INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Katonai helikopterek lepték el a Parlament előtt a Duna fölötti légteret

Hétfőn kora délután tartották az augusztus 20-i légi parádé főpróbáját.

Augusztus 20-án újra nagyszabású légi parádé helyszíne lesz Budapesten a Lánchíd és a Parlament közötti szakasz a Duna fölött. A tűzijátékot megelőzően ugyanis ismét látványos bemutatót tartanak a Magyar Honvédség repülői és helikopterei, ám meglepetésben sem lesz hiány. Ebből az alkalomból hétfőn kora délután tartották a légi bemutató főpróbáját, melyet egy sajtótájékoztató is megelőzött.

„Az Operatív Törzs a mai napon ülésezett és megállapította, hogy a rendezvény előkészületei a tervek szerint haladnak" - mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Fotó: Móricz István / Bors

Augusztus 20-a számunkra kiemelt ünnep, hiszen a fiatal tisztek ezen a napon teszik le az esküjüket

 - hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romolusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Délután fél kettő után nem sokkal először egy alacsonyan szálló repülő húzott el a Duna fölött, majd következtek a helikopterek, melyek közül több bravúros bemutatóval szórakoztatta a rakparton megjelent nézelődőket.

Fotó: Móricz István / Bors

Mint kiderült, a légi bemutatón augusztus 20-án a Magyar Honvédség valamennyi géptípusa részt vesz: a Duna budapesti szakasza felett megjelennek a Gripen vadászgépek, a kiképzőgépek, a szállítógépek, továbbá a Mi-24-es, Mi-17-es, valamint a H145M típusú helikopterek is.

A Ripost egy rövid interjút is kért a Magyar Honvédség parancsnokától.

„Ami vasunk van, az mind legyen a levegőben. Erre adtam parancsot" - mondta Ruszin-Szendi Romolusz arra a kérdésünkre, hogy hány gép fog a levegőbe emelkedni augusztus 20-án. Bár a tábornok pontos számot nem mondott, annyit elárult, hogy több tucat gépről van szó.

Az is kiderült, hogy idén is rendkívül látványosnak ígérkezik az ejtőernyősök ugrása, akik 100-1200 méter magasból ugranak célba.

Készülünk egy szép trikolórral is, amely reméljük sikerül az avatandó tisztek feje fölött 

- tette hozzá a parancsnok, aki azt is elárulta, hogy polgári gépek, köztük utasszállító is lesz a programban.

Az időjárásról szólva a tábornok elmondta, hogy a Duna alacsony vízállása egyáltalán nem befolyásolja a programot, ugyanakkor remélik, hogy túl erős szél nem lesz, amely az ejtőernyős ugrásokat hiúsíthatná meg. A gépekre csak a felhőalap lehet hatással, ami a föld és a felhő fölött rendelkezésre álló teret jelenti.

Az augusztus 20-i programok turisztikai hatásáról Kovács Zoltánt kérdeztük.

„Évek óta egy úgynevezett építkezési programot választottunk, mára pedig már eljutottunk oda, hogy tavaly például több mint kétmillió látogatót vonzottak a különféle augusztus 20-i programok" - mondta a Ripostnak az államtitkár.

Mint hangsúlyozta, Budapestnek is szüksége van látványosságra, most a főpróba alatt is már több száz ember gyűlt össze a pesti alsó rakparton.

Augusztus 20-a a nemzet születésének a napja. Az összetartozásunkat pedig akkor kell a legjobban megerősíteni, amikor gondok vannak, mint például a szomszédunkban dúló háború

- hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!