1 hónapja

10 praktikus tipp: így spórolhatsz az árammal

Már nem mindegy, mennyi áramot fogyaszt a háztartásunk. Az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett számla jön, azon felül lakossági piaci árat kell fizetni, szóval nem mindegy, mennyire pörög a villanyóra. Mutatunk 10 tippet, amivel az átlag alatt tarthatod a fogyasztást!

1. Válts LED-es izzókra

Most még sokáig van világos, de már hosszabbodnak a nappalok, fényre pedig szükségünk van. Ám nem mindegy, mi szolgáltatja a világosságot! A régi típusú, hagyományos izzók 3-4-szer több áramot fogyasztanak, mint a modern, LED-es villanykörték. Igaz, ezek kicsit drágábbak, de megéri a beruházás, hiszen az élettartamuk is jóval hosszabb.

Fotó: Délmagyarország


 2. Cseréld energiatakarékosra a háztartási gépeket!

Persze ha tavaly vettél új mosógépet, kár volna kidobni, ráadásul valószínűleg az nem zabálja az áramot, ellentétben a régi típusúakkal. Utóbbiakat viszont érdemes lecserélni, mert jelentős megtakarítás érhető el. Figyelem! Az energiacímkék 2021-ben megváltoztak, de a jelenlegi D és E kategóriás készülékek a régi besorolás szerint A++ vagy A+++-nak felelnek meg. Így ezekkel is jelentős energiamennyiséget takaríthatunk meg.

3. Ne működjön, amit nem használsz!

Figyeld meg, milyen gyakran elfelejted lekapcsolni a villanyt, kikapcsolni a tévét, amikor már nem nézed vagy kihúzni a konnektorból a töltőt, háztartási berendezést. Ma már kaphatók olyan kapcsolós elosztók, amelyeken egyetlen mozdulattal szabályozhatjuk az épp nem használt készülékeket. Egyre inkább elterjednek az okoskonnektorok, amiket egy okostelefonról, a világ bármely pontjáról ki- vagy bekapcsolhatunk, ezzel is energiát takarítva meg. Ez nemcsak a pénztárcánknak kedvező, hanem a klímaváltozás elleni küzdelemben is számít: sok kicsit sokra megy! 

Close,Up,Male,Hand,Or,Fingers,Turn,On,Or,Off
Fotó: Shutterstock


 4. Ne légy rest mérni a fogyasztást!

Okos eszközökkel, intelligens mérőórával nyomon tudjuk követni, melyik készülékünk mennyi áramot fogyaszt, ezzel pedig elkerülhetjük a felesleges áramfogyasztást. Tedd rutinná, hogy figyelemmel kíséred a fogyasztásod!

5. Főzz okosan!

Ha elektromos sütőt vagy tűzhelyet használsz, készíts bennük egyszerre több ételt. Az áramfelvételük ugyanannyi, akkor is ha tele vannak, és akkor is, ha üresek. Akkor miért ne lehetnének tele?
6. Javíts a szigetelésen!

Mielőtt beáll a tél, ellenőrizd, hol szökik ki a meleg a lakásodból. Ellenőrizd az ajtókat, az ablakokat, jól zárnak-e. Lehet, hogy érdemes az északi falat leszigeteltetned, a rossz ablakot kicseréltethetned. Ez is megtérülő befektetés! 

Young,Man,Putting,Sealing,Foam,Tape,On,Window,Indoors
Fotó: Shutterstock

7. Célszerűen használd a hűtőt!

Sok háztartásban megszokásból ugyanolyan fokozaton megy a hűtőszekrény, pedig ha csak egy vaj meg némi szalámi lapul benne, fölösleges hármason járatni. Gondolj arra is, hogy valahányszor kinyitod, bemegy a meleg, vedd ki egyszerre és gyorsan, ami kell! Ne hagyd eljegesedni, mert úgy nem tud jó teljesítményt nyújtani. Ellenőrizd az elhelyezését: ha radiátor mellett vagy napon van, kétszer annyi energiára lesz szüksége ugyanahhoz a teljesítményhez!

8. Annyi vizet forralj, amennyi kell!

A vízforraló zabálja az áramot, ha vízköves vagy ha ötször melegíted meg benne a teavizet, mivel midig kihűl, mire eszedbe jut. Csak annyi vizet forralj, amennyire szükséged van és rendszeresen mentesítsd a vízkőtől!

9. Csodát tesz egy fedő

Ha elektromos tűzhelyed van, akkor áramot, ha gázzal működő, akkor gázt spórolsz meg, ha fedőt teszel a edényre. Kuktával még gyorsabban elkészülsz és kevesebb áramot, gázt használsz. Időben zárd el a tűzhelyet, egy darabig még úgyis meleg marad.

Steel,Pan,Stands,On,A,Gas,Stove,,Steam,From,Under
Fotó: Shutterstock

10. A kis teljesítményű grillező kiválthatja a sütőt 
 Ha gyakran sütsz kis mennyiségű húst vagy melegszendvicset, fölösleges felhevíteni az egész villanysütőt, egy kis grill is elegendő, ami a töredékét fogyasztja. A sütőt csak akkor melegítsd elő, ha a recept ezt kifejezetten megkívánja - például kelt tészták esetén - és időben zárd el, sokáig meleg marad még.

+1 tipp

És egy ráadás ötlet azoknak, akiknek mosogatógépük van: érdemes használni, mert kevesebb vizet fogyaszt, mintha kézzel mosogatnánk és a kevés vizet hamarabb felmelegíti, mint a bojler. Akkor a leghatékonyabb, ha tele van, úgyhogy érdemes összevárni az edényt és ha nem túl zsíros, akkor válasszuk a gazdaságos "eco" programot.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!