Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.27.

Egyre nő a bűnözés a nyugati országokban

Svédország után Ausztriában is.

Véget nem érő történet: robbanás rázta meg tegnap éjszaka a Stockholm szomszédságában lévő Tullinge várost. Egy táskába rejtett pokolgép robbant fel egy ipari parkban.

Hajnali fél egykor érkezett bejelentés egy nagy erejű robbanásról, amely a Stockholm tőszomszédságában elterülő Tullinge városkájában történt. A helyi ipari parkban egy táskában elrejtett pokolgép robbant föl, amelyet a térfigyelő kamerák felvételei szerint két alak hagyott a helyszínen. Mielőtt a csomagot elhelyezték volna, autójuk többször megfordult az ipari park épületei előtt, valószínűleg a „megfelelő alkalomra ” vártak.

„Ébren voltam még, a tévét néztem, amikor egy hatalmas csattanást hallottam. A házunkban még az ablakkeret is elgörbült kissé”

– mondta el az Aftonbladetnek egy környéken élő.

A helyszínre – ahol személyi sérülés nem történt –három tűzoltóautóval, húsz tűzoltó és több rendőrautó is érkezett. Az elmúlt hetekben több fegyveres támadás történt Stockholmban, és több bomba is felrobbant. A bűncselekmények feltehetőleg összefüggésben vannak a – zömében migránsokból álló – bandák közötti háborúval, amelynek több ártatlan halottja is volt az elmúlt években. Legfiatalabb áldozatuk egy tizenkét éves kislány volt, akit egy eltévedt golyó ölt meg egy gyorsétteremben 2020-ban.

Anna Westberg a helyi rendőrség szóvivője közölte:

„megvizsgálnak minden szálat, és alaposan utánanéznek annak, hogy az elmúlt időszak hasonló bűncselekményeinek van-e köze a ma éjjeli robbantáshoz”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyes svéd rendőri vezetők szerint teljesen reménytelen a bandaháborúk megfékezése, ugyanis a galerik a fiatalok között toboroznak új tagokat, nem ritkán 12–14 éveseket, akiket a könnyű pénz és a gyors autók ígéretével „szippantanak be” végérvényesen.

A bécsi szilveszteri zavargások után Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőnököt kérdezte a krone.at rovatvezetője az osztrák fővárosban terjedő agresszió hátteréről. Az már a  2015-ös menekülthullám után feltűnt, hogy Ausztriában megnövekedett a késes bűncselekmények száma. Arról írtak az osztrák lapok, hogy az afgánok, szírek és csecsenek közötti bandaháborúkat nem ököllel, hanem késekkel vívják. 2015 után két éven keresztül megugrott a késsel kapcsolatos bűncselekmények száma.

Gerhard Pürtsl rendőrfőnök: a bűncselekmények több mint 50 százalékát külföldiek követték el. Fotó: krone.at

Az aktuális statisztikai adatok szerint Bécsben a bűncselekmények több mint 50 százalékát külföldiek követték el. Ezek között pedig „nagyon-nagyon” magas volt a migrációs hátterű emberek aránya, bár ezt statisztikailag nem rögzítik – magyarázza Gerhard Pürtsl rendőrfőnök. Elmondása szerint  Bécs egyes kerületeiben a rendőrök hivatalos eljárásaik során sokszor egy szót sem hallanak németül. Egy olyan nagyvárosban, mint Bécs, jól látható, hogy magasabb a migránsok aránya a lakosságon belül. A fővárosban az átlagos feljelentések száma valamivel több mint 9400 kerületenként és évente, de bűnözés szempontjából jóval átlagon felül "teljesít" a Favorites, a Belváros és Leopoldstadt.

Ausztriában 2021-ben a gyanúsítottak 39 százaléka, az elítéltek 41,3 százaléka és az újonnan letartóztatottak 55,7 százaléka volt külföldi. A külföldiek aránya tehát lényegesen magasabb volt a népességen belüli 17 százalékos arányuknál.

A tekintélyes pszichiáter, Sigrun Roßmanith olyan 30 évesekről mesél, akik felkeresik a praxisát, és pszichológiai okokból rokkantsági nyugdíjat kérnek. A következmények hiánya is probléma, mondja. 

„Néha olyanokat vizsgálok meg, akik már háromszor erőszakoltak meg valakit, és háromszor van ítélet vagy kitoloncolás ellenük, amit nem hajtanak vége. Az elkövetők tehát azt látják, hogy "amit teszek, annak nincs következménye.”

A bécsi ÖVP elnöke, Karl Mahrer arra emlékeztet, hogy olyan emberek érkeztek az országba, „akik gyerekkorukan mást sem hallottak, csak  fegyverropogást”. Mahrer felteszi a kérdést: „Mit várunk ettől?” Mindazonáltal elismeri, hogy vannak osztrák elkövetők is, „főleg, ha nőgyilkosságról van szó”.

A közép-svédországi régió rendőrkapitánya szerint kiengedték a szellemet a palackból, sosem lesz vége a bandaháborúknak Svédországban. A rendőrtiszt az egyre erőszakosabbá váló galerikkel kapcsolatban a legnagyobb problémának azt tartja, hogy sok fiatalkorú számára vonzó a bűnöző életforma. Szerinte ennek megakadályozására a család, az iskola és a szociális hálózat teheti a legtöbbet.

„Alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy ez egy soha véget nem érő folyamat lesz”

– közölte borúlátó véleményét az egyre erőszakosabbá váló svédországi bandaháborúkról Jale Poljarevius a közép-svédországi régió rendőrkapitánya.

Az elmúlt években egyre gyakoribbak és egyre erőszakosabbak voltak azok a bűncselekmények, amelyeket szervezett bűnbandák követtek el a skandináv ország területén, különösen Stockholmban és környékén. Az egykor békés, jóléti állam fővárosának egyes lakónegyedeiben mindennaposak a lövöldözések, késelések, és újabban már a robbantások is. Zömében migráns hátterű galerik uralják a drogpiacot, felügyelik a prostitúciót, a cigarettacsempészetet és a fegyverkereskedelmet. Az egymással való leszámolásoknak több ártatlan áldozata is volt az elmúlt időszakban: a legmegrázóbb annak a tizenkét éves kislánynak az értelmetlen halála, akit az egymásra lövöldöző gengszterek eltéved golyója ölt meg egy gyorsétteremben 2020-ban.

„Az effajta bűnözői hálózatot nem lehet felszámolni, képtelenség. Ha a hatóságok kiiktatnak egy-két láncszemet, mindig lesznek újak, akik a helyükre lépnek”

– vélekedik a rendőrkapitány.

 

 

 

Jale Poljaverius szerint a bűnüldöző szerveknek egyszerre három területen kellene eredményeket elérniük: egyrészt el kellene fogni a bandatagokat, és bíróság elé kellene állítani őket, megakadályozni, hogy kiskorúak is „belépjenek” a bandákba, végezetül elérni azt, hogy felhagyjanak a bűnöző életmóddal. Éppen ezért roppant fontosnak tartja a prevenciót, hogy megelőzzék a bandákat abban, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a bűnöző életmódot a könnyű pénz, a gyors autók és a fegyverek hamis ígéretével.

Természetes módon ebben óriási szerepe van a családnak, az iskolának és az egész szociális hálónak. A rendőrkapitány közölte: az átlagpolgár számára sokszor visszatetszést kelt az is, ahogy az elfogott bűnözőkkel bánnak a svéd börtönökben: kávé, péksütemény és könyvtár is rendelkezésükre áll a kegyetlen elítélteknek.

A lehetséges megtisztulás kapcsán Poljaverius New York példáját hozta fel, ahol a nyolcvanas évekre jellemző rettenetes állapotokat Rudy Giuliani polgármester a Law and Order (jog és rend – a szerk.) politikájával gyakorlatilag megszüntette.

Az elmúlt időszakban – egy összehangolt és titkos akció keretében – 415 embert állítottak bíróság elé, és ítéltek el, ám sajnálatos módon ettől a bandaháborúk nem szűntek meg, sőt az Aftonbladet felmérése szerint tovább nőtt a bandák száma Svédországban, és azok egyre erőszakosabbak.

Ismeretes, a baloldali kormányok Svédországban évtizedek óta roppant felelőtlen befogadópolitikát folytattak, és ezzel egy olyan helyzetet teremtettek, ahol kiszabadult a szellem a palackból.

Újabb erőszakos éjszakán van túl Svédország. Az elmúlt hétvégén egyetlen este leforgása alatt három lövöldözéssel járó bűncselekmény történt az egykori békés hétköznapjairól, remek szociális ellátórendszeréről ismert Svédországban. A helyi rendőrség illetékesei szerint, amennyiben ilyen ütemben szaporodnak a bűncselekmények, nem fogják tudni kezelni a helyzetet.

Ismeretlen elkövetők több lövést adtak le egy házra Stockholm Botkyrka nevű elővárosában az elmúlt éjszaka.  A sajtó információi szerint több ember tartózkodott az épületben a támadás idején, ám személyi sérülés nem történt, az elkövetők elmenekültek a helyszínről.

A fegyveres támadást megelőzően egy másik külvárosi negyedben, Fruangenben is lövöldözéshez riasztották az egyenruhásokat: egy lakás ajtajába adtak le több lövést ismeretlenek. A rendőrség információi szerint a célpont az egyik stockholmi banda, a Dalen egyik tagja volt.

A véres estét egy gyilkosság zárta, a főváros északi részén egy negyvenes éveiben járó férfit találtak holtan a rendőrök, halálát lőtt sebek okozták. Szemtanúk elmondása szerint egy ezüst színű Volvo hajtott el nagy sebességgel a helyszínről, pontosan ugyanolyan, mint amilyet a fruangeni lövöldözést követően láttak többen.

A stockholmi rendőrség illetékese, Mikael Pettersson az Aftonbladet érdeklődésére válaszolva elmondta:

pillanatnyilag még kezelni tudják a helyzetet, de félő, amennyiben eszkalálódik az erőszakhullám, nem lesz elég rendőr a biztonság garantálására.

Az elmúlt években számos olyan bűncselekmény történt Svédországban, amely – zömében – migráns hátterű bandákhoz volt köthető. Az egyre erőszakosabbá váló, sokszor kamaszfiúkat is soraikban tudó bűnszervezetek főként a drogkereskedelemben és a prostitúcióban érdekeltek. Egymás közötti háborújuk vétlen áldozatokat is követelt, akik közül egy tizenkét éves kislány értelmetlen halála rázta meg leginkább a skandináv országot.

.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Közel 50 évesen levetkőzött a magyar énekesnő

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

life.hu

Meghan Markle különös haragot táplál Katalin iránt: Harry herceget felemészti az ellentét

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok