Létrehozva: 2022.07.29.

Minden, amit a H-tarifáról érdemes tudni, így kérheted

A hőszivattyúkra és a hőellátáshoz szükséges eszközökre igényelhető kedvezményes tarifa.

Ugyan a rezsicsökkentés változása a fogyasztók háromnegyedét nem érinti, így is van olyan lehetőség, amivel további összegeket takaríthatunk meg. A hőszivattyúkra és a hőellátáshoz szükséges eszközökre igényelhető kedvezményes, úgynevezett H vagy GEO tarifa.

Mióta bejelentették, hogy változnak a rezsicsökkentés szabályai, mindenki lázasan számolgat és keresi a minél jobb lehetőségeket arra, hogy ne kelljen többet fizetnie, mint eddig. A rezsicsökkentés szabályaival nemcsak a környezetbarát, fenntartható energiahordozók felé fordult nagy érdeklődés, hanem a kedvezményes, úgynevezett H- és GEO-tarifák is fókuszba kerültek. Sokan azonban nem tudják, milyen eszközökre és hogyan lehet igényelni ezeket a díjszabásokat.

 

Megmaradt a 36 forintos ár

Fontos tudni, hogy a július 21-én, csütörtökön megjelent kormányrendelet nem vonatkozik a kedvezményes tarifákra, azaz mind a H-, mind a GEO-tarifa megmaradt a 36 forint/ kWh rezsicsökkentett áron. Ezzel próbálják ösztönözni a fogyasztókat a fenntartható, fűtő-hűtő berendezések használatára.

Egyre többen keresik a hőszivattyús fűtést-hűtést, hiszen itt megmarad az eredeti rezsicsökkentett ár (Fotó: Pixabay)

A GEO tarifa legfontosabb kitétele, hogy ezt csak az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén lehet igénybe venni. Előnye az olcsósága és az, hogy egész évben elérhető. Hátránya, hogy naponta kétszer két órára megszűnik a szolgáltatás, reggel 8 és 10, délután 16 és 18 óra között nem kapnak áramot az erre a díjszabásra kapcsolt készülékek. Ez akkor nem okoz problémát, hogyha megfelelően szigetelt az ingatlanunk és valamilyen felületfűtést (például padló- vagy mennyezetfűtést) alkalmazunk. Emellett akkor is a GEO díjszabást válasszuk, ha kedvezményes árammal szeretnénk hűteni.

 

Az ország egész területén elérhető a H-tarifa

 A H-tarifát 2010-ben vezették be, és a GEO-val ellentétben az ország egész területén a nap 24 órájában a rendelkezésünkre áll. Igaz, ez a díjszabás csak a fűtési szezonban, azaz október 15-től április 15-ig vehető igénybe. Ezt a tarifát a hőellátáshoz szükséges eszközökhöz használják leggyakrabban (például keringető szivattyúk, kompresszorok). Fontos, hogy ez a tarifa a B típusú, úgynevezett „éjszakai” árammal kombinálható, de a GEO díjszabással nem!

A kedvezményes tarifát annál a szolgáltatónál kell igényelnünk, aki a villanyszámlát küldi minden hónapban. A szolgáltatónál elérhető egy igénylőlap, amit ki kell töltenünk, ehhez feltétlenül csatoljuk azoknak a berendezéseknek az adatlapját, amelyeket olcsóbb áramról működtetnénk. Szükségünk lesz majd a házunk tulajdoni lapjára, a személyi igazolványunkra és az ügyfélszámra is, ami a villanyszámlán szerepel. Emellett be kell szereznünk egy kivitelezői nyilatkozatot a villamos hálózat kiépítéséről, amit csak regisztrált villanyszerelő végezhet el. 

 

Külön mérőórát szerelnek fel

A bekötésnél majd egy külön mérőt fog felszerelni, amire azok a gépek lesznek rákötve, amit GEO- vagy H-tarifáról üzemeltetünk. Hőszivattyú esetén kelleni fog még egy plusz kivitelezői nyilatkozat arról, hogy a berendezés műszakilag megfelel a kedvezményes tarifa kritériumainak (3,4 szezonális fűtési jóságfok, azaz 1 kilowattóra energiával legalább 3,4 kilowattórányi fűtési energiát állít elő).

origo.hu

Drámai fotókon a Dallas sztárjai, akik felismerhetetlenül megöregedtek

borsonline.hu

Ennyi volt: 18 év után válik a sztárpár, mindenkit sokkolt a bejelentés

hirtv.hu

Putyin döntött: Szergej Sojgunak a mostani posztjáról mennie kell

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

hirtv.hu

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Ragyogó idővel indul a hét, de aztán jön a hidegzuhany!

INSIDER

"Van, ami rögtön sikerül, van, ami csak később" - Ritka sikereket értek el a súlyos betegségekkel küzdő Karolánál

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról