Létrehozva: 2022.10.06.
Módosítva: 2022.10.06.

Egyre több a botrány az EU csúcsain

Jourova és von der Leyen.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, aki az értékekért, átláthatóságért és a jogállamiságért felelős biztos, hivatalba lépése óta számtalanszor támadta Magyarországot. Bár egy rövid ideig úgy tűnt, hogy a cseh biztos józan hang lehet a brüsszeli bizottságban, hamar kiderült, hogy ő is a brüsszeli, globális elit érdekeit képviseli, ami nem is meglepő, tekintve, hogy milyen kapcsolat fűzi Soros Györgyhöz.

Vera Jourovát néhány évvel ezelőtt egyébként korrupció gyanújával letartóztatták a prágai repülőtéren. Az Európai Bizottság alelnöke megszenvedte az előzetes letartóztatást: elvesztette a családját és a munkáját.

Jourová végül 300 000 euróra perelte a cseh államot. De saját rossz tapasztalatai sem tartották vissza az uniós “alapszerződés értékeinek őrzőjét” attól, hogy bírósági ítéletek nélkül hirdessen ítéletet Magyarországról, a magyar emberek demokratikus választási lehetőségeiről, vagy a magyar miniszterelnökről, számolt be róla korábban a V4NA hírügynökség.

Jourovát 2006-ban Prágában letartóztatták, mert a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként 2 millió cseh korona kenőpénzt fogadott el

FORRÁS: MTI/EPA/OLIVIER HOSLET

Mint írták, az Európai Bizottság alelnöke korábban még annak volt a híve, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Főleg akkor, amikor 2006-ban Prágában letartóztatták, mert a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként 2 millió cseh korona (mintegy 70 000 euró) kenőpénzt fogadott el a Budisov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból. Mivel az ügyészség egy titkos hangfelvételen kívül nem talált elegendő bizonyítékot Vera Jourová ellen, a jogászból lett politikus beperelte a cseh államot (a hangfelvételen a korrupciós ügy egyik főszereplője azt mondta egy építésznek, hogy "Vera" kap kétmillió koronát). Eredetileg 8,5 millió cseh koronára (kb. 300 ezer euró) tartott igényt a fogva tartása idején kiesett bevételeire hivatkozva, amiből végül 3,5 millió koronát (120 ezer euró) megkapott.

JOUROVÁ 33 NAPOT TÖLTÖTT ELŐZETES LETARTÓZTATÁSBAN,

majd a cseh ügyészség 2008 nyarán felmentette arra hivatkozva, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot ellene. Jourová megszenvedte az előzetes letartóztatást. Bár nem nyert egyértelmű bizonyítást bűnössége, férje elhagyta. Jól tudja tehát, milyen könnyen tönkremehet egy ember élete a vádaskodások miatt. 

Az EB alelnökeként, vagyis „az uniós alapszerződés értékeinek őrzőjeként” mégsem tartotta vissza semmi attól Jourovát, hogy ítéletet alkosson bírósági eljárás nélkül Magyarországról, a magyar emberek demokratikus lehetőségeiről, vagy a magyar miniszterelnökről, ahogy azt a Der Spiegel című német lapnak adott interjúban tette. Ahogy fentebb is említettük, Jourová Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.” E kijelentésekkel nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány ellen indított támadást, de megsértette a magyar embereket is.

A Momentum segített neki Magyarország támadásában

Háromnaponta beszélt Vera Jourovával Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője arról, hogy mi kerüljön a Magyarországról szóló jelentésbe. Ezt maga Donáth Anna mondta egy videókonferencián, amit momentumosokkal tartott. A felvételt korábban a Hír TV hozta nyilvánosságra. 

Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan

- mondta momentumosoknak Donáth Anna, aki arról is beszélt, hogy az általa "új Sargentininek" nevezett Gwendoline Delbos-Corfielddel is rendszeresen beszélt Magyarországról.

Ő az, aki továbbviszi a magyar ügyet

- mutatta be a francia képviselőt a momentumosoknak. Ez azóta be is bizonyosodott, Sargentinihez hasonlóan Delbos-Corfield is hazug jelentést nyújtott be az EP-nek, amelyet persze a szélsőbaloldal vezetésével megszavaztak.

Donáth azzal próbálta érzékeltetni munkája "nehézségét", hogy ezek a politikusok (és Ursula von der Leyen) nem akarták elítélni Magyarországot.

