INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Megszólalt a szakértő, túlélhető a városban a forróság

Ma már a hétköznapjainkban, közvetlen környezetünkben tapasztaljuk meg az éghajlatváltozás kellemetlen következményeit. Ürge-Vorsatz Diana fizikus-klímakutató arra biztat, hogy mindenki járuljon hozzá a válság mérsékléséhez, tegye meg, ami rajta múlik.

Szerző Ripost

Ürge-Vorsatz Diana otthonában fogadta a Metropol munkatársait. A beszélgetésnek a legutóbbi IPCC-jelentés, valamint az idei aszályos nyár adta az apropóját. Budapest zöldövezeti részében, a fákkal és a természet adta növényzettel borított kertben tyúkok szaladgálnak. A ház, amelyet férjével közösen álmodott meg és épített fel, szintén természetes anyagokkal, fabútorral teli, légkondi nincs, a lombos fák védik a környezetet a forróságtól. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke, a CEU oktatója szakemberként tisztában van a helyzet komolyságával, mindazonáltal nem elkeseredésre, hanem tettekre sarkall. Hétgyermekes édesanyaként mint magánember is van rálátása a klímaváltozás következményeire.

Fotó: Szabolcs László

„Ha megszüntetjük a városi hőszigeteket, akkor nem lesznek olyan forró katlanok a városaink, nem kell annyit légkondicionálni, tehát anyagilag is jobban járunk, és sokkal elviselhetőbbek lesznek még egy melegedés esetén is a városaink” – mondta Ürge-Vorsatz Diana.

Ha szeretnéd tudni, milyen egyszerű hétköznapi praktikákat ajánl, amelyekkel segíthetünk magunkon, és segíthetünk elviselhetőbbé tenni az életet a nagyobb közösség, a többi ember számára is, akkor keresd holnap a Metropol című napilapot Budapesten!

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!