Létrehozva: 2023.02.12.

"Orosz rulett a rovarok fogyasztása" - aggódik az új ételek miatt a dietetikus szakember

Nem kevés baj van azzal, hogy rovarok is bekerülhetnek az élelmiszer alapanyagok közé.

Szerző Kis Dalma Róza

Hetek óta lázban tartja az embereket az a januári bejelentés, miszerint az Európai Unió engedélyezte, hogy több rovar, például a házi tücsök megjelenjen az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerek alapanyagaiban. A Ripost szakemberhez fordult a döntés egészségügyi háttere miatt, Huszár Zsuzsát az Étrendező dietetikusát kérdeztük a tücskök-bogarak fogyasztásáról. 

Huszár Zsuzsa dietetikus - Fotó: Étrendező

Ismeretlen hatások

Huszár Zsuzsa elmondta, hogy az új alapanyagok egyik veszélye az, hogy nem tudjuk miként reagál rájuk a szervezetünk. Alapvetően kulturánként eltérő az emberek szervezete, így bár van, ahol régóta az étkezés részei a rovarok, az európai emberek szervezete másképpen reagálhat rá.

A rovarok súlyos allergéneket tartalmaznak, így például azok, akik allergiások a rákfélékre vagy a poratkákra komoly tüneteket tapasztalhatnak az ilyen ételek fogyasztásával is

- árulta el a Ripostnak Huszár Zsuzsa, aki kiemelte, hogy a rovarokat és a rovarfarmokat is, mint létesítményeket nagyon nehéz tisztán tartani, így higiéniai okok miatt sem szerencsés, hogy most engedélyezve lett a felhasználásuk az élelmiszerekben

„Ha visszaemlékszünk rá, a Covid járvány is ilyen okok miatt szabadult el. Ha pedig magunk elé képzelünk egy tücsköt a csápjaival és apró testével, tudjuk, hogy megszámlálhatatlan parazita tapad meg rajtuk. A rovarok ugyanis a legkitettebbek az apró élősködők számára" - mondta el lapunknak a szakember.

@etrendezo @Szabó Patrícia315 köszönöm a szuper lehetőséget! Nagyon jó kérdéseket tettél fel 😊 A cikkben részletesen írok minden olyan tényezőről, amit érdemes megfontolni pro-kontra. Én a magam részéről kihagyom, ugyanakkor állateledelnek vagy takarmánynak használva esetleg lenne értelme 🙄🐜🐛🦗 a teljes cikket a nesze!szer blogon találjátok. #táplálkozásterápia #táplálkozásmedicina #rovarokazételben #rovar #miteszünk #vegán #rovarélelmiszer #növényiétrend #allergia #ételallergia #ételintolerancia #intolerancia #autoimmun #autoimmunbetegség #antinutriens ♬ eredeti hang - Huszár Zsuzsa Étrendező

Még egy kockázati tényező a szervezetünk számára

Zsuzsa szerint így is rengeteg ételre és összetevőre lett intoleráns a szervezetünk és sokan allergiások is számos alapanyagra. A rovarok megjelenésével ezek száma csak nő, hiszen súlyos allergéneket tartalmaznak, így veszélyeztetik az arra érzékenyeket. Emellett nem utolsó sorban az autoimmun betegségeket is a környezeti ártalmak indítják el, amibe beletartozik az is, hogy mit fogyasztunk. 

„Pontosan az a probléma, hogy nincs elképzelésünk róla, hogyan hathat ránk, mert eddig nem volt jellemző a rovarok fogyasztása és nem ismerős a szervezetünk számára" - fejtette ki Zsuzsa.

Így, hogy nem tudjuk előre mit vált ki belőlünk, olyan mintha orosz ruletteznénk a szervezetünkkel

- emelte ki Huszár Zsuzsa, aki jobbnak tartaná, ha először az állatok táplálásába vezetnék be a rovar alapú ételeket, mert teljesen más az ő emésztőrendszerük, így semmi bajuk nem lesz tőle, ha megesznek egy tücsköt. 

Exotic,Asian,Food,,Insect-based,Food,(protein,Nutrition).,Thai,Ancient,Cuisine.
Már a közönséges házi tücsök részben zsírtalanított pora is megjelenhet alapanyagként. Fotó: Maximillian cabinet / Shutterstock

Félnek az emberek

Bár az Agrárminisztérium módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét, így a jövőben a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek majd a boltok polcain, a fogyasztók mégis tartanak az újítástól. 

A vásárlók főleg attól félnek, hogy bár megjelenik majd a csomagolásokon az új összetevő, az nem lesz elég feltűnő vagy nem jól lesz lefordítva idegennyelvről, esetleg elkerüli majd a figyelmüket az apró betűk miatt.  

Sajnos előfordulhat, hogy a vásárlók figyelmét elkerüli, hogy "bogár van az ételben"

- osztotta meg velünk a dietetikus, akinek TikTok videója közététele után heves viták alakultak ki a témával kapcsolatban kommenttelők között. 

„Nem csoda, hogy heves érzelmeket vált ki a téma, mert ez egy érzelmi kérdés és úgy érzik a vásárlók, hogy a fogyasztói biztonságuk fog sérülni. Sajnos azt kell mondanom, hogy jogosan félnek ettől" - zárta szavait a szakember. 

 

Mi lesz a vegánokkal?

A döntés kifejezetten szomorú a vegánok számára, hiszen ismét egy állati eredetű összetevő jelenik meg az élelmiszeriparban. Bár a rovarfarmok fenntarthatóbbak lehetnek, mint az állattenyésztés jelenleg, hiszen kisebb területre és kevesebb energiára van hozzá szükség, az egyre többek által alkalmazott vegán étrendnek biztosan nem fog kedvezni. 

 

 

Szerző Kis Dalma Róza

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Friss hír érkezett Katalinról: így érzi most magát a nagybeteg hercegné

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

ripost.hu

Jákob Zoltán átlépett egy határt! Nincs visszaút

mandiner.hu

Hivatalos: vérrögöt okozhat a Covid egyik korábbi oltóanyaga

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal

INSIDER

Menczer Tamás: Brüsszelben változás kell, hogy Európában béke legyen

INSIDER

Indul a strandszezon! Megnéztük, mikor nyitnak a strandok és mennyibe kerül a strandolás