Létrehozva: 2022.10.03.

Orbán Viktor: Együtt az illegális migráció ellen

Hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartottak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés volt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alekszandar Vucsics szerb elnökkel tárgyalt  az illegális migráció elleni közös fellépésről. A találkozó megkezdése előtt a magyar miniszterelnök közösségi oldalára azt írta: Együtt az illegális migráció ellen. 

Az osztrák kancellár pedig a múlt héten az oszták lapoknak a tervezett csúcstalálkozóról azt nyilatkozta, hogy fel akarják venni a harcot a szervezett bűnözés és az embercsempészet ellen, valamint csökkenteni akarják a migrációs nyomást a határokon.

 

ORBÁN Viktor; SZIJJÁRTÓ Péter; NEHAMMER, Karl; VUCIC, Aleksandar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Aleksandar Vucic szerb államfő (háttal, k) a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Várkert Bazárban tartott egyeztetésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, és közösségi oldalára azt írta: Magyarország kettős nyomás alatt áll: keletről mintegy 1,5 millió menekültet fogadtunk be, délről pedig 180 ezer illegális migránst állítottunk meg. A migránsok a déli határunkat ostrom alatt tartják, a migrációt kiváltó okok egyre súlyosabbak. A nyugat-balkáni útvonal a legforgalmasabb, így a migrációs nyomás növekedésére kell számítani. Érdekünk, hogy a védvonal minél délebben legyen, ezért ma Szerbia déli határának megerősítéséről tárgyalunk.

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl; VUCIC, Aleksandar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Aleksandar Vucic szerb államfő a magyar-osztrák-szerb plenáris megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A csúcstalálkozó utáni közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor először arról szólt, hálásak vagyunk Szerbiának, hogy eljött az elnökük, és hálásak vagyunk Ausztriának, hogy itt van velünk a kancellárjuk. A miniszterlnök ismertette, a mostani magyar-szerb-osztrák csúcs egy hosszabb tárgyalássorozat kezdete.

„Amiért összejöttünk, az a migráció. Három olyan ország vezetője áll itt, amelyeket a lehető legjobban érint ez a kérdéskör. Ennek a megfékezése rengeteg energiát, élőerőt és óriási összegeket emészt fel, miközben egyáltalán nem vagyunk elégedettek azzal a helyzettel, ami kialakult”

– közölte a magyar kormányfő. Hozzátette, meg kellett állapítaniuk, hogy a szerbek határőrei, a magyarok határőrei és az osztrák határt védő rendőrök, illetve katonák heroikus küzdelmet folytatnak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel szemben.

„A helyzet egyre nehezebb, a számok és a tények egyre riasztóbbak” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kifejtette, miközben a világon vannak egyéb égető problémák is, mint az orosz-ukrán háború, illetve az energiaválság miatt elszálló áram- és gázárak, a migrációra nem irányul elég figyelem, pedig legalább annyira fontos kérdés, mint a másik kettő.

„Arra tettünk most kísérletet, hogy szembe nézzünk a helyzettel, és intézkedéseket dolgozzunk ki. Magyarország azért kezdeményezte ezt az összejövetelt, mert mi vagyunk a legspeciálisabb helyzetben. Nekünk két irányból van migrációs problémánk. Az orosz-ukrán háború következtében több mint egymillió menekült érkezett keleti irányból, Ukrajnából, miközben déli irányból is a határunk folyamatos ostrom alatt áll” – fogalmazott a miniszterelnök.

A háború és a szankciók miatt kialakult gazdasági visszaesés és élelmiszerválság is növelni fogja az illegális migrációs nyomást– emelte ki Orbán Viktor. Leszögezte, hogy a nyugat-balkáni útvonal a legsúlyosabban érintett útvonal. A kormányfő szerint az embercsempészek és az illegális migránsok aktivitása szintet lépett, már éles fegyvereket is használnak egymás között, valamint a határőrök ellen is. Ez a három ország nem csak saját magát, hanem egész Európát védi, hiszen Magyarország teljesíti a schengeni tagságból eredő feladatait.

„A cél, hogy a védvonalat minél délebbre toljuk. Mindannyiunk érdeke, hogy ez a vonal még délebbre kerüljön”

– mutatott rá a miniszterelnök, aki felidézte: hazánk eddig is adott segítséget Ausztriának, Szerbiának és Észak-Macedóniának, de úgy érezik, hogy további intézkedésekre van szükség.

Orbán Viktor jelezte, hogy hamarosan lesz egy következő találkozó Belgrádban, ahol a konkrét lépéseket fogják megtárgyalni, és ha lesz intézkedés, annak a feltételeit is. Ezt követően terveik szerint  egy harmadik találkozót is tartanaka további lépésekről, Bécsben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A 95. perc után dőlt el, ki játssza az Olasz Kupa döntőjét

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Bekeményítettek a kínaiak: nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára – haza kell jönnie

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó