tóth gabi
Tűzijátékot lövünk, pezsgőt iszunk és malacot eszünk. De miért pont szilveszterkor?
Miért sütünk szilveszterkor malacot? Miért kell lencsét enni újév napján?
A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy
a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét varázsoljanak.
Ezek a legismertebb „szerencsehozó“ szokások, babonák és hiedelmek!
Tűzijáték:
Régen a zajkeltő szokások célja az ártó és a rontó erők távol tartása volt. Magyar tájegységeken ennek a célnak felel meg az éjféli harangozás és innen ered a tűzijáték is.
Pezsgő:
A pezsgő nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Egy új gyártási technika feltalálás után a pezsgő ára jelentősen csökkent, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. A luxus érzete azonban a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága italt iszunk az újévkor, a folytatás is gazdag és fényűző lesz.
Malac vacsorára:
Szerencsés lesz az az ember, aki újév napján malacot eszik. Tudniillik a malac előre túrja a földet, vagyis ,,kitúrja a szerencsét“, sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk szerencsénket a következő évre.