Létrehozva: 2022.11.21.
Módosítva: 2022.11.21.

Elszabadultak az indulatok a mezőhegyesi gyilkosság után

Végső útjára kísérték a brutálisan meggyilkolt Lászlót. A mezőhegyesi gyilkosság utáni megemlékezés tüntetésbe csapott át, ami teljesen felbolygatta a település életét - azóta is pattanásig feszültek az indulatok.

Előzményei is voltak, de súlyos következményekkel is jár a november elején történt brutális mezőhegyesi gyilkosság. Egy 45 éves, négy gyerekes családapát ölt meg egy helyi, 25 éves férfi, majd felgyújtotta a holttestet. 

Helyszínelő rendőr a gyilkosság helyszínén. Fotó: police.hu

Amilyen hamar megtalálta a rendőrség az elkövetőt, olyan hamar derült ki az, hogy a gyilkossággal vádolt férfi és családja már hónapok óta félelemben tartja a környéken, a 18-as majorban élőket, ahol a mezőhegyesi gyilkosság is történt.

Benne volt a levegőben a katasztrófa

Hangoskodtak, szemeteltek, műanyagot égettek, ha pedig valaki szólni mert nekik, azt megfenyegették. Többen azt állítják, a későbbi áldozat is kapott fenyegetést több ízben is.

A helyiek szerint a gyilkosság előtt többször is megfenyegették az áldozatot. 

Aztán pár helyinél nyár közepén betelt a pohár, és odahívták a településre a sokak szerint szélsőségesnek számító Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) embereit. Ez a szervezet voltaképpen a korábbi Magyar Gárdából nőtt ki, bár létszámuk jóval kisebb. A mozgalmárok mezőhegyesi masírozásáról készült egy riport is, amiben a későbbi gyilkos is megjelenik, rendőrséggel, pereléssel fenyegeti a házuknál megjelent körülbelül 20 mozgalmistát, akik a 18-as majoron átmenetelve mentek oda a lakókat terrorban tartó család otthonához.

 

Többször intézkedtek a rendőrök is

Azt, hogy ezzel nem követtek el jogsértő magatartást a MÖM tagjai, maga a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság erősítette meg a Ripostnak. „A 2022. július 31-én történtekkel tekintetben arról tudjuk tájékoztatni, hogy a kérdéses időpontban lakossági bejelentés érkezett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint több idegen ember megjelent egy mezőhegyesi lakóház előtt. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei a helyszínen ellenőrizték az ott tartózkodókat, jogsértő cselekményt (szabálysértés, bűncselekmény) nem állapítottak meg" - tájékoztatták lapunkat. A rendőrség természetesen nem kizárólag ekkor, hanem a család által generált balhék alkalmával is megjelent több ízben a településrészen. „A rendőrkapitányság munkatársai a megkeresésben megjelölt településrészen is folyamatosan visszatérő ellenőrzéseket tartanak. Jogsértés észlelésekor, bejelentésekor pedig megteszik a szükséges rendőri intézkedéseket” – tudatta velünk szintén a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság.

 

Először betört, aztán gyilkolt

Azonban - mint az utólag sajnos kiderült - sem a MÖM, sem a rendőrség fellépésének nem volt visszatartó ereje. A brutális gyilkosságot egy betörés előzte meg. „Hajnal 5 órakor a 85 éves keresztapámhoz betörtek. Gáztűzhelyet, gázpalackokat, hosszabbítót, baltát tulajdonítottak el. Mindenki addig marad csendben, ameddig majd rá nem rúgják az ajtót, miközben alszik. Nem ártana valamit tenni a jobb közbiztonság érdekében. Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem így emlékszem Mezőhegyesre, hogy az ilyen betörések mindennaposak lettek volna. Remélem, ez nem a város jövőjének előszele…” - írta egy mezőhegyesi férfi. Bár nincs erre semmi bizonyíték, de többek szerint a betörő ugyanaz az ember volt, aki végül a gyilkosságot is elkövette, majd arról is szárnyra kapott a pletyka, hogy később a gyilkossággal vádolt férfi házából kerültek elő az ellopott tárgyak. Pár nap csak telt a betörés után, amikor november 3-án László összeégett holttestét felfedezték. Gyilkosa a helyszínen hagyta iratait, a rendőrség azonnal elfogta és elő is állította a férfit, majd a Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a többszörösen büntetett előéletű, 25 éves mezőhegyesi férfi letartóztatását. A Békés Megyei Főügyészség azért kezdeményezte a férfi letartóztatását, mert a 15 évig terjedő szabadságvesztésre tekintettel fennáll a férfi esetében a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani lehet attól is, hogy a gyilkosság gyanúsítottja szabadlábon a bizonyítékok manipulálásával, a tanúk befolyásolásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné. Büntetett előéletére is tekintettel fennáll a bűnismétlés veszélye is.

