INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Így született meg az idei Magyarország tortája - és az is kiderült, mitől huncut

A nagykőrösi Vanília&Gelarto cukrásza, Karikó Orsolya Huncut szilva hercege lett Magyarország tortája 2022-ben. Karikó Orsolyával a kis családi cukrászatban beszélgettünk, ahol megalkotta a nyertes tortát. Budapesten a Várkert Bazár Ízek utcájában kóstolhatod meg a Huncut szilva herceget a Szent István-napi ünnepségsorozaton. Megéri!

Szerző Ripost

Karikó Orsolya a Metropolnak elmesélte, hogy 2 évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne ennek a szilvás tortánk az ötlete.

„Tavaly elindultam vele az ország tortája versenyen, akkor éppen hogy lemaradtam a döntőről, de nem adtam fel, egy éven keresztül változtattam, tökéletesítettem rajta, és idén ez lett az eredmény” – számolt be a Metropolnak a fiatal cukrász hölgy, aki elárulta, nem gondolt rá, hogy ő nyerhet, mert olyan sok finom volt a döntősök között. És hogy miért pont a szilva, annak személyes története van.

Fotó: Metropol

„Nekem az egyik kedvencem a szilva, a dédnagymamám mindig főzött szilvalekvárt, és sütött is belőle. Számomra ez egy fontos kötődési pont, amolyan szeretetgyümölcs lett.”

Orsolya arra is választ adott, hogy mitől huncut a tortája.

„A huncutságot a fűszeres forralt bor, az aszalt szilva adja, és ezeknek a többi alkotórészekkel való találkozása. Sokat gyakoroltam, míg ez az összhatás létrejött” – mondta a cukrász, aki párjával kettesben állítja elő a napi 24 féle választékból álló parádés minőségű süteménykínálatot. A családi vállalkozásban működő cukrászdában Orsi párjának édesanyja, Marsi Éva gondoskodik az ugyancsak egyedülállóan gazdag és nívós fagylaltválasztékról. Csapatban gondolkoznak, a siker titkát abban látják, hogy a minőségből nem engednek, állandó megmérettetésnek teszik ki alkotásaikat, sorra nyerik is a díjakat.

Fotó: Metropol

„Csapatban dolgozunk, csak jót és igazit teszünk az asztalra a vendégek elé. Keményen dolgozunk, de nagy örömmel.”

A Huncut szilva herceget az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása teszi ellenállhatatlanná. De hogy miből van a felvert, azaz a piskóta, és milyen rétegek épülnek egymásra hibátlan harmóniában, azt maga Karikó Orsitól meséli el!

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!