Létrehozva: 2022.09.14.

Odavolt a japán sztárépítész a saját budapesti alkotásától

Leesett az álla Sou Fujimotonak, amikor a Városligetben meglátta a Magyar Zene Házát, amit pedig ő tervezett. Most először látta a megvalósult alkotását és el volt tőle ragadtatva.

A Magyar Zene Háza az első olyan kulturális középület, amit Sou Fujimoto tervezett és nem Japánban épült fel. A pandémia miatt akkor nem tudta megnézni, amikor elkészült, de most Budapestre látogatott – és leesett az álla, amikor meglátta megvalósult álmát. 

Fantasztikus lett!

Első megdöbbenésében csak ennyit mondott. 

Fotó: Mohai Balázs

A világhírű építész szakmai pályafutása kiemelkedő mérföldkövének tartja a Magyar Zene Házát, mivel az megtestesíti építészeti filozófiáját: a természet és az épített környezet tökéletes harmóniáját. Elmondta, hogy a ház még az elképzeléseit is meghaladó módon épült meg: nem csak a megálmodott részletek, a lebegő tető, az aranyszínű fénykutak működnek jól, de a ház épített minősége is kiváló. Szemmel láthatóan tele van a ház, és a látogatók nagyon jól érzik magukat. 

Mikor az előtető alatt sétáltam, olyan érzésem volt, mintha lebegne, rajta keresztül pedig lenyűgöző aranyfénybe burkolózott a ház. A tetőszerkezet alját díszítő, stilizált aranylevelekhez az inspirációt a Zeneakadémia épülete jelentette, annak belső tereiben ugyanis éppen az arany szín dominál. A Magyar Zene Háza körül folyamatosan változik a természet, amelynek színeihez remekül illeszkedik az arany. Az átadás óta sok képet és videót láttam az épületről, de egészen más személyesen megtapasztalni, hogyan olvad bele a ház a természetbe, a park szövetébe 

– számolt be élményeiről Sou Fujimoto.

Fotó: Mohai Balázs

A tervező a kivitelezés kezdete óta többször járt Magyaroroszágon, és találkozott nem csak a fejlesztésért felelős Városliget Zrt. munkatársaival, de a magyar mérnök céggel, a Teampannon munkatársaival és a kivitelező szakemberekkel is. A pandémia alatt pedig online videó egyeztetések keretében kísérte nyomon a ház fejlődését, és egyeztetett a felmerülő kérdésekről. Élőben most látta először az elkészült házat, amely a Magyaroroszágon elkészült épületek közül a legtöbb nemzetközi díjat nyerte el.

Sou Fujimoto a Magyar Zene Háza tervezésekor azt a célt tűzte maga elé, hogy feloldja az épített és a természeti környezet közötti határokat. Olyan projektet akart létrehozni, amely megmutathatja az építészet jövőjét is. A másik fontos szempont az volt, hogy a ház invitáló legyen, látogatásra ösztönözzön. Ittléte alatt az építész örömmel vette tudomásul, hogy a január végi megnyitás óta már sok százezren látogatták meg a házat, kiállítása, és programjai is telt házzal működnek, emellett sokan jönnek kifejezetten az épület miatt is a Városligetbe.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: 

Ami itt megvalósult, az hibátlan lett. Mindezt visszaigazolja a ház által elnyert számtalan nemzetközi díj, és az is, hogy maga az építész is eddigi életművének a legjobb épületei közé sorolja a Magyar Zene Házát 

– fogalmazott a miniszteri biztos, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt hónapokban több mint félmillió látogatót fogadott a ház. Sokan azért kerekednek fel, akár külföldről is, mert a Magyar Zene Házával és a Néprajzi Múzeummal együtt a megújult Városliget komoly turisztikai vonzerőt jelent. 

Ez egyértelműen arra biztat minket, hogy az Új Nemzeti Galéria megvalósításával teljessé kell tenni a Liget Budapest projektet 

– tette hozzá Baán László.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

metropol.hu

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

magyarnemzet.hu

Látványos videón az új kompok és katamaránok a Balatonon

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el