Létrehozva: 2022.06.21.
Módosítva: 2022.06.21.

Pikó András: Tarthatatlan állapotok uralkodnak Józsefvárosban

Pikó András hosszú idő után elismerte: tarthatatlan a hajléktalanhelyzet Józsefvárosban. Ugyanakkor a fedél nélküliek tömeges betelepítését az elmúlt két évben éppen, hogy maga a polgármester szorgalmazta.

Szerző Ripost

Lakossági fórumot tartott az önkormányzat június 15-én a Népszínház negyedben élőknek, amelynek fő témája a tereket elárasztó hajléktalanok voltak. A Hírnyolc tudósítása szerint csak úgy ömlöttek a panaszok az elkeseredett emberekből. A legtöbben a közbiztonságra és a hajléktalanokra panaszkodtak. Egy idősebb hölgy elmondta, hogy a közelmúltban megtámadták, hasba akarták rúgni, amiért szólt, hogy ne hangoskodjanak. Ezen kívül a II. János Pál pápa téren paráználkodó fedél nélküliekre is panaszkodott. Egy másik hölgy – aki egyébként karitatív munka keretében főzni is szokott hajléktalanoknak – arról beszélt, hogy amit nap mint nap a köztisztasággal kapcsolatban tapasztal (emberi ürülék, hányás az utcákon), az már neki is sok. Mint mondta: soha nem volt ilyen rossz a helyzet, mint most. Pikó András válaszában elmondta: ennyi hajléktalan nem Józsefvárosból termelődik ki, hanem az ország minden tájáról jönnek a fővárosba, illetve Józsefvárosba, ahol az egyik legtöbb ellátó működik. Igaz, a szervezett betelepülést segítő szervezetek többségét éppen maga a polgármester is támogatja, ezáltal saját maga csábítja a kerületbe a hajléktalanokat. Pikó a mostani fórumon elmondta: a megoldást nem látja, de azt már igen, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak. A hirtelen jött beismerés azért különösen érdekes, mert egy hónappal ezelőtt, május 11-én a Magdolna-Orczy negyed lakóinak szervezett fórumon a polgármester még azzal büszkélkedett, hogy „egyre kevesebb és kevesebb a hajléktalan ember a köztereken”.

Fotó: Ványi Ákos / City Magazin/Hír Nyolc

25 hajléktalan költözött be a II. János Pál pápa térre

Május közepén a Metropol is kint járt a VIII. kerület terein, parkjaiban. A szeméthegyek között életvitelszerűen élők tömege mutatta: jogosan háborognak a helyi lakosok. A II János Pál pápa téren fekália- és vizeletszaggal szembesültünk. A teret ellepték a bódult állapotban fűben fekvő, vagy épp az arra járókat vegzáló hajléktalanok: a parkban és a padokon 20-25 ott élő tartózkodott. A Keleti pályaudvar előtti téren a bokrok alatt több helyen is emberi ürülék éktelenkedett, a padkra nem lehetett leülni a padokra az ott alvó mocskos ruházatú emberektől. A Teleki László téren pedig az üres rollerparkolót vették birtokba a fedél nélküliek.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Karácsonyt és Pikót „nem érdekli” a VIII. kerületiek petíciója

Május 10-én indítottak petíciót az elkeseredett józsefvárosi lakók, mivel mivel elegük lett a kerületet ellepő, agresszív hajléktalanokból, valamint a kerület és a főváros vezetéséből, akik nem csak, hogy nem tesznek semmit a probléma kezeléséért, de támogatják is a fedél nélküliek tömeges beáramlását Józsefvárosba. A petíció szövegét – amelyben a hajléktalanellátás teljes átalakítását követelik Budapesten – összesen 107 politikusnak és újságírónak küldték el, valamint 77 szociális munkásnak. A címzettek között volt Pikó András, VIII. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is. A petíció elindítója a Gettónapló nevű oldalon arról tájékoztatott, hogy 34 nap alatt mindössze 4 választ kapott, köztük Pikó Andrásét, aki két sort írt vissza, hogy nem érdekli a petíció. Karácsony Gergely pedig egyáltalán nem válaszolt.

Nincs elég rendőr Józsefvárosban

Egy hét alatt 300 rendőr szerelt le – tájékoztatott Pikó András vasárnap a Facebook-oldalán. A polgármester szerint azért, mert az élet- sem a munkakörülmények nem megfelelőek. „Az önkormányzatunk jelentős összeget, 15 millió forintot áldozna arra, hogy a kerületi rendőrök és közterületfelügyelők közösen járőrözhessenek. Benne van az elfogadott költségvetésünkben ez az összeg” - írta Pikó, aki a rendőrségnek szánt támogatásból plusz közterületi járőröket ígért. A kerületvezető szerint ezért a helyzetért a kormány és a Fidesz felelős, amely „soha nem rest a közbiztonság romlása miatt óbégatni, és a polgármesterekre meg a baloldalra mutogatni”. Korábban azonban éppen a polgármester és a baloldal akadályozta meg a rendőrség támogatását: a Fidesz-frakció szerette volna elérni, hogy emeljék meg az erre fordítandó összeget, de azt a baloldal leszavazta. Mindeközben milliárdokon ül a józsefvárosi vezetés: a május 26-ai képviselő-testületi ülésen kiderült: hatalmas összeg, 12,2 milliárd forint maradt a kerület 2021-es költségvetésének zárszámadása után.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal