INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Visszatér a brutális kánikula, ez várható augusztus 20-ra

Ha azt hittük, hogy itt a vége és már csak enyhébb napok következnek, tévedtünk! Jövő héten újra brutális hőség vár ránk.

Nem is tévedhetett volna nagyobbat az, aki úgy gondolta, túl vagyunk az idei nyár nehezén! Ilyenkor, augusztus 20. körül már nem szokott extrém hőség lenni, a 30 C fok körüli hőmérséklet nem ritka, de annál feljebb általában már nem kúszik a hőmérő higanyszála. Tavaly éppen a hónap közepén vált hirtelen hűvösebbé az idő.

Nem így az idén! Az augusztus 15-éve kezdődő hét extrém UV-sugárzást, sok napsütést és egyre forrósodó időjárást tartogat nekünk. A koponyeg.hu előrejelzése szerint 34 C fok is várható, míg az Időkép ennél is nagyobb hőséget jósol. A legmelegebb napok a hét közepére, keddre, szerdára és csütörtökre esnek, a hőmérséklet éjszaka sem megy majd 18-20 fok alá, úgyhogy még szép nyári estéknek nézünk elébe. 

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

S hogy mi várható az augusztus 20-i ünnepi hétvégére? Szerencsére akkor kissé mérséklődik a hőség, pénteken átmeneti záporok, zivatarok hozhatnak enyhülést, de így is 30-32 C fok és sok napsütés várható. Pénteken és szombaton esőre se nagyon kell számítanunk, az előrejelzések vasárnapra ígérnek egy-egy átmeneti záport, zivatart. Augusztus 20-án szombaton minden előrejelzés egybehangzóan szép napos időt, 30-32 fokos meleget, szélcsendes időt mond, tehát úgy tűnik, nem kell attól tartanunk, hogy egy vihar elmossa a jó előre gondosan megtervezett programokat és az esti tűzijátékot. Viszont a szabadtéri programokra mindenképpen viseljünk nyári kalapot vagy sapkát - különösen a gyerekeknél és időseknél ügyeljünk erre -, és jó, ha viszünk magunkkal vizet.

AFotó: Máthé Zoltán

Ennél hosszabb távú  előrejelzést a meteorológusok ugyan nem adnak, de a Dávid-naptár azt mutatja, hogy egészen szeptember közepéig kitart a nyárias idő, bár már nem lesz ekkora kánikula. Augusztus 20-ra egyébként a Dávid-naptár sem jelez csapadékot, annak valószínűségét inkább az azt követő napokra teszi, és azt is megtudhatjuk belőle, hogy Szent István ünnepén a Hold az Ikrek jegyében jár majd.

Szeptember 15-20. között hirtelen érkezik meg a lehűlés, hogy aztán októberben még egyszer megmutassa magát az indián nyár 20-25 fok körüli legmagasabb nappali hőmérséklettel. Éjszakai fagyokra majd csak novemberben kell számítani.  

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!