tóth gabi
Nem kevés baj van azzal, hogy rovarok is bekerülhetnek az élelmiszer alapanyagok közé.
Hetek óta lázban tartja az embereket az a januári bejelentés, miszerint az Európai Unió engedélyezte, hogy több rovar, például a házi tücsök megjelenjen az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerek alapanyagaiban. A Ripost szakemberhez fordult a döntés egészségügyi háttere miatt, Huszár Zsuzsát az Étrendező dietetikusát kérdeztük a tücskök-bogarak fogyasztásáról.
Huszár Zsuzsa elmondta, hogy az új alapanyagok egyik veszélye az, hogy nem tudjuk miként reagál rájuk a szervezetünk. Alapvetően kulturánként eltérő az emberek szervezete, így bár van, ahol régóta az étkezés részei a rovarok, az európai emberek szervezete másképpen reagálhat rá.
A rovarok súlyos allergéneket tartalmaznak, így például azok, akik allergiások a rákfélékre vagy a poratkákra komoly tüneteket tapasztalhatnak az ilyen ételek fogyasztásával is
- árulta el a Ripostnak Huszár Zsuzsa, aki kiemelte, hogy a rovarokat és a rovarfarmokat is, mint létesítményeket nagyon nehéz tisztán tartani, így higiéniai okok miatt sem szerencsés, hogy most engedélyezve lett a felhasználásuk az élelmiszerekben.
„Ha visszaemlékszünk rá, a Covid járvány is ilyen okok miatt szabadult el. Ha pedig magunk elé képzelünk egy tücsköt a csápjaival és apró testével, tudjuk, hogy megszámlálhatatlan parazita tapad meg rajtuk. A rovarok ugyanis a legkitettebbek az apró élősködők számára" - mondta el lapunknak a szakember.
Zsuzsa szerint így is rengeteg ételre és összetevőre lett intoleráns a szervezetünk és sokan allergiások is számos alapanyagra. A rovarok megjelenésével ezek száma csak nő, hiszen súlyos allergéneket tartalmaznak, így veszélyeztetik az arra érzékenyeket. Emellett nem utolsó sorban az autoimmun betegségeket is a környezeti ártalmak indítják el, amibe beletartozik az is, hogy mit fogyasztunk.
„Pontosan az a probléma, hogy nincs elképzelésünk róla, hogyan hathat ránk, mert eddig nem volt jellemző a rovarok fogyasztása és nem ismerős a szervezetünk számára" - fejtette ki Zsuzsa.
Így, hogy nem tudjuk előre mit vált ki belőlünk, olyan mintha orosz ruletteznénk a szervezetünkkel
- emelte ki Huszár Zsuzsa, aki jobbnak tartaná, ha először az állatok táplálásába vezetnék be a rovar alapú ételeket, mert teljesen más az ő emésztőrendszerük, így semmi bajuk nem lesz tőle, ha megesznek egy tücsköt.
Bár az Agrárminisztérium módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét, így a jövőben a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek majd a boltok polcain, a fogyasztók mégis tartanak az újítástól.
A vásárlók főleg attól félnek, hogy bár megjelenik majd a csomagolásokon az új összetevő, az nem lesz elég feltűnő vagy nem jól lesz lefordítva idegennyelvről, esetleg elkerüli majd a figyelmüket az apró betűk miatt.
Sajnos előfordulhat, hogy a vásárlók figyelmét elkerüli, hogy "bogár van az ételben"
- osztotta meg velünk a dietetikus, akinek TikTok videója közététele után heves viták alakultak ki a témával kapcsolatban kommenttelők között.
„Nem csoda, hogy heves érzelmeket vált ki a téma, mert ez egy érzelmi kérdés és úgy érzik a vásárlók, hogy a fogyasztói biztonságuk fog sérülni. Sajnos azt kell mondanom, hogy jogosan félnek ettől" - zárta szavait a szakember.
A döntés kifejezetten szomorú a vegánok számára, hiszen ismét egy állati eredetű összetevő jelenik meg az élelmiszeriparban. Bár a rovarfarmok fenntarthatóbbak lehetnek, mint az állattenyésztés jelenleg, hiszen kisebb területre és kevesebb energiára van hozzá szükség, az egyre többek által alkalmazott vegán étrendnek biztosan nem fog kedvezni.