tóth gabi
Senki sem szereti a ráncos bőrt, a fájó ízületeket és a csökkent izomtömeget, ami az öregedéssel járhat. De ezeknek a problémáknak egy közös vonása van: a szervezetünkben a kollagén csökkenése miatt alakulhatnak ki.
A kollagén a testünk legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje és építőköve, testünk fehérjéjének 1/3-át teszi ki. Segít a kötőszövet kialakításában – bőrünk, csontjaink, izmaink, inaink és porcaink létfontosságú alkotóeleme. Ha szervezetünk nem termel elegendő kollagént, ezek a testrészek elveszítik a működésükhöz szükséges rugalmasságot és erőt.
A jó hír az, hogy az étrend-kiegészítők támogathatják szervezetünk kollagéntermelését. De mint minden táplálékkiegészítő esetében, fontos, hogy minden tényről tájékozódjon, mielőtt megváltoztatná a napi étrendjét.
A következőket kell tudnia:
A kollagén szintje természetesen csökken az életkorral. A szervezet kollagéntermelése idővel lelassul, a korai felnőttkortól kezdve évente 1%-kal csökken. A nők bőrük kollagénjének 30%-át veszítik el a menopauzát követő öt évben. De bizonyos életmódbeli tényezők felgyorsíthatják a csökkenés mértékét.
A kollagéntermelést befolyásolhatják:
⦁ Túlzott alkoholfogyasztás
⦁ Környezetszennyezésnek való kitettség
⦁ Elégtelen alvás
⦁ Testmozgás hiánya
⦁ Tápanyaghiányok
⦁ Dohányzó
⦁ Napozás
Ha a kollagén gyorsabban bomlik le, mint ahogyan a szervezet felveszi, vagy többet termel, akkor káros hatásai lehetnek. A hatások egy része látható, míg mások a felszín alatt jelentkeznek. Az alacsony kollagén jelentős mértékben hozzájárul a bőr öregedéséhez. A kollagén a bőrszövet 70-80%-át teszi ki, és biztosítja a bőr szerkezeti integritását. Csökkenésével a bőr ráncosnak és borongósnak tűnhet.
Belül az izmok gyengülhetnek elegendő kollagén hiányában, míg az inak és szalagok elveszíthetik erejüket és stabilitásukat. A kollagén emellett a test porcainak 60%-át teszi ki, amely kipárnázza a csontokat a nagy hatású mozgások hatásaitól. Amikor a kollagén romlik, ízületi fájdalmat és osteoarthritist okozhat.
Vannak módok arra, hogy segítse a szervezetet a kollagéntermelés növelésében, miközben támogatja a szervezetében már meglévő kollagént. Ehet magas kollagéntartalmú ételeket, és érdemes lehet kollagén-kiegészítőket szedni.
Kollagén az élelmiszerekben: a magas kollagéntartalmú ételek fogyasztása természetes módja a kollagénbevitel fokozásának.
Ideális választások közé tartoznak a magas fehérjetartalmú ételek, amelyek sok kötőszövetet tartalmaznak, mint például:
⦁ Marhahús, különösen kemény darabok, például szegy és serpenyőben sült
⦁ Csontleves csirkéből, marhahúsból vagy halból
⦁ Csirke és pulyka, amelyek kollagént biztosítanak a bőrben és a kötőszövetben
⦁ Halak és kagylók, amelyek csontjaikban és pikkelyeikben a legtöbb kollagént tartalmazzák
Olyan ételeket is fogyaszthat, amelyek elősegítik a szervezet kollagéntermelését. Válasszon olyan étrendet, amely gazdag:
⦁ Rézben, babban, csicseriborsóban és kesudióban található
⦁ Fehérje, például tojásfehérje és bab
⦁ C-vitamin, bőséges bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben, leveles zöldekben és kaliforniai paprikában
⦁ Cink, diófélékben és magvakban található
Kollagén kiegészítők
A kollagén-kiegészítők szintén megbízható források – és nincs meggyőző kutatás, amely bizonyítaná, hogy az élelmiszerekből származó kollagén jobb, mint a kiegészítők által biztosított kollagén. De annak biztosítására, hogy szervezete minden kollagént megkapjon a táplálékkiegészítőktől, válassza a kollagénpeptideket vagy a hidrolizált kollagént. Ez az alternatíva állati eredetű kollagén fragmentumokat tartalmaz.
A kollagén lebontása megkönnyíti a szervezet teljes felszívódását, mint a teljes fehérjeként vett kollagén. A kollagén-kiegészítők tabletta, por vagy folyékony formában kaphatók. A helyi krémek és testápolók is tartalmazhatnak kollagént, de a külső alkalmazás nem olyan hatékony, mint a lenyelt kollagén-kiegészítők.
Fogyasszon naponta kollagént. A kutatások azt mutatják, hogy napi 0,5-15 gramm hidrolizált kollagén fogyasztása biztonságos. Kisebb adag az ízületeknek és a bőrnek jót tesz, míg a nagyobb mennyiség a testösszetételt és az izomtömeget javíthatja.
(X)