INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Hatalmas váltás - igazgatóból lett pék Anita

Kovács Anita Budapest egyik legkisebb pékségét vezeti, de nem erről híres, hanem arról, hogy mindig közösség szerveződik körülötte, bármibe fog. Három fiát is magával ragadta, amikor hospice programigazgatóból pékké lett. Szerinte a titok abban rejlik, hogy bármit csinál, azt szenvedéllyel, szívből teszi.

Szerző Ripost

Kovács Anita 15 évig dolgozott a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatójaként, amikor úgy érezte, váltania kell.

„Éreztem, hogy meg kell állni, nem tudok már teljes odaadással dolgozni. Abban maradtunk az alapítvány igazgatójával, hogy szünetet tartok. A hospice mellett mentoráltam egy szervezetet és a Budapest Sportiroda PR-igazgatója voltam, ezt is felfüggesztettem” – magyarázta döntését.

Egy uzsonna adta az ötletet

Az új „szerelmet” mégis a hospice-ban szerzett kapcsolatok hozták.

„Szerveztem jótékony futókört a hospice csapattal, és amikor Ultrabalatont futottuk, az egyik csapattársam hozott egy isteni finom kovászos kenyeret. Akkor azt mondtam, hogy ilyet én is akarok csinálni!” - emlékszik az új szenvedély kezdetére. „Elmentem tanfolyamra, otthon sütögettem és a fiúknak is ízlett. Rengeteg szakirodalmat olvastam, éreztem, hogy ez komoly szakma, ezzel szeretnék foglalkozni. Jó érzés volt, hogy néhány összetevőből a saját kezemmel milyen finomat tudok csinálni.”

Fotó: Kovács Anita

Így hát 51 évesen beült az iskolapadba, oklevelet szerzett.

„Az az iránytű az életemben, mit csinálok szívesen, arra van az én utam” – magyarázta. A Vitéz utcában nyitott egy kis pékséget, helyben készül a kovászos kenyér és péksütemény.

„Sok energiát fektetek bele, hogy folyamatosan képezzem magam és finomabbnál finomabbat adhassak a vevőknek. Cserébe rengeteg kedves visszajelzést kapok, ami ösztönöz” – mondta a Ripost7-nek Anita. Annak ellenére, hogy a minőségi alapanyagok és a rengeteg munka miatt a kézműves termékek drágábbak, igyekszik mindig kedvező áron dolgozni.

„A környéken szinte már mindenkinek adok kedvezményt, de nekem így jó. Lehet, hogy dupla annyi idő alatt lesz így érezhető nyereség, de lelkileg nekem ez fontos. Sokat dolgozom, viszont minden reggel jó érzéssel jövök be” – tette hozzá.

Fotó: Kovács Anita

Három fia vele tart

Számíthat három huszonéves fiára: Brúnó a pékségben dolgozik vele, ő vezeti a boltot, Artúr a pénzügyekben ad tanácsot, Samu a marketingben segít.

„Az, hogy édesanya lehetek, a legjobb dolog az életemben. A fiaim mindig feltöltenek energiával” – mesélte az anyuka. „Egyedül neveltem fel őket és hosszú éveken át a vacsora volt a nap fénypontja, amikor mindent megbeszéltünk. Ma már inkább az utazás a közös program, ahol csatlakoznak hozzánk a fiúk szerelmei is. Aktív ember vagyok, nyitott a világra, és ők hozzák nekem a friss, új szemléletet, amiben lubickolok.”

Fotó: Kovács Anita

Olyat tud nyújtani, amiből mások építkeznek

Fiaira és közösségépítő tevékenységére a legbüszkébb.

„A gyerekeimnek szeretetet és biztonságot tudtam adni, olyan mintát mutattam, amiből mindhárman építkezhetnek” - árulta el Anita. „Annak is örülök, hogy jól össze tudom hozni az embereket, bármibe fogtam bele, követtek engem. Kezdem elhinni, amit mondogatnak: azért csatlakoznak hozzám, mert  feltöltöm őket. Cserébe sok jó ember van körülöttem.”

Fotó: Kovács Anita

Részt vesznek a Nárcisz-kampányban

„Jó visszatekinteni a hospice-os időszakomra, hiszen fantasztikus embereket ismertem meg, akik alázatosan dolgoznak, szívvel-lélekkel, az életük utolsó szakaszában lévő betegekkel foglalkoznak és a hozzátartozókat segítik. Ez lelkileg megterhelő, mégis derűsen, szeretetteljesen csinálják, hálás vagyok, hogy velük együtt dolgozhattam” - szögezte le Kovács Anita. Rá is hatással volt az alapítvány. „Ma jószolgálati nagykövetként járulok hozzá a munkájukhoz: kampányokban veszek részt, kikérik a tanácsomat, minden eseményen ott vagyok, és most a pékséggel részt veszünk a nárcisz-kampányban. Ez egy nagy adománygyűjtő akció, a nárcisz-pontokon meg lehet vásárolni a nárcisz kitűzőt, ezzel támogatva az alapítványt. Természetesen a mi pékségünk is nárcisz-pont.”

A magánéletben is közösséget épít

Kovács Anita testvérével közösen egy mezőgazdasági családi vállalkozásukban is dolgozik, de igyekszik időt szakítani a barátaira is. 

„Nagyra értékelem, hogy vannak stabil és szerető emberi kapcsolataim, mert én ebben látom a mentális egészségem alapját. Mindig tudok kire számítani” - vélekedik. „5 éve indítottam a Nyitott Asztal projektem: elhívtam húsz ismerősömet, hogy beszélgessünk egy adott témáról, közben pedig megvacsoráztunk. Később előadókat is elhívtam egy-egy téma kapcsán. Jó volt nézni, ahogy egymást nem ismerő emberek egymásra találtak és egyre többen csatlakoznak.”

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiütötte a Fradi a Fehérvárt

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy diáklányt a szállodahajón

magyarnemzet.hu

Drámák és hordágyak után Kovács Zsófia aranyérmes a torna Eb-n! + videó

ripost.hu

Benzema kikotyogta, Cristiano Ronaldo erre készül

hirtv.hu

Politikai hobbista: A baloldali sajtó olyan éktelen visításba kezdett, mintha szentelt vízzel öntötték volna le őket

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 15.: az Oroszlán jó híreket kap, a Szűzért rajong valaki

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Ezt mondta Boros Lajos a sámánteáról, ami tönkretette VV Anett életét

ripost.hu

"Rettentően sajnáljuk" - Hiába várja a közönség, nem lép fel Majka

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

INSIDER

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

INSIDER

Rezsicsökkentés: újra divatba jött nagyanyáink sparheltje

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Különös hobbit talált egy négyéves csanádpalotai kisfiú, Kocsis Tibor is segít neki

INSIDER

Visszatér a brutális kánikula, ez várható augusztus 20-ra

INSIDER

Hétmilliót kaszáltak az unokázós csalók – mellbevágó videó

INSIDER

VV Fanni-ügy: új fejlemény történt az ítélethirdetés után