Létrehozva: 2023.02.01.
Módosítva: 2023.02.01.

Több hevítős cigi ára is drágul szerdától, kiderítettük, melyik fajtáról van szó

Sokan választottak az elmúlt időszakban hevítős cigarettákat a hagyományosak helyett. Ezek egy része nem dohányt, hanem különféle növényszármazékot tartalmaz, ezeknek az ára fog most emelkedni.

Február 1-től EMELKEDIK a dohányzási célú gyógynövénytermékek ára. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), melyhez többek között a Dohányügyi felügyelet is tartozik, közölte, hogy mit jelent ez pontosan.

Nizhny,Novgorod,,Volga,Region,/,Russia,-,July,18,,2019:
Azok a hevített rudak drágulnak, amelyekben NEM dohány van (Képünk illusztráció) Fotó: Maria Yastrebova / Shutterstock

„A tervezet lényege - írták még a jogszabály elfogadása előtt -, hogy a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definícióját kiegészíti a hevítéssel történő fogyasztással is. További változást hoz a módosítás, hogy nikotintartalomtól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a gyógynövényes hevítőrudak.”

No de melyik termékek érintettek?

Az SZTFH oldalán olvasható, hogy pontosan milyen jogszabályi módosítás lép életbe február 1-től:

A dohányzási célú gyógynövénytermékek jellemzően hevítés útján fogyasztható, dohányt nem tartalmazó, tealevél alapú, nikotintartalmú vagy nikotinmentes termékek. (Nem keverendők össze a dohánytartalmú, új dohánytermék-kategóriákba tartozó, szintén hevítés útján fogyasztható dohánytermékekkel!)

Tehát NEM a dohánytermékeket, HANEM a dohányzási célú, dohányt nem tartalmazó, gyógynövénykészítményeket érinti a változás.

Csak a trafikokban lehet majd kapni

„A főszabály szerint dohányzási célú gyógynövénytermékeket 2023. február 1-jétől kizárólag a dohánytermék értékesítési helyeken lehet forgalmazni. Azok a kiskereskedők, akik a törvénymódosítást megelőzően jogszerűen szereztek be és értékesítettek dohányzási célú gyógynövénytermékeket, meglévő készleteiket 2023. július 1-jéig forgalmazhatják, azonban új készletet 2023. február 1-jét követően már nem szerezhetnek.”

Tehát ezentúl csak a trafikokban lesznek kaphatóak a hevítőrudakhoz kapcsolódó termékek. Ezenkívül egy-egy helyen még belefuthatunk majd, de csak addig, amíg a már meglévő, korábban beszerzett készletük el nem fogy – hívta fel a figyelmet a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége.

Emelkednek az árak

„Továbbá szintén 2023. február 1-jétől a dohányzási célú gyógynövény termékek jövedéki adóköteles és zárjegy köteles jövedéki terméknek fognak minősülni, dohányboltban a kiskereskedelmi értékesítésük a Hatóság honlapján közzétett áron lesz lehetséges. Amennyiben a jövedéki szabályok változása kapcsán kérdése merül fel, a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulhat.”

Tehát az említett termékek ára is emelkedni fog, méghozzá azt is tudjuk, hogy a terméktől függően körülbelül mennyivel.

Az új árakat tekintve, az Európai Unió irányelve alapján a jövedéki adónak legalább 90 eurónak kell lennie ezer szálanként és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.

Ezeket a hevítő rudakat is csak dohányboltokban lehet majd kapni a jövőben Fotó: Róka László / MTI

Módosulnak a bírságok

„Módosul az Fdvtv. szankciórendszere is, különösen a fiatalkorúak sérelmére elkövetett jogsértések kapcsán alkalmazható bírságok tekintetében. Az ilyen jogsértések szankcionálására az Fdvtv. a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben meghatározottaktól eltérő, magasabb mértékű minimum-bírságot rendel alkalmazni.”

Tehát a korábbinál jobban oda fognak majd figyelni a boltokban a fiatalkorúak próbálkozásaira is, hogy ne tudják beszerezni ezeket a termékeket, és ha valaki mégis elad nekik, súlyosabb bírságra számíthat. 

A dolgozókat is érintő változások lesznek március 1-től

Valamennyi dohánytermék-kiskereskedelemi tevékenységet folytató (engedélyes, kijelölt személy) számára kötelezővé válik a szakmai képzésben való részvétel, ami biztosíthatja ismereteik naprakészségét.

Tehát ezentúl a korábbinál képzettebb szakemberek szolgálják majd ki a dohányboltba betérő vásárlókat. Amennyiben a trafik nem tesz ennek eleget, legalább 30 ezer forintos bírságra számíthat majd.

Plakátokat helyeznek ki július 1-től

„Ismét megjelenhetnek az egészségvédelmi tájékoztató plakátok a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatók üzlethelyiségeiben. A részletes tudnivalók kapcsán Hatóságunk a jövőben további tájékoztatással fogja segíteni a dohánytermék-kiskereskedőket” – hívta fel a figyelmet az SZTFH.

Dohányügyi felügyelet

A Hatóság saját hatáskörében teljes körűen szabályozza, továbbá ellenőrzi és felügyeli a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét, illetve kiemelt feladatának tekinti a dohányzás visszaszorítását, azon belül is hangsúlyozza a fiatalkorúak fokozottabb védelmét. A Hatóság az Európai Unió nyomonkövethetőségi rendszerében nemzeti azonosítókód kibocsátó szerepet tölt be.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

"Visszaeső bűnöző vagyok" - szabálysértést követett el a Házasság első látásra Petrája

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok