Létrehozva: 2022.10.10.

75 ezer forint plusz: Erre költik a magyarok a nyugdíjemelést – Videó

A pluszpénz november 10. és 15. között érkezik.

Jön, jön, jön és egy hónap múlva megérkezik a plusz pénz a nyugdíjasokhoz. A Ripost kíváncsi volt, mint gondolnak az érintettek a novemberben érkező emelt nyugdíjról, azaz a nyugdíjkiegészítésről és nyugdíjprémiumról. Azt is megkérdeztük, ki, mire költi majd az átlagosan 75 ezer forint pluszpénzt?

Fotó: Mohai Balázs

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök október elején Facebook-oldalán emlékeztetett, hogy sikerült az elmúlt évek gazdasági teljesítményeinek köszönhetően visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldali kormányok elvettek a nyugdíjasoktól. A miniszterelnök becsületbeli ügynek tekinti a kérdést és kijelentette, ahogy idén, úgy jövőre is megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat.

„A brüsszeli szankciók miatt tovább nőtt az infláció egész Európában, így Magyarországon is. Ezért, az idei évben már másodszor, ismét inflációs nyugdíj-kiegészítést fizetünk, amelyet idén november 10. és 15. között kapnak kézhez a nyugdíjasok. A gazdasági növekedés mértékét látva úgy látom, hogy lehetőségünk lesz nyugdíjprémiumot fizetni idén is a magyar nyugdíjasoknak, amit a terveink szerint a novemberi nyugdíjjal kapnak majd kézhez” – mondta.

Mennyi az annyi?

A kormány a Magyar Közlönyben tette közzé a nyugdíjkiegészítés mértékét. A rendelet értelmében november elsejétől, 2022. január 1-i visszamenőleges hatállyal hivatalból 4,5 százalékkal kell emelni a nyugellátások összegét. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben összesen 13,4 százalékkal emelkedik a magyar nyugdíjak mértéke, ugyanis a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos emelés is követte. Az emelésekre a rendkívül magas infláció miatt van szükség. Novemberben a postás az emelt nyugdíj mellé egy összegben nyugdíjkiegészítést is hoz az időseknek, ehhez pedig még hozzájön a nyugdíjprémium is, így az emelésen felül átlagosan plusz 75 ezer forinthoz juthatnak az idősek.

Fotó: KALLUS GYORGY

Mikor érkezik a pluszpénz?

Az emelt nyugdíjak és a nyugdíjprémium postai kézbesítés esetén egyszerre, a megszokott nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre. Banki átutalás esetén a plusz összegek a november havi ellátástól külön, november 11-én érkeznek meg – írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár. A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell külön kérni.

Így látják a nyugdíjasok

A fővárost járva arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak az érintettek a pluszpénzhez, s mire költik majd.

„Nagyon jól jön, minden fillér jól jön!” – fogalmazott sommásan Kalocsai István.

Juditnak terve is van, mire költi a novemberben érkező pluszpénzt:  „Örülök neki. Ugye ennek mindig van helye… Valószínűleg a karácsonyi családi ajándékozáshoz fogom felhasználni.”

Lukács János kevesli az összeget: „Nagyon kevés, az elmegy élelmiszerre.”

Szerepi Józsefné szemmel láthatóan lelkes a pluszpénz hallatán: „Nagyon örülünk neki. Az egekbe mentek az árak. A gyerekeknek vásárlásra költöm, meg ilyesmi. Meg nem vonok meg magamtól semmit, szeretem a gyümölcsöt!”

Ida számára sem kérdés, mire fordítja a plusz összeget: „A 85 ezer forintos gázszámlára, meg a 35 ezer forintos villanyszámlára! Nem mondom meg, mennyi a nyugdíjam, mert nem fedezi ezt!”

Rauschenberger Antal nem titkolja, örül a nyugdíjasoknak szánt pluszpénznek: „Jónak tartom ettől a kormánytól. Meg a kormány összes intézkedését. Hogy a családokat segítik… Mert végül is pengeélen járunk ezzel a háborúval, meg az EU-val is, meg Brüsszellel is ugye harcolni kell. Úgyhogy le a kalappal! Mindenki Orbánozik, mintha ő tehetne erről az egész kérdésről, miközben semmi köze hozzá, sőt. Nagyon sokat köszönhetünk neki.”

Jakab Istvánné szinte várja a novembert és az azzal érkező nyugdíjemelést. „Nagyon örülünk neki, minél több legyen, mert a nyugdíjam sajnos elég kevés! Szerintem a karácsony előtti bevásárlásra költöm majd a pluszpénzt! Nagyon felmentek az élelmiszerárak, nagyon meg kell gondolni, hogy egy nyugdíjas mit vásároljon!”

További megszólalók az alábbi videóban:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Újabb részletek derültek ki a bőnyi iskolában történt késelésről

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?