Létrehozva: 2022.08.07.

Rengeteget fogyasztanak a bedugva hagyott háztartási eszközök

Megmutatjuk, mennyit lehet spórolni akkor, ha nem csak kikapcsoljuk, de a konnektorból is kihúzzuk az éppen nem használt eszközeinket otthon.

Amikor kikapcsolunk egy készüléket, általában úgy véljük, hogy attól fogva már nem használ több áramot. Ez azonban nem így van. A legtöbb háztartási készüléken a kikapcsolás után is működnek különböző funkciók (például lámpa mutatja, hogy az eszköz kikapcsolt állapotban van), így akkor is fogyasztanak áramot, ha csak ki vannak kapcsolva, de be vannak dugva a konnektorba.

Sokba kerül a kényelem

A stand-by egy készenléti állapotot jelöl az elektronikus készülékeinknél, tehát arra szolgál, hogy gépünk egy gombnyomással azonnal el tudjon indulni, ha mi úgy akarjuk. A készülékek leírása egyébként jelzi is, hogy az adott háztartási gép mennyit fogyaszt stand-by állapotban, a legtöbben azonban elsiklanak efölött. A stand-by állapot azt a fajta kényelmet biztosítja az embernek, amihez a mai rohanó világban már hozzászoktunk, miszerint minden azonnal a rendelkezésünkre áll. Azonban, ha jobban belegondolunk, azt a körülbelül fél percet spóroljuk csak meg vele, amíg bedugjuk az eszközt a konnektorba és megvárjuk, amíg készenlétbe helyezi magát.

Sok kicsi sokra megy: érdemes kihúzni a konnektorból gépeinket. Fotó: Pixabay

A set-top box és a klíma a fő energiavámpír

De nézzük, mik az igazi energiavámpírok a háztartásunkban! Ezek a kikapcsolt, de konnektorba bedugva hagyott, legtöbbet fogyasztó eszközök. Az áramtalanításukkal ezreket spórolhatunk meg! A listavezető a légkondicionáló vagy klíma berendezés. Trükkös is, hiszen amíg van olyan klíma, ami a konnektorba van bedugva és csak egy mozdulat kihúzni, olyanok is vannak, amiket rákötöttek a hálózatra. Utóbbi esetben az a megoldás, hogy a villanydobozban lévő, klímához tartozó külön kis megszakítót lekapcsoljuk. Hasonlóan sokat fogyaszt kikapcsolva is a set-top box. A főbb energiavámpírok közé sorolhatjuk még a mikrohullámú sütőt, a mosogatógépet, a szárítógépet, a bedugva hagyott kávéfőzőt, a hajszárítót és a lézernyomtatót is.

Ezeket hagyhatjuk bedugva

Könnyebb dolgunk van, ha inkább azokat soroljuk fel, amik a konnektorba bedugva is elenyésző mennyiségű elektromos áramot fogyasztanak, így rájuk nem kell, hogy gondunk legyen. Ilyen a telefontöltő, a modem és a laptop.

Ezreket spórolhatunk meg

Nyilvánvalóan minden készüléknél egyedi, hogy mennyit fogyaszt stand-by állapotban, átlagosan azonban az óránkénti 1-5 Watt a jellemző. Az Európai Unió 2008-ban rendeletet adott ki, mely az elektromos és elektronikus háztartási és irodai berendezések készenléti és kikapcsolt üzemmódban fellépő fogyasztására követelményeket szab meg (1275/2008/EK), majd ezt a rendeletet szigorították 2013-ban, ami szerint a maximum teljesítmény kikapcsolt üzemmódban 0,5 W, míg ugyanez készenléti üzemmódban 0,5 vagy 1 Watt lehet - ezt nyilván nem tartja be minden gyártó. 

Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy háztartási készülék egy nap alatt elhasznál 24-120 Wattot csak azzal, hogy arra vár a konnektorba dugva, mikor vághatja azonnal haptákba magát nekünk. Ez azt jelenti, hogy egyetlen eszközünk 8-40 nap alatt felzabál 1 kilowatt áramot,  ami a rezsicsökkentett áron 36 forintot, a limit átlépése után pedig 70,1 forintot jelent. Nyilván egy eszköz esetén elenyésző ez az összeg, egy nagyobb háztartásban azonban, ahol több készülék is van, ezreket is meg lehet spórolni.

Bárki kiszámolhatja magának

Az elektronikus cikkeket forgalmazó boltokban lehet konnektorba dugható fogyasztásmérőt vásárolni pár ezer forintért, így aki szeretne a saját szemével megbizonyosodni arról, hogy mennyit esznek kikapcsolt készülékei, az könnyen megteheti, bár információink szerint jelenleg úgy viszik a boltokból a fogyasztásmérőket, mint a cukrot. Aki a kényelméhez szeretne ragaszkodni, annak olyan hosszabbítót javaslunk, amin minden aljzathoz van bekapcsoló gomb, így nem kell kihúzogatni, bedugdosni az eszközöket, elég egy gombot megnyomni, a villanyszámlán azonban már ez is meglátszik majd!


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

mindmegette.hu

Nem tudod, mi legyen az ebéd a tavaszi szünetben? Remek menüötleteket ajánlunk a gyerekeknek

magyarnemzet.hu

Rengetegen megnézték Varga Judit megrendítő interjúját

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár