Létrehozva: 2022.08.01.

Sokan nem tudják, hogy még néhány napig bediktálhatják az eddigi fogyasztásukat

Mától élnek az új rezsiszabályok, ideje leolvasni a mérőállást, ha nem akarsz többet fizetni.

Vége a kánaánnak. Ha a hétvégén jól bedurrantottad a klímát, felfűtötted a kerti medencéd, csurig töltötted az elektromos autód az olcsó háztartási árammal, alighanem jó darabig ez volt az utolsó dőzsölés. Ha ilyen luxusnyavalyákkal nem rendelkezel, csak a vasalásra váró, tornyosuló ruhahegyeket bontottad le és az évek óta rejtőzködő porcicákat csalogattad ki a porszívóval az ágy alól, akkor is muszáj lesz mostantól alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolnod. Mától élnek ugyanis az új rezsiszabályok, amelyek értelmében az átlagfogyasztás felett a villanyért a dupláját, a gázért pedig a hétszeresét kell fizetned, nem árt tehát odafigyelni, mit mennyi ideig használsz. 

Fotó: Pixabay

Amióta július közepén kiderültek az emelt díjak, tucatszám írtunk tippeket, hogyan takarékoskodhatsz, ezeket ide kattintva csokorba gyűjtve megtalálod. De hiába a nagy igyekezet: ha az őszi éves elszámolás idején szembesülsz csak azzal, hogy túlfutottál a kvótán, nagyot koppanhatsz. Szerencsére a szolgáltatók az utolsó pillanatban mentőövet dobtak: lehetőséget biztosítanak a mérőállások bediktálására azoknak is, akiknek ez nem most lenne esedékes, sőt még azoknak is, akik nem ilyen elszámolásban állnak velük. 

Az MVM és az E.ON közleménye szerint erre augusztus 5-ig, vagyis pénteken éjfélig van mód. Ha most azt gondolod, hogy éjfélig egyetlen ügyfélszolgálat sincs nyitva, igazad van, de nem kell fizikai valódban megjelenni az irodában vagy kivárni, amíg a vonal túlvégén egy telefonos kisasszony fogadja a hívásodat. A diktálás ugyanis nem szó szerint értendő: elég a szolgáltató elektronikus felületén berögzítened a leolvasott adatokat. 

Ha nem jelented le a vasárnapi óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, és akár tíz- vagy százezrekkel magasabb csekket küldhet ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés. Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-i óraállás rögzítése, főleg ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Évi többezer köbméteres gázfogyasztás mellett ugyanis észrevétlenül emelkedhetett néhány száz köbméterrel az eddigi fogyasztás, érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, ha ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés időszakában használtátok el.

Bár úgy tűnhet, hogy így hasraütésre írhatsz be bármit, nem árt tudni, hogy az eddig jellemzőtől kiugróan eltérő fogyasztást a számlázás során felülvizsgálhatják, így nem érdemes trükközni, mert többe kerülhet a leves, mint a hús. A szolgáltatód ugyanis jól látja, melyik hónapban mennyi energiát szoktál elhasználni. Ez alapján alkották meg azt a jelleggörbét is, amely jól mutatja, hogy gázból a téli értékek a fűtési szezon miatt sokkal magasabbak, így nem kell félni attól, hogy majd akkor haladod meg a keretet

Az egész országra nézve is megvannak a pontos számok: az átlagos havi fogyasztás villamos energiából 2523 kWh/év (vagyis havi 210 kilowattóra), földgázból pedig 1729 m³/év (tehát havi 144 köbméter). Ha még bírod a matekot, tovább megyünk: a Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint 

  • az áramellátásban az 5,6 millió magyar fogyasztóból 4,2 millió fogyaszt az átlag alatt,
  • a gázellátásban a 3,5 millió hazai fogyasztóból 2,6 millió marad az átlag alatt.

Ez azt jelenti, hogy mindkét esetben a magyar családok háromnegyede belefér a rezsitámogatott árba, egy petákkal sem kell a változtatás miatt a jövőben többet fizetniük.

A fogyasztás alapján sorolják energiaosztályokba a gépeket (Fotó: Wolf Géza)

Akkor érdemes tehát minden követ megmozgatnod, ha te nem esel bele ebbe a körbe. Vagy azért, mert az átlagnál többen lakjátok a lakást és így többet is fogyasztotok (figyelem: a gáz esetén kérhető nagycsaládos kedvezmény!), vagy például azért, mert olyan helyen laksz, ahol a fogyasztást egy közös mérőórán olvassák le. A társasházaknak és lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig kell elektronikus formában nyilatkozniuk az épületben lévő önálló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról ahhoz, hogy a szolgálató a kedvezményes mennyiségeket a hónap elejétől figyelembe vegye. (A leginkább a lakótelepekre jellemző távfűtéses lakásokat nem érintik az új intézkedések.)

Így augusztus elsejével mindenki tiszta lappal indulhat, nem kell az esetleges eddigi túlfogyasztásért súlyos árat fizetni. Ennek ellenére a spórolást sem szabad elfelejteni, hisz jöhetnek még keményebb időszakok az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt. Úgyhogy érdemes barátkozni a műszaki boltok energiacímkéivel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

magyarnemzet.hu

Dopeman tönkreverte Puzsért, eldőlt a politikai rapháború + videó

metropol.hu

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

magyarnemzet.hu

Beleszállt a fradistákba a baloldali ferencvárosi polgármester

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó