz” a sorsukra. A kínosan feszengő baloldali politikus ugyanis nyeglén azzal koronázta mondanivalóját: „az árvízi védekezésnek az is egy módja, hogy a nem védett területet elhagyják az emberek!” 

 

Magyarán az érintett 2 ezer ember költözzön el, ha nem akar a medréből kilépő folyó martalékává válni, hiszen Karácsony már döntött és kész.

 

A fórumon a moderátorok, hogy csitítsák a transzparensekkel érkező helyieket, már az elején felvázolták a kérdésfeltevés kulturált szabályait, és nagyvonalúan felajánlották a zúgolódó tömegnek a tegezés lehetőségét... Mindez azonban semmit sem ért, hiszen a lakók kisvártatva hangot adtak tiltakozásuknak, miután az ő véleményükre Budapest baloldali vezetése, illetve Karácsony Gergely érdemben nem volt kíváncsi. Ráadásul a Városháza nem lakossági fórumokat, hanem csak „tervezési tájékoztatókat” tart, amelyeket alig pár nappal az esemény előtt tesz közzé. Karácsony a nyomvonal kiválasztásánál társadalmi támogatottságra hivatkozik, miközben a helyben élő, közvetlen érintett 2 ezer ember a part menti védelmet szorgalmazná, hiszen nekik is jár ez, ugyanúgy, mint másnak. Az már csak hab a tortán, hogy bár azt hangoztatták Karácsony Gergelyék, hogy mindent átláthatóan csinálnak, eddig semmilyen papírt nem láttak a Római-parton élők. Mindennek fényében nem tegeződtek a helyszínen konfrontálódó és a kialakult felfokozott helyzetet nehezen kezelő főpolgármester-helyettessel...

A legnagyobb és alapvetésként működő vita akörül alakult ki eddig, hogy hullámtér vagy ártér-e a 70 hektáros terület. A főváros úgy vélte, hogy a Királyok útja–Nánási út mentén lévő ideiglenes gát, fővédmű. Ezt a kúriai 1978-as döntésre alapozzák, így szerintük a nevezett terület hullámtérnek minősült eddig is. A helyiek viszont a szaktárca állásfoglalására hivatkoztak, és régen elavultnak, illetve az ügy szempontjából irrelevánsnak tartották a főváros hivatkozási alapját. Ezt pecsételte meg most Karácsony Gergely döntésével.

Búzás elmondása szerint a főpolgármester-helyettes a személyes találkozón elmondta nekik, hogy bár elnyerték a tervezésre fordítható uniós támogatást, arra már egy fillérjük sincs, hogy meg is építsék a védművet. Így tulajdonképpen ők szélmalomharcot folytatnak, mert ennek fényében szimpla politikai húzásra mutat az ügy komolytalan kezelése, sőt, újbóli napirendre kerülése.

Ez egy politikai játszma valakinek, nekünk viszont az életünk vagy a halálunk! Ez a 2 ezer ember gyalogáldozat Karácsonyék szemében, semmi több. Mert innentől kezdve, hogy kijelölik –akárhogyan is – a gát helyét, elkészül a terv, a fővárosnak vagy az unióhoz, vagy a kormányhoz kell folyamodnia pénzért, ha építeni akar. De logikus, hogy ehhez a szakmaiatlan és komolytalan tervhez, illetve annak megvalósításához sem az Európai Unió, sem a magyar kormány nem fog pénzt adni. Pláne nem azzal a felütéssel, hogy emberi jogaink sérülnek azzal, hogy a helyieket vagyonostul odalökik az áradó Dunának. Karácsonyék ezt kihasználva kommunikáció szintjén a kormányra tudnak mutogatni, ahogyan ezt szokták tenni

– vélekedik Búzás.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szétverték a kocsit az elefántok, miután az autó elütötte egyikük borját

origo.hu

Amíg Karácsony szelfizik, addig az utasok tolják az elakadt trolit - fotó

mindmegette.hu

Az Év Szaloncukra 2023: ezt érdemes levadászni idén karácsonykor!

hirtv.hu

Elutasítja a baloldal, hogy újra listás szavazás alapján álljon össze a Fővárosi Közgyűlés + videók

ripost.hu

Végső vallomás: utoljára beszélt Krausz Gábor a párjáról

mandiner.hu

Brüsszel beadta a derekát: tízmilliárd eurós kohéziós forrás jön Magyarországra

origo.hu

Szörnyű titkokat őriz egy szellemépület a Budapest szívében - videó

mindmegette.hu

Ettől a titkos fűszertől lesz mennyei a sült csirke Gordon Ramsay szerint

borsonline.hu

A véres vizeletet véresen komolyan kell venni! (x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Miért káros, amit az albán pékségekben veszel? Itt az 5 legfőbb bűnük

INSIDER

Számlagyárat üzemeltethetett az Amnesty International igazgatójának testvére

INSIDER

Víg Karácsony: Miközben az első hó megbénította a budapesti közlekedést, a főpolgármester vidáman fotózkodott

INSIDER

Meghosszabbította a kamatstopot a kormány: íme, a részletek

INSIDER

Nem csak adott – ezt kérte a beteg Patriktól a tévés műsorvezető

INSIDER

"A papa nélkül nagyon nehéz lenne" - nagyszülei küzdenek a daganatos beteg fiú gyógyulásáért

INSIDER

Harmadfokú riasztást adtak ki ónos eső miatt négy vármegyére

INSIDER

Fordulat az időjárásban: ez vár ránk pénteken