INSIDER

Szerző Ripost

3 hónapja

A Tiszából mentették ki a fuldokló férfit a gimnazisták – megszólaltak a hősök

A négy fiú egy percig sem gondolkodott, hogy mit tegyen.

Szerző Ripost

Bizonyára egész életében emlékezni fog a hétfői napra a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium négy diákja. A kilencedik évfolyamos Besenyei Péter és Sallós Károly, valamint a tizenegyedikes Kovács István és Szabó Bence ugyanis egy bajba került embert mentettek ki a Tiszából. A fiúk egy egyhetes táborozási programon vesznek részt, s vasárnap érkeztek Tivadarhoz.

Fotó: Pixabay (Képünk illusztráció!)

„A hétfő volt a tábor első hivatalos napja. Délelőtt kenutúrán vettünk részt és az ebéd után lementünk a tivadari szabadstrandra” – mesélte tanáruk, Süveges Ferenc a szoljon.hu-nak. Mint mondja, a szabadstrandon egy 50-60 év körüli férfi merészkedett be a vízbe baráti társaságával.

Egy idő után arra lettünk figyelmesek, hogy barátai kiabálnak, hogy „nem tud úszni, nem tud úszni”, aztán a Tisza sodrása elragadta, az örvény is lehúzta egy helyen a víz alá. Ekkor több diákunk is úgy döntött, hogy saját testi épségét nem kímélve utána úszik és megpróbál segíteni.

István azonnal a folyóba vetette magát, majd a másik három fiú is csatlakozott. Nem estek pánikba, sőt: kimentették a férfit, aki a barátai támogatásával végül elhagyta a partot. Mindez délután 4-5 óra között, gyakorlatilag öt perc alatt zajlott le.

„Profi diákjainknak a parton tartózkodók közül sokan gratuláltak és elismerően szóltak hozzájuk, mert nagyon nagy dolgot vittek véghez” – emelte ki a tanár.

István hallotta meg elsőnek a segélykiáltásokat

Épp a Tiszában fürödtem, s arra lettem figyelmes, hogy három felnőtt férfi rohan befelé a vízbe, miközben azt kiabálják, hogy „nem tud úszni, nem tud úszni”. Erre nyomban feléjük indultam

– mesélte István, aki elsőre azt hitte, talán csak viccelődnek a férfiak.

„Amint megláttam, hogy valaki elmerült a vízben, egyből elindultam felé és kiabáltam a többieknek, hogy jöjjenek segítsenek! Aztán együtt sikeresen kiúsztunk a partra. Meg sem fordult a fejemben, hogy bajba is kerülhetek. Miután jól úszom, éreztem magamban erőt ahhoz, hogy segítsek” – hangsúlyozta a tizenegyedikes kisújszállási fiú.

Amikor meghallottam Pistit, nem mérlegeltem, hogy viccel-e vagy sem, mert nem láttam a víz alatt lévő férfit. Amikor aztán felbukkant a feje, gondolkodás nélkül segítettem kihúzni a bajba jutott fürdőzőt

– mondta Péter, akinek gyakorlatilag a kezébe adta az eszméletlen férfit István.

„Csak akkor kezdtünk el gondolkozni mi is történt pontosan, amikor partot értünk, de akkor, ott a vízben nem mérlegeltünk semmit. Az eset még friss, fel kell dolgoznom a történteket, de jó érzés, hogy segíteni tudtam. Rendőrnek készülök, azt is mondhatjuk így utólag, hogy ez volt az első sikeres próbatételem.”

Tanáruk szerint, ha akkor nincsenek a helyszínen a fiúk, a férfi már biztos nem él, elsodorta volna az ár.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!