INSIDER

Szerző Ripost

2 hete

Dollárbaloldal: szó sem lehetett mikroadományokról

Feltűnő gyorsasággal, a megalakulása után egy héttel már össze is szedett több mint egymilliárd forintot, majd el is utalta azt Márki-Zay Péteréknek Korányi Dávid amerikai szervezete, az Action for Democracy. Mindez szintén tegnap, a Nemzetbiztonsági Bizottság által nyilvánossá tett dokumentumokból derült ki. A történések sebessége erősen megkérdőjelezi Korányi és Márki-Zay eddigi történetét a mikroadományokról, és nagy adományozó(k) tervszerű megjelenésére utal.

Szerző Ripost

Nagy figyelem övezte a minap a Nemzetbiztonsági Bizottság által közzétett prezentációt, amely a baloldal külföldi finanszírozásáról a szolgálatok által eddig kiderített legfontosabb információkat, megállapításokat mutatta be. Ugyanakkor egy másik dokumentum is felkerült a bizottsági honlapra, a Dr. Kovács Zoltán András nb. dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által 2022. november 23-án megküldött átirat.

A dokumentum talán legérdekesebb része a következő:

Tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD (Action for Democracy – a szerk.) 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára (aznap összesen 684.672 USD összegben). Az összeg akkori középárfolyamon számítva 228 millió forintot jelent.

Mindez erősen megkérdőjelezi azt, amit az amerikai támogatásokról eddig Korányi és Márki-Zay Péter állított. Több százmillió forintot összegyűjteni ugyanis egyetlen hét leforgása alatt még az Egyesült Államokban is komoly teljesítmény, és különösen nehezen elképzelhető akció ez egy frissen megalakult, gyakorlatilag teljesen ismeretlen szervezettől, amely ráadásul külföldi kampánycélokra gyűjt.

Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, a hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje 

A szervezet vezetője, Korányi Dávid a szintén külföldről finanszírozott Telexnek néhány nappal ezelőtt próbálta elviccelni az adományozók kérdését, méghozzá így: "Nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó, hanem magyar diaszpórában élő állampolgárok donációja." Karácsony Gergely New Yorkban élő főtanácsadója a Telexnek határozottan „mikroadományokról" beszélt, „elmondása szerint javarészt olyan, évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiköltözött magyarok adtak mikroadományokat, akik figyelemmel kísérik a magyar közéletet, és zavarja őket, ami itthon történik, féltik a Magyarországon maradt családjaikat. A neveket pedig a törvényi előírások miatt nem is hozhatnák nyilvánosságra." 

Ami feltűnő: Korányi a Telexnek egyáltalán nem beszélt az Oraculum 2020 Kft.-nek, azaz a lejárató cikkek sokaságát közlő EzaLényeg nevű baloldali portál kiadójának adott egymilliárd forintot meghaladó összegű támogatásról, amelynek közel harmada szintén a DatAdatnál kötött ki. Az EzaLényeg főszerkesztője egyébként a DatAdat kulcsembereinek, Bajnai Gordonnak és Szigetvári Viktornak egy korábbi sajtós munkatársa, Zentai András. A portál kiadója a budapesti Dohány utcában bejegyzett Oraculum 2020 Kft. A cég tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, aki a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. A Magyar Nemzet már korábban megírta: a Páva családdal a Gyurcsány–Bajnai-kormányok igen bőkezűek voltak. Ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. 

Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője

Ami pedig az állítólagos mikroadományokat illeti, azon még ellenzéki kommentátorok is csak derülnek. 2022. szeptember 29-én a balliberális 24.hu munkatársai foglalkoztak Márki-Zay Péterék külföldi kampányfinanszírozásával. Nagy Gergely Miklós úgy fogalmazott: "A hivatalos bevallás szerint külföldön élő, ám magyar állampolgárok pénze ez." Pál Zsombor erre egyebek mellett azt mondta a titokzatos adományozókról: "Annyit tudunk biztosan, hogy többes számot használ, tehát hogyha hitelt adunk a szavainak, akkor nem egy darab New Yorkban élő magyar diaszpóratagról van szó, akinek sok pénze van, és a neve ugyanaz odafelé, mint visszafelé".

Tegnap óta mindenesetre még egyértelműbb, hogy nehezen tartható a mikroadományokról szóló történet. Korányiék egyetlen hét alatt ugyanis nem egyszerűen összeszedtek 228 millió forintot, hanem el is utalták azt Magyarországra, a negatív kampányt ellenzéki oldalon alantas eszközökkel is folytató EzaLényeg kiadójának. A pénz egy része direkt módon Bajnai cégénél, egy másik része pedig volt munkatársainál kötött ki. A kör közös jellemzője, hogy már korábban is százmilliós összegeket kaptak egyetlen nagy adományozótól: Soros Györgytől.

Bár már több mint egy éve annak, hogy 2021 októberében Karácsony Gergely visszalépett a baloldali kormányfőjelöltségért folyó versenytől, továbbra is sok a tisztázatlan kérdés. Miért lépett vissza? Kik pénzelték százmilliókkal a kampányát? Hogyan működött a titokzatos kampányszervezete, a 99 Mozgalom? Miként vitte tovább a 99 Mozgalomban lévő forrásokat Márki-Zay Péter? Mi köze van kettejük kampányfinanszírozásához Korányi Dávidnak? Mennyiben tekinthető részesnek Karácsony Gergely a dollárbaloldal-botrányban? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Magyar Nemzet a szereplők mondatai és a tények alapján.

2021 októberének közepén új óriásplakátok jelentek meg az ország különböző pontjain. Azokon a plakáthelyeken, ahol néhány nappal korábban még az szerepelt nagybetűkkel, hogy „Orbán ellen többség kell. A többséghez Karácsony", immár Márki-Zay tűnt fel főszereplőként. Az új üzenet úgy hangzott: "Szavazzon Márki-Zay Péterre, remény a valódi változásra". Az új plakátokon is ott volt Karácsony, de immár csak a háttérben, csakúgy, mint Orosz Anna, a Momentum akkori elnöke.

Azokban a napokban zajlott a baloldali előválasztás második fordulója, ahol az első fordulóban a második helyen végzett főpolgármester hirtelen visszalépett a harmadik helyezett hódmezővásárhelyi polgármester javára. Mindez azért is volt meglepő, mertADDIG KARÁCSONYT TEKINTETTE BIZTOS BEFUTÓNAK A BALLIBERÁLIS MÉDIAVILÁG, ÉS EGY KÉSZ KAMPÁNYGÉPEZET ÁLLT A RENDELKEZÉSÉRE, AMELY EGÉSZ NYÁRON SZÁZMILLIÓS TÉTELBEN HIRDETTE KARÁCSONY GERGELYT.A célt egy kampányszervezet is szolgálta, a korábban ismeretlen 99 Mozgalom. Az egyesületi formában működő finanszírozót Perjés Gábor vezette, aki korábban a Bajnai-közeli Wallisnál is megfordult, illetve párbeszédes politikusként már 2019-ben is részt vett Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányának pénzügyi támogatásában. De hogyan kezdődött a főpolgármesteri kampányt pénzelő szervezet története?

 

A 99 Mozgalom indulása és gyors kifulladása

A 2018-ban miniszterelnök-jelöltként elbukott Karácsony Gergely 2021. május 15-én jelentette be, hogy elindul a baloldal miniszterelnök-jelöltségéért. Programismertető beszédében arról is beszámolt, hogy életre hívja a 99 Mozgalmat, amely „nem a pártok helyett, hanem azok mellett szolgálná a változást Magyarországon".

Bár célként „a kiváltságos egy százalék trónfosztását" hirdették meg, „a 99 százalék érdekben", a tagság soraiban legelőször a balliberális elit ismert személyiségei tűntek fel. A Karácsony-párt által megbízásokkal ellátott Republikon Intézet vezetője, a korábban szabad demokrata politikusként ismert Horn Gábor úgy fogalmazott akkoriban: „Most Magyarországon kell egy szélesebb összefogás azok részéről, akik kiábrándultak a politikából, többek között azért, mert az Orbán-féle világot nem akarják a továbbiakban, és erre kínál most szerintem egy átmeneti lehetőséget ez a 99 Mozgalom." Egy másik volt SZDSZ-es, a budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás arról beszélt a Népszavának, hogy „a főpolgármester által életre hívott új mozgalom nemcsak a kampányban lesz aktív, a 2022-es választásokat követően is fontos szerepet szánnak neki".

AZ ÚJ SZERVEZET AZONBAN MÁR A NAGY MÉDIAVISSZHANGTÓL KÍSÉRT INDULÁS UTÁN GYORSAN ELJELENTÉKTELENEDETT.2021. június 9-én Karácsony még arról beszélt, hogy közel 50 ezer tagjuk van, június 12-én „jóvátételi programot" hirdettek, és közben Nemény András szocialista polgármester, Jordán Tamás, Alföldi Róbert és Osvárt Andrea is képviselte a 99 Mozgalmat a nyilvánosságban. Akkoriban úgy látszott, hogy Karácsony mellett alapítóként Nemény is fontos szerepet kaphat majd a 99 Mozgalom „pártok feletti" építkezésében, azonban néhány hónap után már ő sem beszélt többet a közös szervezetről.

Ahogy pedig Karácsony körül egyre több botrány robbant ki, az új formáció is szép lassan kikopott a híradásokból, és már a hírességek sem erőltették Karácsony propagálását.

A 99 MOZGALOM HAMAROSAN MÁR CSAK KARÁCSONY KAMPÁNYPARAVÁNJAKÉNT MŰKÖDÖTT.

Ráadásul sokat rontott a balliberális kampányszervezet hitelességén, mikor 2021 július közepén kiderült, hogy gazdagellenes tónusú kampányuk székhelye Magyarország „Beverly Hillsén", egy törökbálinti villában található.

Augusztusban a Magyar Nemzet már arról írt, hogy „közöny és érdektelenség övezi a főpolgármester 99 Mozgalmát", és a „szervezet hivatalos Facebook-oldala csupán 939 embernek tetszik és mindössze 1060 követője van." Karácsony ekkoriban a kordivatnak megfelelően „99 podcast" néven egy új műsort is indított „Magyarország jövőjéről", az azonban totálisan a kampánymegfontolásokhoz igazodott, és mindössze tíz adásig jutott 2021 szeptemberéig.

Lehull a lepel, felpörög a titokzatos kampányfinanszírozás

2021. augusztus elejétől aztán egyre inkább kiderült, hogy a 99 Mozgalom valójában a Karácsony-kampány eszköze. Ekkor kezdték meg az egészen október közepéig tartó óriásplakát-hadjáratukat, amelyet a mozgalom mögött álló egyesület finanszírozott, ismeretlen forrásokból. Karácsony kezdetben a saját „Fudan-népszavazását" propagálta ily módon, majd az előválasztási kampányban is tovább hirdettette magát. Mikor szeptember közepén a Soros György által finanszírozott Project Syndicate nevű portálon publikált egy írást, ismét felmerült a kérdés, hogy kik lehetnek a Karácsony mozgalma mögötti titokzatos adományozók, de továbbra sem születtek konkrét válaszok az ügyben.

