kulcsár edina
A határait feszegeti Karvai Sándor, aki vakon született, de már vezetett motort, autót és kamiont is. Most Olaszországba készül a pizzasütő világbajnokságra.
Április 18-án az olaszországi Pármában, a sajtok és a sonka őshazájában rendezik meg a 30. pizzasütő világbajnokságot. A versenyre 27 ország nevezett, köztük 18 fővel a magyarok, és a csapatban Duó kategóriában indul a vak Karvai Sándor is, akinek világra szóló teljesítményeiről korábban már többször is írtunk.
2012. november 10-én Guiness rekordot állított fel a Hungaroringen azzal, hogy egyedül körbe motorozta a pályát. Korábban a célegyenest csinálta meg, aztán a pálya felét és végül megtett egy teljes kört. Egyedül vezetett tíz percig elektromos autót a Balatonszepezdet átszelő országúton egy 2,5 kilométeres távon egy Y fordulóval, tavaly pedig Lőcsén 3 kilométert tett meg egy kamionnal, egy 40 tonnás pótkocsis nyerges vontatóval. Ezeken kívül már jetskizett és buszt is vezetett.
A magyar csapat tavaly a hetedik lett. Mivel vakon még senki nem indult ezen a versenyen, felajánlották, hogy induljak velük. Sipos Dóra pizzamester lesz a társam, aki másfél évig élt és dolgozott Olaszországban
– mesélte Sándor.
Az adalékokat Dóra állítja össze, de a gyúrás és a nyújtás feladata már Sándoré lesz.
– A pörgetést még nem próbáltam, de a kemencébe betevést és kivételt már igen. Az én feladatom lesz a pizzaszósz és a feltét elkészítése. Vegetáriánus pizzát csinálok, a feltétek között lesz oregánó, sajt, paradicsom, hagyma, retek, és a díszítésnél zöldségekből és egyéb összetevőkből megformálom a béke jelét. Nincs előírás arra, hogy ki milyen pizzát készítsen, de a zsűri mindent pontozni fog: a kinézetet, az ízt, de még az elkészítés körülményeit is.
A mi esetünkben feltétlenül érvényes, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de azért jó lenne előkelő helyen végezni még úgy is, hogy hasonló felállás csak nálunk lesz. Szeretem a határaimat feszegetni. Én lehetek az első pizzasütő vak séf és nagyon készülök – mondta Karvai Sándor.