Létrehozva: 2022.06.14.

Így kereshetsz pénzt a véradók világnapján

A véradóknak is van világnapja, ez van ma.

Szerző Ripost

A világban minden második másodpercben újabb embernek van szüksége vérkészítményre, a gyógyítás tehát véradók nélkül elképzelhetetlen. A véradók világnapját 2004 óta ünnepeljük június 14-én, ekkor született ugyanis dr. Karl Landsteiner, aki 1901-ben felfedezte az emberi vércsoportokat, és ezért Nobel-díjat kapott. 

Fotó: Pixabay

Természetesen országszerte várják azokat, akik véradással szeretnék ünnepelni a Véradók Világnapját. A pontos helyszíneket ide kattintva nézheted meg. 

Több sztár is a véradás ügye mellé állt. Dobos Evelin, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), Péterfy Bori, Pikali Gerda és Pindroch Csaba nemcsak a nevét és az arcát, de példamutató módon a vérét is adta a nemes ügyért. Mint mondták: számukra az, hogy egy beteg gyógyulását segítették elő, vagy akár az életét mentették meg, ugyanolyan jó érzés, mint az előadás végi tapsot hallani.

A Magyar Vöröskereszt ezen a napon megújult véradó applikációval, ajándékokkal és egy különleges közösségi média kampánnyal köszöni meg véradók munkáját. A Véradás – Vöröskereszt elnevezésű mobilalkalmazásában a véradók beállíthatják, hogy emlékeztesse őket készülékük, ha letelt az 56 nap és újra vért adhatnak, sőt, telefonjuk navigációs rendszerét használva a véradóhelyszínhez vezető utat is megtervezhetik. Az applikáció arra is lehetőséget ad, hogy ismerőseiket is véradásra buzdítsák, vagy saját véradásukat megosszák a közösségi médiában.

A véradás mellett vérplazmaadásra is lehetőség van, ráadásul utóbbit gyakrabban lehet megtenni. A vér 55 százaléka a vízben, ionokban és fehérjékben gazdag sárga folyadék, a vérplazma. Az utóbbi évtizedekben végbement hatalmas fejlődés ellenére sincs még lehetőség az emberi vér mesterséges előállítására, viszont mivel számos életmentő gyógyszer készül belőle, amit a krónikus betegségben szenvedőknek naponta, hetente be kell vinni a szervezetébe, így minden egyes plazmaadás számít. Plazmaadás esetén alkalmanként, testsúlytól függően 600–850 milliliter plazmát vesznek le. 

A plazmaadás során a vér folyékony részét használjuk fel, a sejtes elemek visszakerülnek a donor szervezetébe, míg véradás során teljes vért veszünk le a donortól. Ezzel életeket menthetünk, hiszen a plazmában lévő fehérjék az alapanyagai számos krónikus, immunhiányos betegség, krónikus gyulladásos betegség kezelésére szolgáló gyógyszernek, de égési sérülések, véralvadási zavarok is ezen készítményekkel kezelhetőek

– magyarázta el a Ripost kérdésére Gulyás Judit, a Plazmacentrum ügyvezető igazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a segítség kölcsönös: a plazmaadással nemcsak életeket menthetünk, de komoly összegeket is lehet vele keresni. Az első alkalommal ez 21 ezer forintot jelent, és minden 5. alkalommal további pénzeket. Mivel egy évben maximum 45 alkalommal lehet vérplazmát adni, ma Magyarországon közel évi félmillió forint körüli bevétel érhető el plazmaadással.

A 18 és 35 év közötti korcsoport a legaktívabb, és megközelítőleg 20 százalékkal több a női plazmaadó, mint a férfi. A Magyar Vöröskereszt néhány napja hirdetett végeredményt az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen, amelyen a most véget ért tanévben több mint 12 ezer véradó jelent meg, közülük több mint háromezren új véradók voltak. Harminchat felsőoktatási intézmény versengett a győzelemért, amit a 10 ezer feletti nappalis hallgatójú kategóriában a Budapesti Corvinus Egyetem, az 1000 és 10 ezer közöttiben a veszprémi Pannon Egyetem, míg az 1000 fő alatti nappalis hallgatóval rendelkező intézmények között a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ért el.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban