Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.07.
Módosítva: 2022.07.07.

Fontos témák a kormányinfón: Itt vannak a legújabb kormányzati döntések

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely július 7-én kormányinfót tartott.

A július 7-ei csütörtökön megtarott kormányinfón Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely számos fontos témáról beszélt.

Amíg háború van, mindenért a többszörösét fizetjük, mint korábban – hangoztatta a kormányinfón Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy emiatt is fontos cél, hogy véget lehessen vetni a szomszédunkban dúló harcoknak. 

GULYÁS Gergely
Fotó: Balogh Zoltán

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy bár a magyar államadósság a polgári kormányzás alatt csökkent, de még így is magasabb a környező országokénál, ami növeli hazánk árfolyam-kitettségét. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy az infláció nálunk a legalacsonyabb a visegrádi négyek közül, ami azt tükrözi, hogy minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek. A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál. A kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél megtartása mellett. Az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja, de az árstop 6 százalékkal mérsékli a hazai inflációt.

Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott szankciók

– mutatott rá a miniszter, aki szerint egész Európa a szankciók hatásaitól szenved

 A kormány elfogadta az Európai Bizottság négy javaslatát

Előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról, a kormány elfogadta a bizottság álláspontját – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön. Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormány négy fontos területen fogadta el a bizottság álláspontját.

Magyarország akár uniós, akár nemzeti forrásból ír ki pályázatot, egyaránt 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát

– emelte ki a miniszter.
Hozzátette: a kabinet azt is elfogadta, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, valamint azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotásnál nagyobb teret adnak a társadalmi konzultációnak és csökkentik a gyors jogalkotási lehetőségek arányát.
„Azt a bizottsági ajánlást is elfogadta a kabinet, hogy az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenség növelésére kell fordítani” – mondta.
Gulyás Gergely kijelentette: a kormány célja, hogy a bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon.
Eközben azonban a magyar baloldal képviselői intenzíven lobbiznak azért, hogy megakadályozzák a megállapodást – jegyezte meg a politikus.

Mint Gulyás Gergely elmondta, Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani, mivel hazánk energiaimportja lényegesen magasabb, mint Európa többi országában. Az energiafüggőség mérséklését szolgálja az is, hogy kezdeményezik Paks–1 üzemidejének a meghosszabbítását, és legalább évi kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést, a jelenleg 3 gigawattos naperőmű kapacitást pedig 6 gigawattra tervezik bővíteni – harangozta be Gulyás Gergely.

Fotó: Világgazdaság

Jönnek a határvadászok

A migrációs helyzetről azt mondta Gulyás Gergely, hogy míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni. Tavaly 431 embercsempészt, míg idén 836 embercsempészt fogtak el. A belügyminisztérium keretében határvadász egységek jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz – jelentette be a miniszter. Megjegyezte: első körben 2200 határvadászt vesznek fel, mindez tehermentesíti a katonaságot. Az ezzel járó költségeket a honvédelmi alapból biztosítják.

Lesz augusztus 20-án tűzijáték

Lesz tűzijáték augusztus 20-án – erősítette meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nemcsak tűzijáték, hanem négynapos programsorozat is lesz 20 helyszínen. 32 perces tűzijátékot terveznek, mely 4,3 kilométer hosszan lesz látható.

A tűzijátékkal kapcsolatos további részletekről ITT írtunk.

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Bruzák Noémi

Jó hírek a koronavírus kapcsán

Nem lesznek védőintézkedések – Gulyás szerint elmondta, a koronavírus esetszámok emelkedése miatt nem kellenek védőintézkedések, mivel minimális az emelkedés.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: MTI/Kovács Attila

Gulyás: Szeretnénk Európát a józan ész talajára visszavinni

A jelenlegi helyzetben a család-és rezsivédelem mellett áll a kormány, és mások továbbra is több szankcióban gondolkoznak – mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Megjegyezte: Szeretnénk Európát a józan ész talajára visszavinni, de mivel kicsik vagyunk, ezért erre nem sok esélyünk van, és ezért helyben a foglalkoztatottság és a rezsiárak fenntartására koncentrálunk.

A magyar gazdaság alapjai stabilak

A miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, mindaz, ami az árfolyam és az infláció területén van, az a háború következménye. Magyarországon az infláció alacsonyabb, mint a környező országokban, és ennek oka az árstopok bevezetése. Az árfolyam esetében a kilengés a másik irányba van – tette hozzá. Ennek oka a nettó energiaimport magasabb mint Európa legtöbb országában, és az államadósság mértéke. Semmilyen kapkodásra nincsen szükség, mert a magyar gazdaság alapjai stabilak. 

A kormányinfó július 7-ei felvételét itt tudod megtekinteni:

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mégis, miért remeg Magyar Péter keze-lába, ha szónokol?

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

mandiner.hu

Poénosan akart visszavágni Karácsony Gergely, így sikerült (VIDEÓ)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Világbotrány: ilyen esélyei vannak az antifasiszta nőnek arra, hogy bejusson az Európai Parlamentbe

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát