Létrehozva: 2023.01.24.

Lépett a rendőrség: új fegyvert kapnak a rendőrök – videó!

Az elmúlt időszak eseményei és a Taser elektromos sokkoló használatának kapcsolatáról tudhatott meg részleteket lapunk az ORFK újságírói háttérbeszélgetésén hétfőn.

Szerző H.Á.

Az Országos Rendőr-főkapitányság újságírói háttérbeszélgetésére hívta a Ripostot, melyen szó volt többek között a rendőrség képzési, intézkedéstaktikai, közrendvédelmi, tevékenységirányítási, valamint személyzeti tevékenységéről is. A január 12-én történtekről hiába kérdeztünk, a rendőrség emberei semmilyen információval nem tudtak szolgálni, mivel az ügy nyomozása még folyamatban van.

Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; Dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; Dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója; Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője (b-j).
Dr. Czene Csaba, Dr. Hablicsek Nikoletta, Dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j). Fotó: Ripost

Az említett témákkal kapcsolatban a helyszínen Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; Dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; Dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója és Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője várták a kérdéseket.

A Ripost még 2022. februárjában értesült róla, hogy az akkor újonnan rendszerbe állított Taser elektromos sokkoló használatára is elkezdték kiképezni a rendőröket. Az oktatást és az azt követő vizsgát teljesítő egyenruhások azóta már közterületen is hordhatják és akár alkalmazhatják is az eszközt. A Taser használatára megszületett a jogszabályi háttér, a technika adott, tehát most az oktatás és az állomány eszközzel történő felszerelése folyik, melyről Dr. Csapó Gábor a háttérbeszélgetésen többet is elmondott.

A rendőrség TASER X2 elektromos sokkoló eszköze
Taser elektromos sokkoló. Fotó: Police.hu

Jelentős mennyiségű eszközt szerzett be frissen a rendőrség. A jogi alkalmazhatóság régóta szabályozva volt.

– hívta fel a figyelmet a rendőralezredes.

A rendőrség arra törekszik, hogy mind a járőröknél, mind az őket képző központoknál rendelkezésre álljon megfelelő mennyiség, mind az eszközből, mind a lövedékéből. A sokkoló ugyanis kétféleképpen használható. A rendőr kilőheti a kilövőfejeket vagy kontakt intézkedés során közvetlen közelről is alkalmazhatja – hangsúlyozta a háttérbeszélgetésen Dr. Csapó Gábor.

Az állomány egyébként 91,7 százalékos feltöltöttségű, mely az utóbbi években javuló tendenciát mutat. A kékruhásokat pedig a társaikkal megtörtént pozitív és a negatív esetek részletes kielemzésével, majd azok oktatásával igyekeznek segíteni – jegyezte meg Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója.

Ami pedig az intézkedés folyamatát és szabályrendszerét illeti, egymást követő lépések vannak, mely a gumibot, a szpré, a bilincs, a taser és a lőfegyver használatát jelenti. Sajnos a rendőrök számára sincs 100 százalékos biztonság, de mindig törekedni kell rá – hangsúlyozták.

Dr. Hablicsek Nikoletta rendőrezredes elmondta, hogy a beérkező 100 hívásból nagyjából 45 olyat kapnak, amivel nem kell foglalkozniuk, mivel azok többnyire telefonbetyárkodások vagy átverések. A fennmaradó esetek miatt ugyanakkor naponta közel 2200 helyszínre kell kimennie a kékeknek, ami 832 ezer kiküldetést jelent éves szinten – a 2022-es adatok alapján legalábbis.

Ami az éves szinten kb. egymillió rendőri intézkedést illeti, abból csupán 280 volt olyan az elmúlt évben, mely során a rendőrök tekintélye nem volt elegendő és kiérkezésükkor valamilyen formában ellenállt a feltételezett elkövető.

A sajtó számára rendezett háttérbeszélgetésen elhangzottakból egyelőre ennyit oszthatunk meg olvasóinkkal. További érdekes információkkal később jelentkezik lapunk.

 

Szerző H.Á.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka

INSIDER

Németh Szilárd: Hatalmas a tét, béke vagy háború