Létrehozva: 2022.08.21.

"Védjük a kis falunkat!" - félnek a romák a Jászságban, de konkrét bejelentés nem érkezett a rendőrségre

Vélt vagy valós támadások ellen védekezve gyülekeztek jászsági és hajdú-bihari romák, de a rendőrségre konkrét bejelentés nem érkezett. A hatóság fokozottan figyeli az eseményeket és kéri, akit sérelem ér, tegyen bejelentést, minden ügyet kivizsgálnak.

Az elmúlt hetekben egyre több jászsági és hajdú-bihar megyei településről érkeztek olyan hírek, hogy cigány családokat értek támadások. Betört ablakok, bekopogtatások, az utcákat rovó fekete autók – ezekről szóltak a pletykák, amelyek súlyos lavinát indítottak el.

Csoportosulások alakultak ki

A Hajdúságban Biharnagybajom és a környező település roma férfiai gyűltek össze, hogy megvédjék családjukat, pár nappal később pedig Jászberény és Alattyán településen alakult ki roma csoportosulás. Utóbbi több mint 100 fősre duzzadt, miután a Facebookon híre ment vélt vagy valós támadásoknak, az ország minden tájáról kerekedtek fel romák, hogy a jászságiak segítségére siessenek. Egyelőre az ismeretlennel való összecsapásra készülnek.

Nem tudni, volt-e támadás és ki a tettes

Senki sem tudja ugyanis, hogy mi történt pontosan, kik támadnak a romákra, miért teszik ezt, és miért nem találják őket.

„Én nem tudom, mi lehet a szándékuk!” - mondta a biharnagybajomi Henrietta a Ripostnak. „Mikor leszáll az éj, 10-11 óra felé bekopogtatnak családokhoz, kifeszítik az ajtókat, mászkálnak az udvaron. Fogalmunk sincs róla, hogy kik lehetnek, de az tény, hogy ezek az esetek csak romáknál fordulnak elő” – állítja a fiatal nő. Szerinte az, hogy egy időben több helyen is támadnak, arra utal, hogy az elkövetők többen vannak. Egy magas férfit láttak az egyik udvaron, de a sötétben nem volt kivehető az arca, és gyorsan elszaladt. Henrietta azt mondja, aludni sem mernek napok óta. „Féltjük a családjainkat, a gyerekeinket. Sötétedés után már nem is merünk menni sehova sem, bezárjuk az ajtókat, de így sem merünk aludni. A férfiak már két napja összegyűlnek, hogy tudjanak segíteni, ha valakinél történik valami. Apukám szólt a rendőrségnek is, azt mondták, hogy ők is keresték ezeket az elkövetőket, de nem tudták elkapni őket” – mondja a nő.  

A rendőrség várja a bejelentéseket

Furcsa, hogy a rendőrségen nem tesznek bejelentést az állítólag megtámadott családok. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrség a Ripostot arról tájékoztatta, hogy hozzájuk nem érkezett bejelentés ilyen esetekről. Biharnagybajom Község Facebook oldalán pedig rendőrségi közlemény jelent meg: „Az elmúlt napokban különböző bejegyzések jelentek meg a közösségi oldalon arról, hogy Biharnagybajomban és a környező településeken betörések történtek, illetve ablakokat vertek be ismeretlen személyek. A rendőrségre ilyen esetről bejelentés, feljelentés nem érkezett. A Püspökladányi Rendőrkapitányság továbbra is mindent megtesz az illetékességi területén található települések közrendjének és közbiztonságának fenntartása, a lakosság személy- és vagyonbiztonságának megóvása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése érdekében. Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben bűncselekményt, szabálysértést tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon. Tisztelettel: Püspökladányi Rendőrkapitányság” – írták.

Megszüntetik a csoportosulásokat

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján arra kérte a romákat, hogy bízzák az ügyet a rendőrségre és vessenek véget az önbíráskodásra megalakult csoportosulásoknak.

Pócs János sajtótájékoztatót tartott a csoportosulások miatt.

 „Az elmúlt éjszakákon Jászberényben és Alattyánban a hangulatot különböző provokációk hergelték, aminek az lett az eredménye, hogy környékbeli településekről roma és nem roma személyek önvédelemre és önbíráskodásra készülve Jászberényben és Alattyán településen több mint száz fő gyűlt össze, vélt vagy valós sérelmeiket önvédelemmel vagy önbíráskodással akarták rendezni. Tapasztaltuk, hogy az ország különböző pontjáról jöttek a különböző Facebook-hírek hallatán. Úgy gondoljuk, hogy ez a fajta csoportosulás, ez a fajta hangulatkeltés és hergelés rossz a Jászságnak, hiszen békés egymás mellett élést hirdettünk. A megyei főkapitány fogadott minket a rendőrségen, és meggyőzött arról, hogy a rendőrség teszi a dolgát. A készenléti egység járni fogja a területet és a rendőrség teszi a dolgát. Különböző adatgyűjtések vannak, és minden egyes bejelentést megvizsgálnak, és minden egyes ügyben el fog járni a rendőrség. Senki ne folyamodjon az önbíráskodás módszeréhez! Bízzanak a rendőrségben és azt a fajta csoportosulást, ami kialakult, azt kérjük, hogy hagyják abba!” - mondta Pócs János. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az orosz hadsereg megnevezte új célpontjait: Macront is említették

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Irán egyértelművé akarta tenni, hogy vele ezt nem lehet megcsinálni + videó

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét

INSIDER

„Itt leszel a szívünkben örökké!” – rengetegen gyászolják a tragikusan fiatalon elhunyt Pál Tomit

INSIDER

„Láttam, hogy imbolyog, leült a székre, hirtelen előrezuhant, nem vett levegőt” - öt órán át küzdöttek Zsuzsi életéért, mindhiába

INSIDER

Hihetetlen! - órákon belül 15-20 fokot zuhanhat a hőmérséklet - ezt mondta ennek hatásairól a meteogyógyász