2 hete

Lépett a rendőrség: új fegyvert kapnak a rendőrök – videó!

Az elmúlt időszak eseményei és a Taser elektromos sokkoló használatának kapcsolatáról tudhatott meg részleteket lapunk az ORFK újságírói háttérbeszélgetésén hétfőn.

Szerző H.Á.

Az Országos Rendőr-főkapitányság újságírói háttérbeszélgetésére hívta a Ripostot, melyen szó volt többek között a rendőrség képzési, intézkedéstaktikai, közrendvédelmi, tevékenységirányítási, valamint személyzeti tevékenységéről is. A január 12-én történtekről hiába kérdeztünk, a rendőrség emberei semmilyen információval nem tudtak szolgálni, mivel az ügy nyomozása még folyamatban van.

Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; Dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; Dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója; Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője (b-j).
Dr. Czene Csaba, Dr. Hablicsek Nikoletta, Dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j). Fotó: Ripost

Az említett témákkal kapcsolatban a helyszínen Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; Dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; Dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója és Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője várták a kérdéseket.

A Ripost még 2022. februárjában értesült róla, hogy az akkor újonnan rendszerbe állított Taser elektromos sokkoló használatára is elkezdték kiképezni a rendőröket. Az oktatást és az azt követő vizsgát teljesítő egyenruhások azóta már közterületen is hordhatják és akár alkalmazhatják is az eszközt. A Taser használatára megszületett a jogszabályi háttér, a technika adott, tehát most az oktatás és az állomány eszközzel történő felszerelése folyik, melyről Dr. Csapó Gábor a háttérbeszélgetésen többet is elmondott.

A rendőrség TASER X2 elektromos sokkoló eszköze
Taser elektromos sokkoló. Fotó: Police.hu

Jelentős mennyiségű eszközt szerzett be frissen a rendőrség. A jogi alkalmazhatóság régóta szabályozva volt.

– hívta fel a figyelmet a rendőralezredes.

A rendőrség arra törekszik, hogy mind a járőröknél, mind az őket képző központoknál rendelkezésre álljon megfelelő mennyiség, mind az eszközből, mind a lövedékéből. A sokkoló ugyanis kétféleképpen használható. A rendőr kilőheti a kilövőfejeket vagy kontakt intézkedés során közvetlen közelről is alkalmazhatja – hangsúlyozta a háttérbeszélgetésen Dr. Csapó Gábor.

Az állomány egyébként 91,7 százalékos feltöltöttségű, mely az utóbbi években javuló tendenciát mutat. A kékruhásokat pedig a társaikkal megtörtént pozitív és a negatív esetek részletes kielemzésével, majd azok oktatásával igyekeznek segíteni – jegyezte meg Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója.

Ami pedig az intézkedés folyamatát és szabályrendszerét illeti, egymást követő lépések vannak, mely a gumibot, a szpré, a bilincs, a taser és a lőfegyver használatát jelenti. Sajnos a rendőrök számára sincs 100 százalékos biztonság, de mindig törekedni kell rá – hangsúlyozták.

Dr. Hablicsek Nikoletta rendőrezredes elmondta, hogy a beérkező 100 hívásból nagyjából 45 olyat kapnak, amivel nem kell foglalkozniuk, mivel azok többnyire telefonbetyárkodások vagy átverések. A fennmaradó esetek miatt ugyanakkor naponta közel 2200 helyszínre kell kimennie a kékeknek, ami 832 ezer kiküldetést jelent éves szinten – a 2022-es adatok alapján legalábbis.

Ami az éves szinten kb. egymillió rendőri intézkedést illeti, abból csupán 280 volt olyan az elmúlt évben, mely során a rendőrök tekintélye nem volt elegendő és kiérkezésükkor valamilyen formában ellenállt a feltételezett elkövető.

A sajtó számára rendezett háttérbeszélgetésen elhangzottakból egyelőre ennyit oszthatunk meg olvasóinkkal. További érdekes információkkal később jelentkezik lapunk.

 

Szerző H.Á.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre őrültebb szankciókat akar Brüsszel - itt vannak a legújabbak

mandiner.hu

Így dőlnek össze a minaretek a törökországi földrengésben (VIDEÓK)

borsonline.hu

Figyelmeztetést adtak ki mindenkinek, aki Google Chrome böngészőt használ

vg.hu

Fordulóponthoz ért az élelmiszerek drágulása – Az Aldi után még egy nagy boltlánc jelentett be látványos árcsökkentést

metropol.hu

Hihetetlen, milyen járművek érkeztek Budapestre

mandiner.hu

Megrázó fotó Törökországból: nem engedte el halott lánya kezét egy férfi

borsonline.hu

Ezekre a termékekre jelentett be árcsökkentést a Lidl

travelo.hu

Bécsben kétszintes jégpályán korizhattok még márciusban is

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Megtörte a csendet, hosszú idő után őszintén beszélt életéről

ripost.hu

Saját fia miatt kényszerült munkásszállóra az édesanya: "Dohos, büdös, alig jobb, mint az utca"

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Testvére temetése után kapott szívrohamot a magyar népművész: „Az orvosok már nem tudtak segíteni ”

INSIDER

Elképesztő módon ügyködnek a csalók az ingatlanpiacon

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót

INSIDER

Új trend hódít a fiataloknál: divat lett diliházba kerülni