Létrehozva: 2022.07.01.

Háborúba sodorná Európát Soros György fia, Alexander

Amerikát és annak európai szövetségeseit is belesodorná az ukrajnai háborúba Soros György fia. Alexander Soros az alapítványbirodalmuk egyik fő fórumának számító Európai Külkapcsolati Tanácsán úgy vélte, hogy nem lehetséges békekötés a hadviselő felek között, és azt sürgette, hogy a Nyugat katonákat is küldjön a konfliktuszónába.

Szerző Ripost

Soros György fia háborúpárti előadást tartott az Európai Külkapcsolati Tanácsán (ECFR). A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) által finanszírozott szervezet minapi ülésén Alexander Soros úgy vélte, hogy Nyugat-Európának és az USA-nak már rég háborúznia kellene Oroszországgal, s ha utóbbi nem rendelkezne atomarzenállal, akkor már megtörtént volna egy ahhoz hasonló katonai beavatkozás, mint amilyet a Nyugat hajtott végre az egykori Jugoszlávia területén az 1990-es években, a délszláv háború idején.

Fotó: Facebook

Alexander Soros szerint békekötés sem lehetséges az ukrajnai konfliktus szerepelői között. Mint kifejtette, nem hisz abban, hogy a két fél tárgyalóasztal mellett rendezheti a helyzetet, s szerinte az a fő kérdés, hogy ki fog előbb „megfagyni", vagyis abbahagyni a hadviselést. Ifjabb Soros a jelenleginél nagyobb nyugati szerepvállalást nevezett kívánatosnak, és bírálta, hogy az USA, valamint az európai országok nem segítenek katonákkal is Ukrajnának.

Soros előrelépésként említett különböző ellentmondásos nyugati intézkedéseket – köztük az ukrán félnek küldött fegyverszállítmányokat, és az Oroszország ellen bevezetett szankciókat –, ráadásul mindezt kevesellte.

Szerinte Amerikának és nyugati szövetségeseinek cselekvő – vagyis katonailag aktívabb – félként kellene fellépniük az ukrajnai konfliktusban, ahelyett, hogy a „szokásos szerelemünnepeiken" a saját kultúrájukat éltetik.

Ugyancsak jelzés értékű, hogy az OSF elnökhelyettese pozitívumnak nevezte, hogy „Németország többé már nem pacifista".

A Külkapcsolati Tanács a Soros-hálózat egyik fontos, háttéremberekből álló fóruma, ahol a számukra legfontosabb politikai kérdésekről egyeztetnek. A think tank ülésein időnként magyar tagok – például Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök, valamint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége – is képviseltetik magukat, s maga Soros György is rendszeresen mond ott beszédeket.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán a tőzsdespekuláns egy másik kedvelt szócsövén, a Project Syndicate nevű portálon szólalt meg először, erősen militarista álláspontot képviselve. A március első felében kelt írásában a harmadik világháború kitörésével riogatott, s vadászgépek szállítását is sürgette Ukrajnába. Úgy vélte, hogy a MiG típusú repülők bevetése döntheti el a fegyveres konfliktust.

Soros György a májusi, Davosban tartott Világgazdasági Fórumon is háborúpárti nézeteinek adott hangot: ismét a harmadik világháború kitörésének lehetőségét emlegette, s a "szabad világ" megőrzésének előfeltételének nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire mért vereséget. A milliárdos üzletember az ukrajnai konfliktust a nyílt és a zárt társadalmak küzdelmeként állította be.

Mindezt árnyalja, hogy a Soros-hálózathoz kötődő egyik brókercég komoly anyagi érdekekkel rendelkezik Ukrajnában. A Tomas Fiala tulajdonában álló Dragon Capital mára az egyik legnagyobb ilyen vállalat a keleti szomszédunknál, s több szektorban is jegyez befektetéseket. Fiala eközben a Transparency International Ukraine vezetőségének is a tagja, az általa vezetett brókercég pedig a Soros Alapítvánnyal közösen hozta létre az Új Ukrajna Alapot (New Ukraine Fund), még 2015-ben.

Ugyancsak érdekes egybeesés, hogy mintegy két hónappal ezelőtt, épp azt megelőzően tárgyalt Soros György brüsszeli szövetségese, az Európai Bizottságot alelnöklő Frans Timmermans a Shell olajipari vállalattal, hogy Alexander Soros egyértelmű utasítást adott az Európa Uniónak, kövesse a Shell példáját, és szigorítsa az Oroszországból történő olajbeszerzésre vonatkozó korlátozásokat.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem örülnek a fejlesztők a PlayStation 5 Prónak

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin