Létrehozva: 2022.08.02.

A 8 legszebb budapesti panoráma – ide mindenképp el kell látogatnod!

Mutatjuk, hova érdemes ellátogatni, ha a budapesti panorámára vagyunk kíváncsiak.

Szerző Ripost

Szerencsére sok olyan gyönyörű hely van Budapesten, ahol zavartalan panorámában is gyönyörködhetünk. A Metropol összeszedett nyolc olyan helyszínt, ahova egy született fővárosinak is érdemes ellátogatnia, hogy élvezhesse Európa egyik legszebb településének látképét. 

A Rudas Fürdő terasza

 Budapesten van egy olyan fürdő, ahol nem csak, hogy az erkélyre lehet felmenni, hanem az ott kialakított medencében is élvezhetjük a kilátást. A kör alakú medencében gyönyörködhetünk a dunai panorámában, de akár felnézhetünk a Gellért-hegy csúcsára is. 

Fotó: rudasfurdo.hu

Télen-nyáron Normafa

Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely évszaktól függetlenül a XII. kerületben található Normafa. A Budai-hegység keleti peremén található turistarész akár 20 perc alatt megközelíthető a belvárosból. Budapest legmagasabb pontján, 528 méteren található a János-hegyi Erzsébet kilátó ami napkeltétől napnyugtáig ingyenesen látogatható. Sőt hamarosan még jobban élvezhetjük a kirándulóhelyen a tiszta levegőt és a kilátást, ugyanis nemsokára megépül a lombkorona tanösvény is a Normafán.

Hármashatár-hegy

Ha a Normafánál is szebb kilátást szeretnénk látni, akkor egy picit messzebb kell mennünk a fővárostól. Nem kell aggódnia senkinek, a Hármashatár-hegy is elérhető tömegközlekedéssel. A magaslat az Országos Kéktúra vonalán helyezkedik el, így biztosan nem fogunk eltévedni, ha a Hármashatár-hegyről szeretnénk körülnézni. A Guckler Károly kilátópontból csodálatos panoráma tárul elénk, tiszta időben akár a Mátrát és a Tátrát is látni lehet, „lábunk előtt” közvetlenül pedig a Duna kanyargását. A kilátó ingyenesen látogatható.

Fotó: Thaler Tamas / Wikipedia

Gül baba türbéje

A Rózsadombon található török sírkápolna a 16. században épült, és a legenda szerint Gül Baba temetésén még Nagy Szulejmán is segített a koporsót vinni. Az épület az évek során jelentősen leromlott, de 2016-ban felújították, 2018. október 8. óta pedig újra látogatható.

Fotó: Dombóvári Tamás / Metropol

Több mint 100 lépcső vezet az Apostolok tornya

Ha a Városligetben járunk, kihagyhatatlan célpont a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum, ahol nem csak egy kiállítást érdemes megnézni, hanem 150 lépcsőt is megtehetünk felfelé az Apostolok tornyába, amely a segesvári óratorony másolata. A magasból rácsodálkozhatunk az 1896-os világkiállításra épült vár különleges részleteire, a műjégpályára és csónakázó tóra, de akár a Gellért-hegyre vagy akár a Bazilikára is ráismerhetünk.

Margitszigeti víztorony

Minden évben májustól látogatható az 1911-ben épült Margitszigeti víztorony. Nyaranta a Margitszigeti Színház programhelyszíneként üzemel. Az 57 méter magas szecessziós vasbeton víztorony menetrend szerinti sétahajóval, tömegközlekedéssel, autóval és gyalog is elérhető. Az épület már négyszer is átesett a felújításon, legutóbb 2013-ban. Talán gyakran nem figyelünk fel rá, de a Fővárosi Vízművek logójában is feltűnik a Margitszigeti víztorony.

Zikkurat

Ez a furcsa nevű homoksárga toronytemplom a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház között található. Az épületbe nem csak a lenyűgöző panoráma miatt érdemes ellátogatni, hanem amiatt is, mert a Zikkurat belsejében néha időszakos kiállításokat is meglehet tekinteni. A 12 méteres kilátópontra spirálvonalú út vezet, ahonnan ránézhetünk a Dunára. A zikkurat vagy zikkuratu egyébként egy sajátos mezopotámiai templomforma, ami több egymásra rakott, egyre kisebbedő teraszból áll.

Naplás-tavi kilátó

Szuper hétvégi program lehet a XVI. kerületbe kilátogatni, ahol érdemes felmászni a Naplás-tavi kilátóra. A 2021 nyarán elkészült 22 méter magas kilátó a lombkorona szint fölé magasodva szép körpanorámát nyújt nem csak a Naplás-tóra, de a közeli gödöllői dombokra is. A lucfenyőből készült, sokszögű origami-formát idéző torony izgalmasan illeszkedik a buja zöld környezetbe, szigorú mértani formáival. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek