Létrehozva: 2022.06.29.

Hallottál már az erdőfürdőzésről? Ez több, mint séta!

Meghökken az ember, amikor először meghallja a kifejezést: erdőfürdőzés. Györffy Éva viszont azt mondja, ez több, mint kirándulás: mély elmerülés a természetben, aminek terápiás hatása is van. A Ripost7 munkatársai kipróbálták, miről van szó.

Szerző Ripost

A találkozó természetesen az erdő szélén van, kis csoport gyülekezik Györffy Éva körül. Előzetesen már kaptunk egy e-mailt, amelyben minden fontos részletről tájékoztatott. A séta során különböző kapcsolódási lehetőségeket, afféle feladatokat vagy gyakorlatokat ajánl majd a vezető, amelyeket „meghívásnak” nevezünk. Előre elmondja: az erdőben mindenki egyénileg dolgozik, majd a „megosztó körben” megosztjuk tapasztalatainkat a többiekkel. Megmutatja a szófát: az beszél, arra figyel a csapat, akinél ez a fa van. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Vezetésével besétálunk az erdőbe és mindig arra fókuszálunk, amire ráirányítja a figyelmünket. Időnként gyakorlatias feladatokat kapunk. Rácsodálkozunk a természetre, megtapasztaljuk a hála érzését, békességre találunk a csendes erdei környezetben. Nem mindenki ugyanazt éli meg – ki-ki önmagában keresi a válaszokat. Éva folyamatosan figyel és vezet bennünket.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Mint később elmondja, van, hogy 6 órát készül egy erdőfürdőre, ami a japán shinrin-yoku módszerből táplálkozó, egyszerre ősi, mégis új és egyedi egészségmegőrző- és wellness technika. Az eredeti japán kifejezés szó szerint erdőfürdőzést jelent.

„Az erdőfürdő során a természetet nem háttérként, hanem partnerként értelmezzük, ez a fő különbség egy egyszerű erdei séta, vagy a szabadtéri meditáció és az erdőfürdő között, illetve a vezető szakértelme, amelynek segítségével kapcsolatot alakíthatunk ki a természettel” – fogalmaz a vezetőnk. „Túravezető képzésen hallottam az erdőfürdőről és azonnal tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, méghozzá szakképzettséggel. 2019-ben egy írországi képzésen vettem részt, itthon ez még nem volt ismert” – meséli. Ma már itthon is lehetőség van a képzés elvégzésére.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Akik részt vesznek az erdőfürdőn, azt mondják, olyan dolgokat látnak meg maguk körül, amit korábban nem, másképp néznek a természetre. Megnyugszanak és visszakerülnek a jelenbe, megélik az adott pillanatot. Olyan szimbólumokkal találkoznak, amelyek segítik őket a problémáik megoldásában. Az értelmezés persze a résztvevőn múlik: ha lát két összenőtt fát, az jelentheti számára az összetartozást, de az élősködést, a kiszipolyozó ragaszkodást is.

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

„Az erdőfürdő csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, jó hatással van hormonális és emésztőrendszeri problémák esetén, lényegében mindenre, amit a stressz okoz” – mondja Éva. Kutatások szerint akár egy hónapig is mérhető egy 2-3 napos erdőfürdő immunerősítő hatása, a krónikus stresszben érintett személyek életében pedig akár életmódváltást, belső változást is hozhat.

Civil társaság vigyáz a hitelességre

Magyarországon idén áprilisban indult az erdőfürdő-vezetőképzés. Az erdőfürdő (angolul forest bathing) egy vezetett, tudatos séta a természetben. A megnevezés az 1980-as években Japánban kidolgozott shinrin-yoku módszer nevének megtévesztő tükörfordítása, ugyanis a séta a legritkább esetben jár tényleges fürdőzéssel. Az eredeti elnevezés tartalmilag sokkal inkább azt fejezi ki, hogy érzékeinkkel elmerülünk a természet atmoszférájában. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

A módszert és nevét 1982-ben Tomohide Akijama, a japán erdészeti ügynökség akkori igazgatója  dolgozta ki a wellness célú ökoturizmus népszerűsítésére. A módszer világszerte népszerű, a természettől elszakadt városi ember civilizációs megbetegedéseire ajánlják: a stressz okozta szív- és érrendszeri megbetegedésekre, különösen magas vérnyomásra, hormonális megbetegedésekre, szorongásra, kiégésre és depresszióra.

A fejlett nyugati társadalmakban meghonosított erdőfürdőzés szoros kapcsolatban áll az ökopszichológiával és a természetterápiával, de módszertana tekintve eltér azokétól, miként az eredeti shinrin-yoku módszertől is. Jelenlegi formájának alapjait Amos Clifford  amerikai pszichoterapeuta alakította ki. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Magyarországon az első erdőfürdő-vezetők 2018-ban szereztek nemzetközi képesítést. 2021 januárjában jött létre a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság (MEET), amelynek célja a minőségi, nemzetközi sztenderdeken alapuló a módszertan szerint vezetett erdőfürdőzés meghonosítása, a minőségbiztosítás és a hiteles kommunikáció. 

(Forrás: wikipédia)

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon