Létrehozva: 2022.07.23.

Megnőtt a tudósok pulzusa, szívdobogásszerű rádiójeleket fogtak a világűrből

Lehet, hogy végre társakra lelünk az univerzumban?

Szerző Ripost

„Egy messzi-messzi galaxisban...” – kezdődhetne tudósításunk a Földtől több milliárd fényévre felfedezett különös rádiójelekről, de egyelőre aligha kell tartani a Csillagok háborúja inváziós űrhajóitól, mondjuk is mindjárt, miért.

A CHIME nevű kanadai rádióteleszkóp segítségével ugyanis a történelem legtitokzatosabb földön kívüli szignálját fogták a világűrből. Az „adás” három másodpercig tart, ami kivételesen hosszúnak számít, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a jelek 0,2 másodpercenként ismétlődnek tiszta, periodikus mintázatban, hasonlóan a szívdobogáshoz – számolt be róla a Nature című, tudománytalansággal aligha vádolható folyóirat.

Fotó: mit.edu

Bumm, bumm, bumm

A massachusettsi Kavli Asztrofizikai és Űrkutatási Intézet kutatásvezetőjének szívét is megdobogtatta a szokatlan jelenség. 

A jelsorozatban időszakos csúcsok vannak, amelyek rendkívül pontosak, és a másodperc minden töredékében szabályszerűen ismétlődnek, mint a szívverés: bumm, bumm, bumm 

– mondta el a lapnak Daniele Michilli, hozzátéve, hogy nem sok olyan dolog van az univerzumban, ami ilyen szigorúan periodikus jeleket bocsát ki. Ez ugyan a Földön kívüli életben reménykedők számára akár jó hír is lehetne, de az amerikai tudós rögtön le is hűtötte a kedélyeket, sorolva a példákat, amelyek hasonló jelenséget produkálhatnak.

A saját galaxisunkban is ismerünk ilyeneket, vannak rádiópulzárok és a magnetárok, amelyek forognak, és egy világítótoronyhoz hasonló sugaras emissziót produkálnak. Úgy gondoljuk, hogy ez az új jel is valami ilyesmi lehet.

Fotó: Pixabay

Ismerj meg egy új fogalmat: ez az FRB

A jelet úgynevezett FRB-nek minősítették, ami az ismeretlen asztrofizikai eredetű rádióhullámok intenzíven erős kitörését rövidíti. A bökkenő csak az, hogy az eddig észlelt hasonló jelenségek alig néhány ezredmásodpercig tartottak, ez az új jel viszont 1000-szer hosszabb, mint az átlagos FRB. Hogy pontosan mi lehet a forrása, az továbbra is rejtély, bár a csillagászok azt gyanítják, hogy valamilyen neutroncsillagról származhat – vagyis egy rendkívül sűrű, gyorsan forgó óriáscsillag összeomlott magjából.

Az első FRB 2007-es felfedezése óta több száz hasonló rádióvillanást észleltek az univerzumban. A kanadai CHIME négy hatalmas parabola-reflektorból álló óriásteleszkópja folyamatosan figyeli az eget, ahogy a Föld forog, és úgy tervezték, hogy felfogja a rendkívül rövid ideig tartó rádióhullámokat is. Az eddig megfigyelt FRB-k túlnyomó többsége egyszeri volt – ultrafényes rádióhullám-kitörések, amelyek néhány ezredmásodpercig tartottak, mielőtt kialudtak. A mostani az első olyan szignál, ami négy napon keresztül, változó szünetekkel ismétlődik, majd 16 naponta újra észlelhető. Ez a 16 napos ciklus időszakos aktivitást jelez.

Hasonlóságot találtak

Az újonnan felfedezett jelek mintázatának elemzése során Michilli és munkatársai hasonlóságot találtak a galaxisunkban ismert rádiópulzárokkal és magnetárokkal. A rádiópulzárok olyan neutroncsillagok, amelyek rádióhullám-nyalábokat bocsátanak ki, és úgy tűnik, hogy a csillag forgása közben pulzálnak, míg a magnetárok hasonló sugárzást keltenek szélsőséges mágneses terük miatt.

A fő különbség a saját galaktikus pulzárjaink és magnetárjaink sugárzása és az új jelek között az, hogy utóbbiak több mint egymilliószor intenzívebbnek tűnnek. 

A CHIME mára számos, különböző tulajdonságokkal rendelkező FRB-t észlelt. Láttunk olyanokat, amelyek nagyon viharos felhőkből származtak, míg mások úgy néztek ki, mintha tiszta környezetben lennének. Ennek az új jelnek a tulajdonságaiból azt mondhatjuk, hogy a forrás körül egy plazmafelhő található, aminek rendkívül turbulensnek kell lennie

– magyarázta Michilli.

Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Idegen civilizáció?

Bár a fentiek elvben azt erősítik, hogy inkább mesterséges jelsorozatról van szó, mintsem kozmikus „háttérzajról”, a tudósok szerint mégsem földönkívüliek próbálnak kapcsolatba lépni velünk. A CHIME mindenesetre sikeresen elcsípte azt. Ha netán nekünk vagy más értelmes élőlényeknek címezték, az is lehet, hogy egy haldokló civilizáció utolsó segélykiáltásait sikerült észlelnünk.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!