 

A mezőhegyesi gyilkosság után megemlékezésből spontán tüntetés lett

A gyilkosság után pár nappal megemlékezést tartottak a településen, amin a MÖM azon tagjai, akik már nyáron is jártak Mezőhegyesen, szintén részt vettek. Mécsesek tömkelege mutatta, mennyien szerették a meggyilkolt Lászlót. Az égő gyertyák előtt szívbe markoló felirat állt krétával az aszfaltra festve: „Szeretünk Apa”. A csendes, fájdalommal teli megemlékezés aztán dacba csapott át, és miután a gyászoló család hazament, egy spontán tüntetéssé, mini forradalommá változott a búcsúztató. A MÖM körülbelül 20 tagjának vezetésével mintegy 200 helyi lakos indult el a gyilkossággal vádolt férfi házához. 

A mezőhegyesi gyilkosság után spontán tüntetés alakult meg. 

A tömegben rollerező kisfiú, babakocsit toló édesanya, idősek és fiatalok vonultak, egy emberként kiállva sajt magukért és a békéjükért. A rendőrség ekkor is szinte azonnal megjelent, igyekeztek lecsillapítani az összegyűlteket. „Félünk! Félünk itt lakni!” – mondja egy hölgy a megemlékezés utáni tüntetésen készült videóban. „Nem hagyjuk!” – mondja ki egy férfi céljukat: nem adják a békéjüket, nem hagyják megfélemlíteni magukat.  Azt azonban valószínűleg egyikük sem gondolta, mekkora bombát robbant fel majd az elkeseredett lakók segélykiáltásnak ható vonulása.

 

Megjelent egy roma jogvédő is a településen

Megjelent Mezőhegyesen Száva Vince, a magát roma jogvédőként tituláló férfi, aki „neonáci söpredék vonulásának” nevezte a megemlékezés után történteket. Sőt, tovább is ment. „Keményen dolgozó roma anyukát és gyermekeit terrorizálják Mezőhegyesen, holott nekik semmi közük sem volt ahhoz a bűnesethez, ami miatt pár napja vonult a neonáci söpredék. A kisvárosban szinte minden cigány származású embert érnek atrocitások azóta, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom aktív a helyszínen” – írják Száva oldalán. De nézzük, hogyan látják a lakók Száva Vincéék állításait. 

Mindenki másképp látja a helyzetet 

„Én ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy 2 helyi roma családnak akadt gondja, az egyiknél állítólag a férfit közrefogták bizonyos helyi lakosok, a másik esetnél pedig a gyermekkel volt probléma, eltanácsolták az iskolából. A problémát én abban látom, hogy a Száva úr egyáltalán nem ezekkel az eseményekkel foglalkozik, az erre irányuló megoldással kapcsolatosan még semmit nem hallottam! A videóiban folyamatosan a MÖM, Toroczkai meg a többi "ellensége" ellen való lázítást hangoztatja - békés tüntetésre buzdítva a roma származású embereket, amihez a mi városunkat használja fel! Ezzel még nagyobb tüzet szítva a megbékélés helyett – írta egy hölgy, aki részt vett Száva Mezőhegyesen tartott „lakossági fórumán”. „Kedves Kommentelők! Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az iskola a gyermeket a roma származása miatt tanácsolta el? Az én fiam például aznap rettegve jött haza félve mesélte, hogy mi történt. Ez gyerek amúgy is problémás volt, semmi köze a városban történt sajnálatos eseményhez. Ha már ilyenkor környezetváltozást javasolnak a tanárok vagy a családsegítő, mert annyira fél a gyerek ebbe a közösségbe menni, hogy kést visz, lehet a szülőnek el kellene ezen gondolkodni, hogy a szakemberek segítő szándékú javaslatot tettek, nem rögtön Szávához kell rohangálni” – írta egy férfi. Azt, hogy az eltanácsolt gyermek késsel jelent meg az iskolában, maga az édesanya mondta el többek előtt, azt állította, a gyermeknek azért volt szüksége a késre, mert tartott iskolatársaitól. 

 

Most mindenki fél a településen

Száva tehát békés tüntetésre buzdítja a roma származású embereket, így akar választ adni a MÖM 20 fős, helyi lakosokat felvezető vonulására. Hogy erre mikor kerül sor, azt nem tudni, mindenesetre a mezőhegyesi gyilkosság után az emberek újra félnek, a feszültség pedig nő - sokan megint a MÖM-höz fordulnának.

A kérdés az, hogy van-e értelme újabb és újabb felvonulásokat tartani pro és kontra, szítva ezzel a hatalmas feszültséget? Ami biztos: a településen most mindenki - roma, nem roma - fél, hogy mi lesz.

 

A család mély gyászban van

A gyász helyét Mezőhegyesen a düh, elkeseredettség, atrocitások, tüntetések, és ellentüntetéssel ijesztgetés vette át. A rendőrség továbbra is megtesz mindent, hogy fenntartsák a nyugalmat a településen, a napok óta forrongó indulatok miatt azonban egyre nehezebb a dolguk. Hogy mikor lesz újra a béke szigete Mezőhegyes, arra a kérdésre egyelőre nincs válasz. László hétfői temetésén egyik csoport sem jelent meg, a gyászoló család kifejezett kérése volt ez. Négy leány vesztette el az édesapját, nekik most a súlyos gyásszal kell megküzdeniük. Többen anyagilag próbálnak segíteni László családján, gyűjtést szerveztek nekik.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

mandiner.hu

Aggódik Washington: az oroszok és Kína után újabb országgal barátkozna Észak-Korea

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság