Létrehozva: 2022.08.22.

A vártnál jobban teljesít a gazdaság: nyugdíjprémium és nyugdíjemelés jöhet

A vártnál is jobban teljesít a magyar gazdaság, aminek köszönhetően az érintettek nyugdíjprémiumot, míg a megugró infláció miatt visszamenőleges nyugdíjemelést kaphatnak.

A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére növelte teljesítményét. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Európa élemezőnyében a magyar GDP

Videóüzenetében Varga Mihály pénzügyminiszter az adatokat kedvezőnek nevezte. 

A pénzügyminiszter kiemelte: a növekedéshez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül minden ágazat hozzájárult, jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció. A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka, a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta rekord alacsony, a 3 százalékot közelíti – mutatott rá. 

 

Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot

 

– jegyezte meg végül a videóüzenetben.

Novemberben ismét nyugdíjprémium jöhet

Fotó: KALLUS GYORGY

A gazdaság növekedése jobb, mint amit a szakértők vártak, és sokkal jobb, mint az uniós átlag. Az eddig ismert adatok alapján Magyarországot csak Szlovénia és Portugália előzte meg. Amennyiben továbbra is kitart a várakozásokat felülmúló gazdasági teljesítmény, úgy a novemberi nyugdíjprémium is garantálható. Elemzői várakozások az éves növekedést 5 és 6 százalék közöttire várják, amiből a nyugdíjasok számára az következik, hogy a nyugdíjprémium mértéke 30-50 ezer forint között lehet. (A számítás menete: a GDP% mínusz 3,5%, szorozva a novemberi átlagos nyugdíj negyed részével, de legfeljebb 20 ezer forinttal, és az összeg maximum 80 ezer forint lehet.) Mint ismert, tavaly  a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően a kormány a maximális nyugdíjprémium összeget minden érintettnek ki tudta fizetni.

Újabb nyugdíjemelést indokol a magas infláció

Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára már a júliusi, 3,9 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés bejelentésekor elmondta, hogy a kormánynak külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, s ha az év második felében nem csitul az áremelkedés, novemberben újra kapnak emelést az idősek. Mint ismeretes, a nyugdíjtörvény arra kötelezi az államot, hogy ha a várható éves infláció magasabb az előre tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges emelést. A kormány idén egyszer már korábban lépett, így a júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nőtt. 

Így beszélt erről nyár elején Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott:

A novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni. A júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd a KSH szeptemberi gyorsjelentésében válhat ismertté. 

Fotó: Lang Róbert

Egyelőre az tudható, hogy az MNB a legfrissebb jelentésében már 12,6 százalékos éves inflációra számít (korábbi jelentésében legfeljebb 9,8 százalékra tette az infláció várható éves mértékét), amelynek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 3,7 százalékos lehet, de a KSH gyorsjelentése szerint 2022. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7%-kal meghaladták az egy évvel korábbit, a nyugdíjas fogyasztóiár-index pedig 13,8 % volt. 
A NyugdíjGuru News szerint a novemberi újabb korrekciós emelés mértéke az MNB előrejelzésének megfelelően 12,6 - 8,9 = 3,7 százalékos lenne, az akkor 167 ezer forintos átlagnyugdíj novemberben 173.180 forintra nőne, és az első tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra járó visszamenőleges növelés egyösszegben 11 x 6180 = 67.980 forint lenne.

Őszre 18-19 százalékra nőhet az infláció az MNB alelnöke szerint – Az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe – vélekedik Virág Barnabás. Itthon azonban még két újabb szempontot figyelembe kell venni az infláció mértékének becslésénél: az élelmiszer- és energiaárak emelkedése mellett számolni kell az aszályhelyzettel, amely a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azoknak a termékeknek az esetében, amelyek már így is nagymértékben drágultak. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak. A rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz a jegybank becslése szerint. Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor augusztusra máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik. És ehhez kell még hozzávenni Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondása szerint, hogy az aszály következményeként kialakuló drágulás mekkora lesz, vagy hogy a globális piacokon kialakuló nyersanyagár-változás mit adhat mindehhez hozzá. 

origo.hu

Osztálykiránduláson halt meg egy gyerek Gyöngyösfalun

ripost.hu

Most érkezett: Lezárták és áll az egész autópálya, elég nagy a baj

borsonline.hu

Máris ő a család kicsi főnöke: boldogan mutatja meg G.w.M a kisfiát

vg.hu

Uniós elnökség: lecsapott a svédek és a litvánok haragja Magyarországra – sorakozik a többi tagállam is

ripost.hu

A nagyi ismerte fel a tüneteket, nem élhet sokáig a gyönyörű kisbaba

magyarnemzet.hu

Már lehet sejteni, hol a vége: eddig hosszabbították meg a hőségriasztást

ripost.hu

Szülés közben meghalt a 23 éves híresség, babája jelenleg az életéért küzd

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? Receptötletek hétvégére, hogy ne te sülj meg a kánikulában, hanem az ebéd

ripost.hu

Mit szól ehhez Borka? Csinos, barna hajú lányt ölelgetett Szoboszlai – Fotó

ripost.hu

„Elég nagy a havi rezsim, van több lakásom és kocsim is” – kiderült, miből él ilyen jól valójában a magyar celeb

ripost.hu

Íme a titkos magyar szabadstrand, ami úgy néz ki, mint egy csodálatos tengerpart

ripost.hu

Váratlan fordulat: Jürgen Klopp visszatért a Liverpoolhoz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péternek nincs helye a közéletben, egyre durvább dolgok derülnek ki róla

INSIDER

Orbán Viktor: hétfőn kiderül, hogy nem a levegőbe beszéltem

INSIDER

Botrányos bulizás: Magyar Péter tettéért mások rács mögé kerülnek

INSIDER

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs vége a főpolgármester-választásnak

INSIDER

Így tartják fogva a férfiből nővé lett, ablakon kizuhant Antifa-támadót Budapesten

INSIDER

Elárulta a túlvilág titkát a szellemlátó mágus - Itt a nagy szellemkörkép!

INSIDER

Nemsokára már a 43 fok sem kizárható, ekkor várható némi enyhülés

INSIDER

Megfagyott a levegő a TV2 forgatásán, megmagyarázhatatlan dolog történt