INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Hallottál már az erdőfürdőzésről? Ez több, mint séta!

Meghökken az ember, amikor először meghallja a kifejezést: erdőfürdőzés. Györffy Éva viszont azt mondja, ez több, mint kirándulás: mély elmerülés a természetben, aminek terápiás hatása is van. A Ripost7 munkatársai kipróbálták, miről van szó.

Szerző Ripost

A találkozó természetesen az erdő szélén van, kis csoport gyülekezik Györffy Éva körül. Előzetesen már kaptunk egy e-mailt, amelyben minden fontos részletről tájékoztatott. A séta során különböző kapcsolódási lehetőségeket, afféle feladatokat vagy gyakorlatokat ajánl majd a vezető, amelyeket „meghívásnak” nevezünk. Előre elmondja: az erdőben mindenki egyénileg dolgozik, majd a „megosztó körben” megosztjuk tapasztalatainkat a többiekkel. Megmutatja a szófát: az beszél, arra figyel a csapat, akinél ez a fa van. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Vezetésével besétálunk az erdőbe és mindig arra fókuszálunk, amire ráirányítja a figyelmünket. Időnként gyakorlatias feladatokat kapunk. Rácsodálkozunk a természetre, megtapasztaljuk a hála érzését, békességre találunk a csendes erdei környezetben. Nem mindenki ugyanazt éli meg – ki-ki önmagában keresi a válaszokat. Éva folyamatosan figyel és vezet bennünket.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Mint később elmondja, van, hogy 6 órát készül egy erdőfürdőre, ami a japán shinrin-yoku módszerből táplálkozó, egyszerre ősi, mégis új és egyedi egészségmegőrző- és wellness technika. Az eredeti japán kifejezés szó szerint erdőfürdőzést jelent.

„Az erdőfürdő során a természetet nem háttérként, hanem partnerként értelmezzük, ez a fő különbség egy egyszerű erdei séta, vagy a szabadtéri meditáció és az erdőfürdő között, illetve a vezető szakértelme, amelynek segítségével kapcsolatot alakíthatunk ki a természettel” – fogalmaz a vezetőnk. „Túravezető képzésen hallottam az erdőfürdőről és azonnal tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, méghozzá szakképzettséggel. 2019-ben egy írországi képzésen vettem részt, itthon ez még nem volt ismert” – meséli. Ma már itthon is lehetőség van a képzés elvégzésére.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Akik részt vesznek az erdőfürdőn, azt mondják, olyan dolgokat látnak meg maguk körül, amit korábban nem, másképp néznek a természetre. Megnyugszanak és visszakerülnek a jelenbe, megélik az adott pillanatot. Olyan szimbólumokkal találkoznak, amelyek segítik őket a problémáik megoldásában. Az értelmezés persze a résztvevőn múlik: ha lát két összenőtt fát, az jelentheti számára az összetartozást, de az élősködést, a kiszipolyozó ragaszkodást is.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

„Az erdőfürdő csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, jó hatással van hormonális és emésztőrendszeri problémák esetén, lényegében mindenre, amit a stressz okoz” – mondja Éva. Kutatások szerint akár egy hónapig is mérhető egy 2-3 napos erdőfürdő immunerősítő hatása, a krónikus stresszben érintett személyek életében pedig akár életmódváltást, belső változást is hozhat.

Civil társaság vigyáz a hitelességre

Magyarországon idén áprilisban indult az erdőfürdő-vezetőképzés. Az erdőfürdő (angolul forest bathing) egy vezetett, tudatos séta a természetben. A megnevezés az 1980-as években Japánban kidolgozott shinrin-yoku módszer nevének megtévesztő tükörfordítása, ugyanis a séta a legritkább esetben jár tényleges fürdőzéssel. Az eredeti elnevezés tartalmilag sokkal inkább azt fejezi ki, hogy érzékeinkkel elmerülünk a természet atmoszférájában. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A módszert és nevét 1982-ben Tomohide Akijama, a japán erdészeti ügynökség akkori igazgatója  dolgozta ki a wellness célú ökoturizmus népszerűsítésére. A módszer világszerte népszerű, a természettől elszakadt városi ember civilizációs megbetegedéseire ajánlják: a stressz okozta szív- és érrendszeri megbetegedésekre, különösen magas vérnyomásra, hormonális megbetegedésekre, szorongásra, kiégésre és depresszióra.

A fejlett nyugati társadalmakban meghonosított erdőfürdőzés szoros kapcsolatban áll az ökopszichológiával és a természetterápiával, de módszertana tekintve eltér azokétól, miként az eredeti shinrin-yoku módszertől is. Jelenlegi formájának alapjait Amos Clifford  amerikai pszichoterapeuta alakította ki. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Magyarországon az első erdőfürdő-vezetők 2018-ban szereztek nemzetközi képesítést. 2021 januárjában jött létre a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság (MEET), amelynek célja a minőségi, nemzetközi sztenderdeken alapuló a módszertan szerint vezetett erdőfürdőzés meghonosítása, a minőségbiztosítás és a hiteles kommunikáció. 

(Forrás: wikipédia)

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

mandiner.hu

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

borsonline.hu

Kegyetlen, mi csap le az országra: kiadták a riasztást a meteorológusok

magyarnemzet.hu

Szokatlan helyről kapott dicséretet Orbán Viktor dallasi beszéde

mindmegette.hu

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

hirtv.hu

Félóráig halott volt, ébredése után sokkoló üzenetet hagyott a családanya

borsonline.hu

Facebookra posztolt a vérrel borított nő: Megöltem a gyerekeimet

mindmegette.hu

Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Dancing with the Stars: ezt mondta Csuti Kulcsár Edina szerepléséről

ripost.hu

Most már biztos, hogy összejött az ismert énekes és a magyar sztáranyuka

ripost.hu

Először beszélt felesége haláláról a TV2 egykori sztárja

További cikkek

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

Kiadták a riasztást: brutális jégeső csap le az országra

INSIDER

Újabb darázstámadás: azonnal rohantak a kórházba a menyasszonnyal

INSIDER

„Az angyalok vigyázzanak rád!” – szívfacsaró sorokkal búcsúzik a halálra nyomott 5 éves fiától az anya

INSIDER

Nem hiszed el, hányan vigyáznak a bulizókra a Szigeten