Létrehozva: 2022.09.26.
Módosítva: 2022.09.26.

Ásotthalom polgármestere szerint egyre élesebb a migránshelyzet

Védelmet kér Ásotthalom vezetője, akinek a migránsok által hátrahagyott több tonnányi szeméttel, újfajta bűnözéssel és folyamatos migránsáradattal kell szembenéznie nap mint nap. Interjú.

Elviselhetetlenné vált a migrációs helyzet Ásotthalmon, Papp Renáta polgármester szeptember elején rendkívüli képviselő testületi ülést tartott lakossági fórummal egybekötve a településen, pár nappal előtte pedig lapunknak adott interjút a felmerülő problémákról.

Papp Renáta megoldást sürget. Fotó: Ripost

Fő turistaútvonal lett Ásotthalom

Az elmúlt hetekben akadtak napok, amikor ezernél is több migráns érkezett Ásotthalomra, ahogy a település vezetője fogalmaz: „fő turistaútvonalként haladnak át rajtunk”. Azonban nem kizárólag az illegális bevándorlók száma nőtt meg, szokásaik is megváltoztak: már nem kizárólag éjszaka próbálnak Magyarország területére átjutni, nappal is ugyanúgy jönnek. „A szeptemberi tanévkezdéssel kettő pillanat alatt éleződött a helyzet, a reggeli buszjáratok elé külön polgárőri, mezőőri segítséggel úgynevezett járőr szolgálatot szervezünk. A járőr végigmegy és próbálja a busz közlekedési útvonalát előzetesen bejárni, hogy a buszmegállóba kimenő gyerekek már biztonságban tudjanak várakozni a helyi, helyközi járatú buszokra. Már nem csak éjszaka jönnek a migránsok. 0-24 órában jelen vannak a településen, és ez komoly közbiztonsági kockázat a gyerekekre nézve, ők is félnek, a szülők is féltik a gyerekeiket” – mondja a polgármester.

Közlekedésbiztonsági kockázatot is jelentenek az illegális bevándorlók

Papp Renátának egy új bűnözési hullámmal is szembe kell szállnia. Mint arról lapunk is beszámolt, elhagyott roncsautók gyűlnek az Ásotthalom körüli erdőkben, amiket menekülő embercsempészek hagytak hátra. 

„Olyan tempóval és olyan körülmények között hajtanak a veszélybe kerülő vagy kockázatot érzékelő embercsempészek, hogy veszélyt jelentenek az itt közlekedők számára. Nemrég a mi polgárőrségünk járműve tört össze, amikor egy menekülő embercsempész elsodorta. Nagyon sok gépjármű hátramarad a településen, amit feltehetően embercsempész céllal hoztak, majd hátrahagytak, és ha nincs konkrét tettenérés a rendőrség részéről, akkor nem tekintendő az adott autó bűncselekmény eszközének, nem szállítandó el, nekünk pedig egy új bűnözési hullám megjelenését okozta a településen: szétlopják ezeket az autókat alkatrészenként, ami megint nem a közbiztonságunkat erősíti” – mondja a polgármester, aki a rendkívüli testületi ülésen közölte: védelmet kér a lakosok számára.

 

Védelmet remélnek

„Az alapvető cél, hogy a határvédelem erősödjön meg annyira, hogy ne kelljen elviselni ezt az átjövő forgalmat, ami a településen megjelenik, reményt fűzünk a kerítés megerősítéséhez, adott esetben a határvadászok jelenlétéhez – mondja, de fél: rövid távon még nem fogják ennek a hatását érezni. 

Az ásotthalmiak nagyon sokat köszönhetnek mezőőreiknek. Fotó: Ripost

Pedig az illegális bevándorlók egyre agresszívabbak, míg korábban igyekeztek csendben megbújni, ma már gátlástalanul beleintegetnek a kamerákba is. „Szeretnénk ha az útvonal megváltozna, vagy legalábbis a határkerítés mellé kerülne a rendőri határrendészeti működés. Mert ez a mélységi típusú felderítés és határvédelem azt eredményezi, hogy veszélybe kerülhet a lakosság, a mezőgazdasági területeink” – mondja a polgármester arra célozva, hogy a sok megakadályozott kerítésátlépés mellett rengeteg esetben már Magyarország területén kapják el a korábban átjutott migránst, aki addigra már áthaladt a településen, hogy az 55-ös főúton rá várakozó embercsempész autójába beszállhasson...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

mandiner.hu

A társadalom jelentős része visszafejlődött azzá, ami a modernitás előtt volt

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Meglepő eredmény a húsvéti kalácsteszten: a Lidl és a Penny terméke is versenyzett

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"