RETRO RÁDIÓ

Pizzasütő világbajnokságon indul a vak szakács

Létrehozva2023. 02. 10. 12:00

A határait feszegeti Karvai Sándor, aki vakon született, de már vezetett motort, autót és kamiont is. Most Olaszországba készül a pizzasütő világbajnokságra.

Április 18-án az olaszországi Pármában, a sajtok és a sonka őshazájában rendezik meg a 30. pizzasütő világbajnokságot. A versenyre 27 ország nevezett, köztük 18 fővel a magyarok, és a csapatban Duó kategóriában indul a vak Karvai Sándor is, akinek világra szóló teljesítményeiről korábban már többször is írtunk. 

Sándor: A kamionvezetés már megvolt     Fotó: Markovics Gábor

Eddigi csúcsok

2012. november 10-én Guiness rekordot állított fel a Hungaroringen azzal, hogy egyedül körbe motorozta a pályát. Korábban a célegyenest csinálta meg, aztán a pálya felét és végül megtett egy teljes kört. Egyedül vezetett tíz percig elektromos autót a Balatonszepezdet átszelő országúton egy 2,5 kilométeres távon egy Y fordulóval, tavaly pedig Lőcsén 3 kilométert tett meg egy kamionnal, egy 40 tonnás pótkocsis nyerges vontatóval. Ezeken kívül már jetskizett és buszt is vezetett. 

 

Már tart a felkészülés

A magyar csapat tavaly a hetedik lett. Mivel vakon még senki nem indult ezen a versenyen, felajánlották, hogy induljak velük. Sipos Dóra pizzamester lesz a társam, aki másfél évig élt és dolgozott Olaszországban

 

– mesélte Sándor.

Az adalékokat Dóra állítja össze, de a gyúrás és a nyújtás feladata már Sándoré lesz. 

Sándor: A gyúrást már gyakorlom  Fotó: Földi Réka

A pörgetést még nem próbáltam, de a kemencébe betevést és kivételt már igen. Az én feladatom lesz a pizzaszósz és a feltét elkészítése. Vegetáriánus pizzát csinálok, a feltétek között lesz oregánó, sajt, paradicsom, hagyma, retek, és a díszítésnél zöldségekből és egyéb összetevőkből megformálom a béke jelét. Nincs előírás arra, hogy ki milyen pizzát készítsen, de a zsűri mindent pontozni fog: a kinézetet, az ízt, de még az elkészítés körülményeit is. 

Sándor: Dóra segít, de a béke jelét én rakom ki díszítésnek    Fotó: Kubinyi Enikő

A mi esetünkben feltétlenül érvényes, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de azért jó lenne előkelő helyen végezni még úgy is, hogy hasonló felállás csak nálunk lesz. Szeretem a határaimat feszegetni. Én lehetek az első pizzasütő vak séf és nagyon készülök – mondta Karvai Sándor.

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.