INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Brutális kutyatámadás Dunakeszin: a Ripostnak mesélt a történtekről a lovas, akire rottweilerek rontottak rá

Minden kutyatartó tudja, hogy póráz nélkül nem szabad kutyát sétáltatnia, mégis sokan eleresztik a kedvencüket, mondván, sosem csinált még rosszat. Így gondolta az a gazda is, akinek a kutyái most egy lovasra támadtak rá.

Szerző Ripost

Balogh Zsolt szombaton délután kilovagolt szokás szerint a Dunakeszi külterületén lévő mezőkre, amikor váratlanul két kutya támadt rá és lovára.

Fotó: Ripost olvasói fotó

„A régi szemétlerakó mögött jártam pár száz méterrel, ahol megláttam egy kutyasétáltatót. Két roti és egy németjuhász volt vele póráz nélkül, szabadon, szájkosár meg sehol. Amint a kutyák megláttak, 100-150 méterről azonnal nekem rontott a két rottweiler. A gazda kiabált, de ennek semmi hatása nem volt, nem hatott a kutyákra semmilyen mértékben. Látszott rajtuk, hogy teljesen begőzöltek. Hiába forogtunk a lóval, a két kutya bekerített, egyik elölről akaszkodott a lovam szügyébe, a másik a lovam hátsó lábát kapta el. Nem csak oda-odakapva, hanem belecsimpaszkodva. Ahogy a ló forgott, a kutyák mind a négy lába a levegőben, és csak pörögtek. Ettől gerjedtek be még jobban. Egy pillanatra elengedtek, amikor azt hallottam, hogy a gazda azt üvölti: "menekülj". Látszott, hogy hiába jött közel egészen, a kutyák semmibe veszik, nem tud hatni rájuk. Nem is lett volna gond, ha nem egy asztmás lóval vagyok, aki ettől a típusú stressztől nagyon hamar befullad. Úgy másfél kilométeren keresztül egy nagy körben menekültünk, ahogy a ló bírta. A kutyák viszont kitartóan követtek és vágta közben oda-odaharaptak. A kör végére a gazdájuk is kezdett közelebb érni, a kutyák kissé fáradtak. Elvágtáztam a kutya tulajdonosa mellett, aki így meg tudta állítani a már kifulladt kutyákat” – olvasható Zsolt posztjában, amelyre rengeteg reakciót kapott. Ennek kapcsán lapunk is megkereste. A Ripostnak elárulta, hogy ő nem sérült meg, a lova pedig azóta lassan, de gyógyul és úgy tűnik, teljesen fel fog épülni. Ám mindezt csak a szerencsének és Zsolt tapasztalatának köszönhetik, az esetnek akár tragédia is lehetett volna a vége.

„Két éve volt már egy hasonló kutyatámadás a környéken, akkor a lovas polgárőrök lovát tépte meg a kutya. Ott szerencsétlenebbül járt a ló. A polgárőr akkor megkeresett és elmondta, hogy ő a lányával jár ki, és az ő lovát támadták meg, így tulajdonképpen a támadáskor a lánya életéért küzdött” – emlékezett vissza Zsolt. „Én is kerültem már ilyen helyzetbe, támadtak már ránk kutyák, így lelkileg nem viselt meg annyira. Ráadásul nekem 35 év van a hátam mögött, így magabiztosabb voltam, mint mondjuk egy kezdő lenne.”

A megelőzés a fontos

A lovas rendőrségi feljelentést nem tervez, mivel a kutya gazdája is megijedt, és át tudták beszélni a dolgokat, illetve bocsánatkérés mellett az állat magas kezelési költségeit is vállalta. A kutyák gazdája belátta a helyzet komolyságát. Zsolt most szeretné felhívni a kutyások figyelmét arra, hogy figyeljenek oda a pórázhasználatra.

„Nem a feljelentésnek van hatása. Az eset után biztos, hogy ő nem engedi majd el a kutyáit, amiket az eljárás végén mellesleg elpusztítanának. A megelőzés a fontos, és az, hogy tudjuk, mivel járhat egy ilyen eset. Abban bízom, minél több hasonló eset kerül nyilvánosságra, annál jobban belegondolnak a kutyások, hogy vigyázniuk kellene. Tudom, a kutyáknak is kell szabadság, nekem is vannak és imádom őket, de ne engedjük el, mert katasztrófa lehet a vége, nem szabad mások életét veszélyeztetni! Ezen a területen gyerekek is lovagolnak, ők nem biztos, hogy megússzák ennyivel.”

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!