... nem hajlandóak ennél tovább menni, és akár politikailag elítélő nyilatkozatokat tenni. Ezért tudja a magyar (...) kiforgatni akár Von der Leyen, akár Vera Jourovának a szavait sok esetben. De rengeteg informális telefonhívás, beszélgetés történt – nemcsak velük, hanem az új Sargentinivel is, Gwendoline Delbosszal, francia képviselő a zöldektől, ő viszi tovább a magyar kérdést... és hát azt kell, hogy mondjam, hogy 90 százalékban sikeres volt az én munkám

- mondta Donáth Anna, ezzel elismerve, hogy a magyar baloldal is közrejátszott abban, hogy elítélő nyilatkozatok és jelentések szülessenek Brüsszelben Magyarországról. 

Az Európai Bizottság „nem találta" meg az Ursula von der Leyen és a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég főnöke egymásnak küldött SMS-eit – áll az uniós ügyvezető ombudsmannak írt, szerdán közzétett levelében. A hírről az Európai Unió hivatalos hírforrásának számító Euronews számolt be. Von der Leyen Brüsszel nevében 31 milliárd dollár (több mint 12 ezer milliárd forint!) értékben rendelt mRNS típusú (Pfizer és Moderna) vakcinákat az európai – köztük a magyar – adófizetők pénzéből. A 31 milliárd dolláros összegben az előállítási költségek azonban nem szerepelnek, a titkosított szerződések miatt így még mindig nem tudhatjuk, hogy Brüsszel a mi adónkból egész pontosan mennyit fizetett az amerikai óriáscégeknek.

Tavaly Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Albert Bourla, a Pfizer amerikai vezérigazgatója hónapokon át SMS-ezett egymással, mielőtt megkötötték az 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyag szállításáról szóló megállapodást.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Albert Bourla Pfizer-vezér

FORRÁS: AFP/FABRICE COFFRINI/ ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

A brüsszeli Európai Bizottság első körben nem biztosította a hozzáférést az üzenetekhez, ezért Emily O'Reilly uniós ombudsman vizsgálódni kezdett és megállapította, hogy a bizottság munkatársai soha nem kérték kifejezetten az elnöki hivatalt, hogy keresse meg a szöveges üzeneteket, majd felszólította az EU végrehajtó testületét, hogy végezzen alaposabb kutatást.

A BRÜSSZELI BIZOTTSÁG MOST AZT ÁLLÍTJA, HOGY NEM TALÁL ILYEN ÜZENETEKET, KORÁBBAN VISZONT AZZAL ÉRVELT, HOGY AZ ILYEN TÍPUSÚ – ÁLTALUK RÖVID ÉLETŰNEK MINŐSÍTETT – KOMMUNIKÁCIÓ NEM TARTOZIK A DOKUMENTUMOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSRE VONATKOZÓ UNIÓS ÁTLÁTHATÓSÁGI SZABÁLYOK HATÁLYA ALÁ.

Vera Jourová „átláthatóságért" felelős liberális EU-biztos megerősítette az ombudsmannak küldött levelében, hogy A KERESÉS „NEM VEZETETT EREDMÉNYRE".A Bizottság válaszát az ombudsmani hivatal problémásnak minősítette, a teljes elemzést várhatóan a következő hetekben teszik közzé.

MAGYARÁN ARRÓL VAN SZÓ, HOGY BRÜSSZEL SAJÁT MAGÁRA NÉZVE AZ ÁTLÁTHATÓSÁG ÉS NYITOTTSÁG  ÉRTÉKEIT A LEGKISEBB MÉRTÉKBEN SEM TEKINTI KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰNEK, MIKÖZBEN A TAGÁLLAMOKTÓL – KÜLÖNÖS TEKINTETTEL MAGYARORSZÁGRA ÉS LENGYELORSZÁGRA – EZEKET MEGKÖVETELI.

 

Fontos kihangsúlyozott, hogyVON DER LEYEN BRÜSSZEL NEVÉBEN AZ EURÓPAI – KÖZTÜK A MAGYAR – ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL KÖTÖTTE MEG A GIGAÜZLETET.A brit The Guardian 2022 januárjában arról írt, hogyVON DER LEYEN 31 MILLIÁRD DOLLÁR (TÖBB MINT 12 EZER MILLIÁRD FORINT!) ÉRTÉKBEN RENDELT MRNS TÍPUSÚ (PFIZER ÉS MODERNA), KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁKAT.A 31 milliárd dolláros összegben az előállítási költségek azonban nem szerepelnek, a titkosított szerződések miatt ígyMÉG MINDIG NEM TUDHATJUK, HOGY BRÜSSZEL A MI ADÓNKBÓL EGÉSZ PONTOSAN MENNYIT FIZETETT AZ AMERIKAI ÓRIÁSCÉGEKNEK.

Mivel von der Leyen nem hajlandó a Pfizer-vezérrel váltott SMS-eit nyilvánosságra hozni, vélhetően soha nem fogjuk megtudni, hogy miért 31 milliárd dolláros, horribilis összeget kellett fizetniük az európai adófizetőknek.

Állítólag az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hozta tető alá a Biontech-Pfizerrel kötött óriási összegű szerződést, de tagadja ezt az információt. Meglehtősen szokatlan az EU gyakorlatában, hogy a jelek szerint von der Leyen személyesen intézte a szerződéskötést a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott tárgyalásain. Ennek részleteiről azonban a Számvevőszék hiába kért információkat az Európai Bizottság elnökétől. A Berliner Morgenpost írása szerint az információk visszatartása miatt megrovást kaphat von der Leyen.

Megrovást kaphat az Európai Bizottság elnöke. Fotó: FREDERICK FLORIN

Nem két filléres ügy

Ez volt a legnagyobb értékű szerződés az Európai Unióban a koronavírus-vakcinák beszerzésére: 2021 májusában, azaz öt hónappal az oltási kampány kezdete után a Bizottság megállapodott a Biontech/Pfizer 1,8 milliárd adagjának szállításáról.  Bennfentes információk szerint a vételár gigantikus, 35 milliárd euró.

Glass,Bottle,And,Logos,Pfizer,And,Biontech,On,A,Blue
1, 8 miliiárd adag szállításáról kötöttek szerződést, 35 milliárd euró értékben. Fotó: Shutterstock

Az ellenőrök az európai vakcinabeszerzésről szóló különjelentés részeként érdeklődtek az ügylet iránt . Kiderült, von der Leyen 2021 márciusában folytatta le az előzetes tárgyalásokat a Pfizer főnökével a közös tárgyalócsoport bevonása nélkül.

A könyvvizsgálók tájékoztatást kértek a Bizottságtól az előzetes tárgyalásokról, például a bevont szakértőkről, menetrendről, nyilvántartásokról, az egyeztetett feltételek részleteiről. Hiszen ez a szerződés „alakítja majd az EU vakcinaportfólióját 2023 végéig”.

A könyvizsgálók kérését azonban elutasították: "Nem adtak át információt" - írják. 

„Rendkívül szokatlan ez a viselkedés, ilyen még nem fordult elő” – közölte a hatóság. 

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke, Monika Hohlmeier (CSU) "nagyon aggasztónak" nevezi, hogy a Bizottság nem hajlandó információkat adni a Számvevőszéknek az előzetes tárgyalások értékeléséhez.

A több milliárd dolláros szerződések átláthatóságának hiánya régóta probléma az EU Parlamentben A washingtoni székhelyű SumOfUs fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolja von der Leyent, hogy a Bourlával folytatott tárgyalásai során beleegyezett egy tetemes áremelésbe, holott az árengedmény lett volna kézenfekvő a hatalmas mennyiség ismeretében.

Valójában az üzlettel a Biontech vakcina adagonkénti ára 15,50 euróról 19,50 euróra emelkedett – árulta el Bojko Borriszov akkori bolgár miniszterelnök. Brüsszeli bennfentesek is hasoló nagyságrendről beszéltek a Berliner Morgenpostnak.

Az EU-parlament járványügyi különbizottságában nagy a felháborodás az információk blokkolása miatt. A franciák azt javasolták, hogy  vonják be a vizsgálatba az európai ügyészséget vagy az EU csalásokkal foglalkozó hatóságát, az Olafot.

Von der Leyen eddig minden vádat visszautasított. A német lap kérdésére a Bizottság egyik tisztviselője írásos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy von der Leyen azért folytatott megbeszéléseket a Pfizer főnökével, amiért más cégek főnökeivel is, hogy felkeltse érdeklődésüket a vakcinák szállítása iránt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeknek a használt autóknak a kilométeróráját tekerik vissza a leggyakrabban Magyarországon

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

mandiner.hu

Magyarország szoros szövetségese veheti át az uralmat az Európai Unióban

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fél hogy ártott a gyerekeinek, Meghan nagyot hibázhatott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot