INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Sokkoló felvétel készült a Dunán – Videó

Nem mindennapi felvételek bizonyítják, mennyire alacsony lett a Duna vízszintje. Több sziget bukkant fel, de van, ahol már a folyófenék is feltűnt.

Szerző Ripost

Az elmúlt 500 év legrosszabb szárazsága sújtotta egész Európát idén nyáron. A természeti vizeink szintje drámaian megcsappant, és emiatt a mezőgazdaság is komoly károkat szenvedett. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ha a forró, száraz nyarak hosszú távú tendenciává válnak, előfordulhat, hogy a vízi utak némelyike soha nem fog helyreállni – írja az Agroinform.

Fotó: YouTube

A Duna Európa leghosszabb folyama az oroszországi Volga után. Németországban, a Fekete-erdőben ered és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Az aszály e nemes folyót sem kímélte. A vízszintje drámain lecsökkent, emiatt még egy titkos alagút is előkerült, a Margit szigeten.

„Idén talán a legriasztóbb az alacsony vízállás mértéke a Duna teljes medencéjében, Bajorországtól a Fekete-tengerig. Az egész folyó érintett, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk csak úgy átszivattyúzni a vizet egyik szakaszról a másikra, hogy pótoljuk a hiányt” – árulta el Thomas Hein, a bécsi Természeti Erőforrás- és Élettudományi Egyetem munkatársa.

A szakértők sajnos abban is egyetértettek, hogy a Duna vízszintje még soha nem volt ilyen alacsony. A mérések szerint szeptember elején a szokásos nyári térfogatának kevesebb, mint a felével folyt.

Íme a drámai felvétel a Duna jelenlegi állapotáról, ami jól mutatja: mindenütt nagy kiterjedésű iszapmezők, repedezett folyófenék látható.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!