INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Újabb vírus a láthatáron, Kína riadót fújt

Eddig 35 embert fertőzött meg a Kínában felfedezett Langya vírus.

Szerző Ripost

A tajvani járványügyi központ (CDC) közlése szerint Kína két keleti tartományában egyre többen fertőződnek meg az úgynevezett Langya vírussal, ami korábban nem terjedt át emberre, cickányok hordozzák. A hír nemzetközi szinten is riadalmat keltett – számol be róla a The Sun. Itt a koronavírus utóda? A Ripost dr. Rusvai Miklóst kérdezte.

Rusvai Miklós
Fotó: Markovics Gábor

A tünetek hasonlítanak a covidéra

 

A vírus – hivatalos nevén Langya henipavirus (LayV) – teljesen újszerű, a Henipavirus családba tartozik, amelyből két fajt már korábban azonosítottak - a Hendra vírust és a Nipah vírust. Ezek gyakran súlyos és végzetes betegségeket okoznak az emberekben – és nincs oltás vagy kezelés ellenük, ráadásul sok beteg meg is hal.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című folyóirat arról ír, hogy Kínában a betegeket azért tesztelték, mert lázasak voltak. A Langya vírus által okozott fertőzés tünetei hasonlítanak a koronavírus okozta tünetekre: láz, fáradtság, köhögés, étvágytalanság, izomfájdalom, hányinger, fejfájás és hányás. A lap szerint a betegek korábban érintkeztek állatokkal.

 

Újabb járvány előtt állunk?

vírus
Fotó: Pixabay

Dr. Rusvai Miklós szerint részben a klímaváltozás, a globális felmelegedés, az erdőirtások, a természetes élőhelyek elpusztítása, a vadon élő állatok fogyasztása és kereskedelme az együttes oka az új vírusok megjelenésének. A virológus ugyanakkor megjegyzi:  

Ne feledjük, ki vagyunk hegyezve a vírusokra. Most a kutatók és a közönség érdeklődése is a vírusokra irányul, ezért is hallunk többet újabb és újabb vírusok megjelenéséről

 – emlékeztet Rusvai doktor.

 

Nyugalomra int a virológus

 

Az állatról emberre terjedő fertőzések aggasztják a szakembereket, akik attól tartanak, hogy egy újabb világjárvány bontakozhat ki. Rusvai Miklós azonban nyugalomra int.  

Egyelőre nem aggódom, mert egyrészt súlyos eset nem volt az emberek között, másrészt nem bizonyított, hogy emberről emberre is terjedt a vírus 

– szögezte le a virológus. 

Eddig csak olyan, többnyire földművelésből élő emberek betegedtek meg, akik indirekt úton találkozhattak cickányokkal, akár földművelés közben, akár más módon. Ezektől az állatoktól közvetlenül is megfertőződhettek. Nincs arra hiteles forrás, hogy ez a kórokozó emberről emberre is képes terjedni 

– hangsúlyozza a virológus. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!