Karácsony GergelyFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

 

Végül a főpolgármester a baloldali előválasztás második fordulójában csak a második helyen végzett, és vita indult arról, hogy ő, vagy a harmadik helyezett, Márki-Zay Péter lépjen vissza a másik javára. Utóbbi kettejük vitájában témává is tette Karácsony kampányköltéseit, és október 7-én kijelentette, hogy tudomása szerint Karácsony Gergely 500 millió forintból kampányolt. Közben az is kiderült, hogy a főpolgármester Facebook-költései magasabbak voltak, mint a másik négy miniszterelnök-jelölt-jelöltté együttvéve. Ekkoriban több napig tartotta magát a hír, hogy Karácsony Gergely nem fog visszalépni a baloldali előválasztás második fordulójától, és egy, a balliberális Szabad Európa nevet viselő portál által – név nélkül – megszólaltatott szakértő szerint ezt lényegében a főpolgármester finanszírozói nem engedték meg.

KARÁCSONY GERGELY VÉGÜL VISSZALÉPETT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTER JAVÁRA, MELYET KÖVETŐEN LEMONDOTT A KAMPÁNYFŐNÖKE.A DK-s Nyugati Fény úgy értelmezte Gál J. Zoltán távozását, hogy „nyilván összefüggésben azzal, hogy közel 500 millió forintot költöttek a kampányra". Karácsony Gergely tagadta, hogy 500 millió forintot költöttek volna a kampányára, de a pontos összeget nem ismertette.

Az biztos, hogy többszáz milliós összegről volt szó

A Mandiner is végzett ekkoriban egy összesítést arról, hogy mennyit hirdettek el a főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányára. Egyrészt a Facebook-hirdetéstárból kinyertek pár kézzelfogható összeget, hogy Karácsony facebookos profiljára ki mennyit költött 2019 áprilisa óta: a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület 104 millió 518 ezer 386 forintot, a Mindenki Budapestért Egyesület 15 millió 142 ezer 988 forintot, Budapest Főváros Önkormányzata 2 millió 600 ezer 930 forintot, a Párbeszéd Magyarországért pedig 22 millió 172 ezer 971 forintot szánt az oldalra. Ez összességében 144 millió 477 ezer 818 forint, amelyből csak a kormányfőjelölti kampányra ment száztizennégy millió – ehhez jön a Google-ön (YouTube-on) elköltött 26 millió, összesen körülbelül 171 millió forint. Voltak aztán óriásplakátok, poszterek, személyes mozgósítás, nyomda, logisztika – mindezt összességében a Mandiner is minimum 300 millió forintra becsülte.

A visszalépés után is kérdés volt az adományozók személye

A Karácsony Gergely kampányára elköltött több százmillió forint eredetére később, a visszalépése után sem derült fény. Márki-Zay Péter először úgy fogalmazott, nem tudja, ki volt a finanszírozó, majd Bohár Dániel újságíró kérdésére elismerte, hogy ismeri az adakozók egy részét. Hódmezővásárhely polgármestere ugyan neveket nem mondott, de annyit elárult, hogy „hazai nagyvállalkozói üzleti körökről" lehet szó. A sajtóban Bige László neve merült fel, de Karácsony Gergely tagadta, hogy a különféle fehérgalléros bűncselekményekkel vádolt milliárdos is az adakozók között lett volna. A főpolgármester ezzel szemben azt állította, hogy kisadományokból jött össze a kampánypénz. Bige László nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésre.

Márki-Zay Péter a Hír TV-nek Karácsony állítólagos 500 milliója kapcsán abban az időben azt mondta: ennek az összegnek ő is örülne, de be kell érnie annyival, hogy az ő neve kerül a visszalépett politikus plakátjaira."

A titkolózások következtében pedig egyre többször felmerült, hogy pártfinanszírozási trükk állhat a kampánypénzeket kezelő 99 Mozgalom akciója mögött. A feltételezést közvetve az is megerősítette, hogy a Párbeszéd pártközpontjában csörgött ki a Karácsony-ernyőszervezet telefonszáma. Amint a Mandiner kiszúrta, a 99 adatvédelmi tájékoztatójában szereplő telefonos elérhetőség megegyezett a Párbeszéd kapcsolattartási telefonszámával. „Amikor Karácsony kampánybüdzséjéről érdeklődtünk a 99-nél, a párt képviselői irodájánál kicsengő telefonon keresztül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kérdéseinket küldjük el a Párbeszéd e-mail címére is" – írta a Mandiner 2021 október végén.

Minden baloldali politikusnak le kell mondania, aki tudott a guruló dollárokról

A magyar baloldal a hatalom megszerzése érdekében néhány milliárd forintért cserébe bármikor hajlandó feladni Magyarország önállóságát – mondta el az Origónak adott interjúban Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint nem lehet kétség a felől, hogy ha hatalomra kerültek volna a baloldali pártok tavasszal, akkor szívesen elfogadták volna akár a kvázi bábkormány szerepét is. Hozzátette: a baloldali kampánypénzbotrány miatt ebben a helyzetben minimum annyit el kell érni, hogy azok a politikusok, akik tudtak az amerikai pénzekről, azok visszavonuljanak a közélettől.

A rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében a példa nélküli külföldi beavatkozási kísérlet anyagi hátterét a New Yorkban luxuskörülmények között élő Korányi Dávid nevéhez köthető Action for Democracy nevű amerikai szervezet biztosította. Miért szörnyen aggasztó politikai szempontból, hogy ez a beavatkozás megtörténhetett?

Minden demokrácia életében a legfontosabb nap a választás napja, amikor kiderül, hogy mely pártok kerülnek kormányra, illetve ellenzékbe. A választás napján megszületett döntés a következő évekre meghatározza az adott ország sorsát. Ebből kifolyólag minden állam igyekszik mindent megtenni azért, hogy külföldi szereplők ne szólhassanak bele az eredménybe.

UGYAN A MAGYAROK NEM ENGEDTÉK, HOGY KÜLFÖLDRŐL MEGBUKTASSÁK A NEMZETI KORMÁNYT, MÉGIS RENDKÍVÜL SÚLYOS A MOSTANI ESET.

Egyrészt kiderült, hogy az amerikai demokrata körök semmibe veszik Magyarország szuverenitását, és

MÁR-MÁR KORLÁTOKAT NEM ISMERVE A MAGYAROK HELYETT AKARJÁK ELDÖNTENI, HOGY KI KERÜLJÖN KORMÁNYRA MAGYARORSZÁGON.

Másrészt a magyar baloldal pedig önként és lelkesen asszisztált ehhez a kísérlethez. Mindez világosan megmutatja, hogy

A MAGYAR BALOLDAL A HATALOM MEGSZERZÉSE ÉRDEKÉBEN NÉHÁNY MILLIÁRD FORINTÉRT CSERÉBE BÁRMIKOR HAJLANDÓ FELADNI MAGYARORSZÁG ÖNÁLLÓSÁGÁT.

Nem lehet kétség a felől, hogy ha hatalomra kerültek volna a baloldali pártok, akkor szívesen elfogadták volna akár a kvázi bábkormány szerepét is.

Az egyelőre ismeretlen adományozóktól befolyt 1,8 milliárd forint Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül érkezett a baloldal kampányának támogatására. A guruló dollárokból bőven jutott a DatAdathoz kapcsolódó költésekre is, vélhetően ebből is finanszírozták az sms-kampányokat és Facebook-hirdetéseket is. Milyen politikai következményei lehetnek az ügynek a jövőben?

Mértékét nézve a mostani beavatkozás egészen példa nélküli a rendszerváltozás óta. Korábban mindenki számára elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy politikai oldalt annyira elvakítson a hatalomvágy, hogy feladja hazája függetlenségét. Ebben a helyzetben a közélettel foglalkozó társadalmi rétegeknek aktívan kell foglalkozniuk azzal, hogy rámutassanak minden olyan szereplőre, aki a jövőben ilyen kísérletre vetemedne.

JÓL LÁTHATÓAN A MAGYAR TÁRSADALOM JELENTŐS RÉSZÉT FELHÁBORÍTOTTA EZ AZ EGÉSZ ÜGY, EZÉRT A BALOLDALI POLITIKUSOK MEGPRÓBÁLNAK ÚGY CSINÁLNI, MINTHA NEM TUDTAK VOLNA EZEKRŐL A PÉNZEKRŐL SEMMIT.

Miután igyekeztek kihasználni a jogi kiskapukat, ebben a helyzetben minimum annyit el kell érni, hogy azok a politikusok, akik tudtak az amerikai pénzekről, azok visszavonuljanak a közélettől. Amennyiben következmények nélkül marad az ügy, akkor a külföldi érdekcsoportok egyre bátrabban fognak beavatkozni Magyarország belügyeibe.

 

Jelentős, ismeretlen eredetű összegekért hirdeti a kormányellenes tartalmait az a médiacsoport, amelynek tulajdonosa Márki-Zay Péter támogatásával indult az ellenzéki előválasztáson. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje országos sajtóhálózat kialakításával próbálkozik, azt azonban nem tudni, jutott-e erre a projektre is az Amerikából érkező dollárokból. Ha igen, az mit üzen a baloldalról és annak terveiről?

Márki-Zay Péter és köre már-már büszkén vállalja, hogy engedtek a külföldi befolyásnak és minden dollárt szívesen elköltenek. Az, hogy a botrány kirobbanása után továbbra is gondolkodás nélkül folytatnak drága politikai célú programokat, az arra utal, hogy

SZÁMUKRA NEM OKOZ ERKÖLCSI, ILLETVE MORÁLIS PROBLÉMÁT AZ, HA VALAKI MÁSNAK, AKÁR EGY KÜLFÖLDI ÉRDEKCSOPORTNAK A PÉNZÉT EL LEHET FOGADNI ÉS EL LEHET KÖLTENI.

Talán a baloldal már nem is érti, hogy miért is háborodik fel az egész ügyön a nemzeti oldal, illetve a magyarok többsége.

A Márki-Zay-féle politikusok számára jól láthatóan természetesnek, sőt mindennaposnak hat, ha a hatalomért cserébe ki kell árusítaniuk saját hazájuk önállóságát.

Mindaddig, amíg nem lesz az ügynek bármiféle következménye a jövőben, addig nem várhatunk változást, és ezek a politikusok és közszereplők továbbra is el fogják fogadni a külföldi pénzeket.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter. A legtöbb baloldali politikus és párt helyzete bizonytalan, számukra politikailag már az is végzetes lehet, ha bebizonyosodik, hogy tudtak az amerikai pénzekrőlFORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN/MOHAI BALÁZS

Amióta kiderült ez az ügy, a baloldali politikusok hárítanak, bűnbakot keresnek és próbálják tisztára mosni magukat. Mit rejtegetnek, és mire készül annyira Gyurcsány Ferenc?

Míg Márki-Zay Péter azzal védekezhet, hogy a mozgalma, ahova az amerikai pénzek érkeztek, az egy civil szervezet, így jogilag nem vonhatóak felelősségre, addig a pártok helyzete ennél kényelmetlenebb. A pártok ugyanis nem használhatnak fel külföldi forrásokat egy kampányban, amennyiben pedig mégis így tesznek, annak nemcsak politikai, hanem jogi következményei is vannak. A legtöbb baloldali politikus és párt helyzete bizonytalan, számukra politikailag már az is végzetes lehet, ha bebizonyosodik, hogy tudtak az amerikai pénzekről. A kivétel itt is Gyurcsány Ferenc. Miután a legtöbb magyar szemében Gyurcsány Ferenc morálisan és erkölcsileg is leírta már magát a kormányzása idején, neki elég, ha csak jogilag megússza az egész ügyet.


  

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!