Létrehozva: 2022.06.11.

Megszakad a szív: a buszon felejtett kislány édesanyja az utolsó órákban is gyermekével volt

Meghalt az négyéves kislány, akit hosszú órákra az óvodabuszban felejtettek Tomajmonostorán. Eszter, Inez Flóra édesanyja az utolsó éjjel a gyermeke mellett lehetett.

Szerző Ripost

Feladta a küzdelmet annak a négyéves kislánynak a szervezete, akit még kedd reggel felejtettek az óvodabuszban Tomajmonostorán. A járművet a sofőr leparkolta az intézménnyel szemben, majd bezárta. T. István nem vette észre, hogy az utastérben maradt a kis Inez Flóra. A hibára csak délután derült fény, amikor a buszvezető a járműhöz ment. A gyermek már nem volt eszméleténél. Azonnal értesítették a mentőket, akik a kislányt helikopterrel szállították a debreceni kórházba. Flóra az intenzív osztályra került, ahol az orvosok mindent elkövettek, de a gyermek szervezete néhány nap küzdelem után feladta a harcot. A tragédia bekövetkezése után tegnap délelőtt megpróbáltuk felhívni Inez Flóra édesanyját, de ki volt kapcsolva a telefonja.

Megtört szülők

„Most hoztuk haza a fiamat és a menyemet Tiszaderzsre. Teljesen kiborultak, alig tudunk velük beszélni. Még mi sem ismerjük a részleteket” – mondta Flóra apai nagymamája a Borsnak.

„Az biztos, hogy Eszter az utolsó éjszakát az unokám mellett tölthette” – osztotta meg a nagyanya, majd a lap megértését kérve befejezte a beszélgetést. Az anya egy nappal korábban még nyilatkozott a Borsnak, akkor arról beszélt, hogy nem tehet mást, csak reménykedik.

„Imádkozom. Beszélek Inezhez, de reagálni semmire sem tud, mert nincs olyan állapotban” – csuklott el a hangja.

Intézményi felelősség

Agócs Béláné, a tomajmonostori óvoda intézményvezetője tegnap bement a munkahelyére. A lap kérésére a telefonhoz hívták, de nem bizonyult bőbeszédűnek.

Együttérzünk a kislány szüleivel, mi is gyászolunk” – mondta, mire jeleztük, hogy nem evidenciákra szeretnénk rákérdezni, hanem többek között arra, hogy van-e belső szabályzatuk rá, hogy hány felnőttnek kell kísérnie a gyerekeket a buszon, illetve miért nem kereste az óvónő telefonon Inez Flóra szüleit, amikor észlelte, hogy a gyermek nem érkezett meg reggel a csoportba.  Ezekre nem kívánt válaszolni, inkább gyorsan bontotta a vonalat. Egy, neve elhallgatását kérő szakértő viszont a Borsnak kifejtette: ha egy gyermek hiányzik, nem kötelessége az óvodapedagógusnak a szülőknél érdeklődni, csak ha a gyermek tartósan nincs jelen az intézményben, és annak okáról semmilyen információval nem rendelkeznek. A bevett gyakorlat szerint 20 gyerektől már 2 óvónő és gyakran még egy dajka is felügyel a csoportra.

Fotó: Bors

Esélytelen volt

A Bors megkérdezett egy gyermekorvost, mi ját­szódhatott le a gyermek testében. Dr. Ács Orsolya kifejtette: a kis Inez Flóra egyértelműen hőgutát kapott.

„Több mint valószínű, hogy annyira felhevült a teste, amitől kiszáradt, mert kiizzadta és kilélegezte az összes vizet a szervezetéből. Az emelkedett testhőmérsékletet nem tudta korrigálni, pedig a szervezet a hasonló esetek elején mindig megpróbálja hűteni magát. A vér nem feltétlenül sűrűsödik be, de a létfontosságú szervek működése veszélybe kerül” – magyarázta a doktornő, és hozzátette: többek között a máj és a tüdő megfelelő működéséhez nem csupán a vérre, hanem a sejtek közötti folyadékra is szükség van.

„A szervezet először a szerveket próbálja menteni. Van egy tartaléka, és ha a környezetben nem történik megfelelő változás, a puffer kimerül, és a szervezet felmondja a szolgálatot” – mondta Ács Orsolya, aki bár a kislány ellátásában nem vett részt, abban biztos, hogy a szakmai szabályoknak megfelelően a kórházban megpróbálták pótolni a folyadékot, és az élethez ugyancsak szükséges sókat is.

„Ha az egyensúly kibillen, ritkán lehet visszabillenteni. A gyerekek sok mindent kibírnak, de a tartalékaik kisebbek, mint az idősebbeknek. Azt kijelenthetem, azt, ami a kislánnyal történt, egy felnőtt sem élte volna túl” – fejezte be a gyermekorvos.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában