Létrehozva: 2022.09.16.
Módosítva: 2022.09.16.

Röszke: 7 éve migránsok törték át a határt

A Röszkénél 7 éve történt agresszív támadásra adott baloldali reakció napnál világosabban mutatja, melyik politikai oldal gondolja komolyan Magyarország függetlenségének megvédését. Gyurcsány Ferenc, a baloldal akkori és mostani vezetője azt mondta a támadás után két nappal, hogy brutális rendőrök támadtak békés menekültekre.

Migránsok egy csoportja 2015. szeptember 16-án szerda délután szerb területről indulva megrongálta a röszkei átkelő kerítését, majd összecsapott az államhatárt védő rendőrökkel – röpítette szét a képekkel és videókkal illusztrált hírt a világ számos hírügynöksége.

Rendőrök könnygázt  vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél. Fotó: MTI

A támadás célja és menete

Várható volt, hogy történni fog valami,  ugyanis a kormány 2015. június 17-i döntése értelmében július 13. és szeptember 14. között a magyar–szerb zöldhatáron műszaki határzár épült,  melynek átlépése, megrongálása a szeptember 15-én hatályba lépett törvény értelmében bűncselekménynek minősült.

Szeptember 15-én reggelig mintegy 300-400 migráns gyűlt össze a Röszke–Horgos régi határátkelőhely szerbiai oldalán. A magyar rendőrség biztonsági okokból délben lezárta az átkelőt, mert a szerb oldalon a feltorlódott csoport elzárta a közutat, így a járműforgalom elakadt.

Szeptember 16-án délelőtt már több ezren táboroztak le a közúti és az autópálya-határátkelő közötti területen és a környéken. Dél körül a migránsok felszólították a rendőröket, hogy vagy beengedik őket, vagy áttörik a kaput.

Fotó: MTI

Délután fél három körül egy pár száz fős csoport hangosan követelni kezdte, hogy engedjék be őket Magyarországra. A magyar hatóságok arabul is próbálták megnyugtatni a tömeget, de sikertelenül. A demonstráció hamarosan erőszakossá vált: néhány agresszív hangadó vezetésével a szerb oldalon a migránsok áttörték a határt lezáró kaput, ezért könnygázzal fújták le őket, mire válaszul a támadók kődarabokkal, botokkal, betondarabokkal és a segélyszervezetek által odavitt vizespalackokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség könnygázt és vízágyút használt.

Fotó: MTI

Időközben több száz migráns indult el rohanva az új röszkei átkelőtől az összetűzés helyszínére, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A szerb rendőrök nem intézkedtek, hagyták, hogy a támadók minden kezük ügyébe akadó tárggyal dobálják a rendőröket. Fél hat körül mintegy ezer migráns a röszkei oldalon is áttörte a kaput és benyomult magyar területre. A tüntetők gyermekeket és nőket is maguk elé állítva használtak pajzsként. A rendőrök, TEK-esek könnygázzal védekeztek, majd visszaszorították a támadókat.18:20-kor a helyszínre érkezett 100 szerb rendőr, akik hátrább terelték a migránsokat. A feszültség hét óra körül kezdett lecsillapodni.

Az incidensben húsz rendőr sebesült meg, közülük ketten súlyosan, őket kórházba szállították.

Hazai és nemzetközi reakciók

Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott: agresszív bevándorlók egy csoportjának támadása nyomán 14 magyar rendőr szenvedett sérülést. Természetes, hogy a magyar rendőrök megvédték magukat és megvédték Magyarország területét - tette hozzá. Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar rendőrök ellen indított támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre - jelentette ki.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságoknak a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon alkalmazott fellépését.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a tömeg gyakorlatilag ultimátumot intézett a határkaput őrző magyar rendőrséghez, azzal, hogy ha nem engedik be őket Magyarországra, akkor áttörik a kaput. "A hatóságok sehol a világon nem engednek ilyen ultimátumnak" - mondta. Hozzátette: a legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a tömeg gyerekeket használt élő pajzsként, és előfordult az is, hogy a rendőrsorfal felé dobáltak gyerekeket.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a zavargásért a magyar miniszterelnököt tette felelőssé. Közölte, Orbán Viktor hónapok óta erre készült, és bizonyítani akarta, hogy igenis erőszakos menekülthullámmal állunk szembe. Nemcsak erőszakot szított, hanem erőszakot szervezett. A rendőrség ugyanis szerinte egy időre hátrébb vonta a sorfalat, kinyitotta a kaput és néhány menekültet átengedett, majd az odaérkező tömeg előtt visszazárta a kordont.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese erre úgy reagált: 

„Gyurcsány Ferencről azért rögzítsük, hogy az a volt miniszterelnök vált ilyen rendkívül érzékennyé az emberi jogokra, aki nem csupán a vízágyút és a könnygázt tartotta megengedhetőnek bevetni saját népével és polgáraival szemben, hanem még beléjük is lövetett gumilövedékkel. Nyilvánvaló, hogy egyébként az, amit Gyurcsány Ferenc állít, arra a válasz nem politikai, nem rendőrszakmai, hanem egyedül orvosi lehet."

 

Ahmed H. ügye

A zavargás után három nappal a rendőrök Győrben elfogták a zavargás egyik feltételezett irányítóját, a szíriai Ahmed Hamedet. Hamed – a rendőrség közleménye szerint – tagja a Tabligh Jamaat(wd) (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, melyet terrorszervezetek fedőszervezetként is felhasználnak radikális személyek bizonyos országokba történő bejuttatásához. Az elfogott férfinál a saját – schengeni vízummal ellátott – útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított úti okmányt találtak. A migránsok hangadója, Ahmed H. hangosbeszélőn keresztül skandálva először két órát, aztán már csak öt percet adott a magyar rendőröknek, hogy teljesítsék követeléseiket.

Ahmed H. (háttal)  a röszkei zavargás alatt. Fotó: Police.hu 

Ahmed H.-t a bíróság 2018. szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte, azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Emellett tíz évre kiutasította Magyarországról. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. Az Amnesty International (AI) szerint az igazságszolgáltatás megcsúfolása, hogy Ahmed H.-t elítélték társtettesként elkövetett terrorcselekményért.

Az amerikai külügyminisztérium is közleményben sürgette a magyar kormányt, hogy független civil társadalmi csoportok bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson a Röszkénél történtek ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét.

Végezetül Ahmed H.-t a Ciprusi Köztársaságba toloncolták ki, mivel korábban családjával ott élt és vállalkozása is volt az országban.

A röszkei csata évfordulójáról Orbán Viktor is megemlékezett közösségi oldalán

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most a lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria