1 hónapja

Mindenét elveszítette a család a budakeszi lakástűzben

Lakhatatlanná vált az a többszintes lakóház, amire a telekszomszédságukban álló munkásszállóról terjedt át a tűz április végén Budakeszin. Azt egy volt lakó szándékosan borította lángokba.

Több lakóházra is átterjedt a tűz, miután április végén egy Budakeszin álló munkásszálló volt lakója szándékosan gyújtogatott. A panzió telekszomszédságában álló, többszintes lakóépület felső része teljes egészében kiégett, jelenleg az alsó szint is lakhatatlan. A házban három generáció élt együtt, az Ispán család mindenét elvesztette a tűzben. Talán csak a reményt nem egy újrakezdésre...

Nem először gyújtogatott az elfogott férfi

Panzióként emlegetik a helyiek azt a szállót, aminek egy 46 éves lakója április 21-én szándékosan gyújtogatott. Az udvarán álló lakókocsik, felhalmozott szemét, és olajoshordók kitűnő táptalajt nyújtottak a tűznek, ami szemvillanás alatt terjedt át a közvetlen szomszédságban álló lakóépületekre, és tette tönkre családok életét. A Metropol úgy tudja, a férfi a gyújtogatás előtt egy héttel megmondta, hogy mindent lángokba fog borítani, de senki sem foglalkozott a kijelentéssel. Pedig korábban már volt gyújtogatás miatt elmegyógyintézetben. A szálló üzemeltetője ennek már negyedszerre engedte vissza a szállóra, korábban házon belül meg is vert egy embert. A rendőrség még aznap elkapta.

Csak a szerencsén múlt az édesanya élete

A hatalmas tűz akár nagyobb tragédiába is fulladhatott volna, ha nincsenek otthon Ispánéknál. 

Utolsó pillanatban menekítették ki a nagymamát a tűzből

„Anyu járóképtelen, így ő nem tudott volna kimenni. Szerencsére itthon volt a nővérem kisfia, ő rángatta ki az utolsó pillanatban” – mondják. A nagymama egy kabátban és két zoknival a zsebében távozott az égő házból, még azt sem tudva, hogy az egész életét hagyja hátra. A 86 éves idős hölgy füstmérgezést kapott, és persze a sokkot, hogy mindenét elvesztette. 

„Nem tudom, vissza tudom-e őt hozni” – sóhajt fia, majd mesélni kezd. „Csodaszép volt minden. Gyönyörű koloniál bútorok, a fürdőszobabútort pár hónapja cseréltük ki, íves tölgyfa korlát, amilyet ma már nem is készítenek. A felső szintet 2019-ben építettük újjá, saját kétkezi munkánkkal” – mondja. 

Minden emlékük porig égett.

Mindebből már semmi sem maradt, a hő még a vaskazettában lévő spórolt pénzből is hamut csinált.

A vaskazetta is teljesen összeégett, akkor hő volt

Az emlékek is odavesztek

A legfájóbb veszteség mégis a rengeteg családi emlék, amit már semmi sem tud pótolni. A felső szinten őrizgetett családi fotók, VHS-kazették mind elégtek a tűzben. „Még ások a hamuban, hátha találok valamit. Édesapám régi órája is itt volt, azt keresem” – mondja az Ispán család feje. „Ez egy orbitális kár, és nem csak anyagilag. Égett már le ismerősöm háza, de nem tudtam elképzelni, milyen az” – teszi hozzá. 

Kitartanak a bajban is

A fiatalabb Ispán Péter azt mondja, hullámzó a kedve. Néha úgy érzi, igenis meg tudják csinálni, a másik pillanatban összeomlik. De semmiképpen nem adják fel. „Nincs is más esélyünk, mint az újraépítés. A felső szint teljesen kiégett, nővéremék alsó szintje pedig teljesen elázott. Öt órán át dolgoztak a tűzoltók. De nem adjuk fel, összetartó család vagyunk – mondja. 

A tűzeset óta létrehoztak egy weboldalat is, ahol az őket segíteni akarók tudnak jelentkezni. ITT minden információ megtalálható az eddig történtekről, és arról, milyen segítségre lenne szüksége az Ispán családnak. 

 

Folyamatos balhék és tisztázatlan viszonyok: ki a felelős? 

Bár az épületet, ahol a tűz keletkezett, csak munkásszállóként emlegetik, a helyi pletykák szerint ennél jóval összetettebb volt a működése, hajléktalanok és szociális gondokkal küszködő emberek is laktak ott. Egy nő és a fia hangfelvételre mondta el, hogy nem volt oda bejelentve, és bérleti szerződésük sem volt, pedig 2015 decemberében költöztek oda. Fura módon, elmondásuk szerint a Budakeszi Családsegítő Központ közvetítette oda őket. A tulajdonosi viszonyok is rendezetlenek, a helyet nem az épület tulajdonosa üzemeltette, az ott lakóktól egy bizonyos gondnok szedte be a pénzeket, de ő tovább is adta azt egy helyi vállalkozónak, többen is azt mondják, ez a bizonyos vállalkozó működtette a helyet igazából. Úgy tudjuk, a rendőrség azt állapította meg, hogy 45 ember élt összezsúfolva a szállón. „Borzalmas körülmények között latunk ott. A lakbért össze-vissza állapították meg, 50-100 ezer forint közötti összegeket fizettek az ott élők. Csak azt nem tudom, mire” – mondja az asszony, aki azt mondja, poloskákkal, csótányokkal, penésszel volt tele minden. "Folyamatosak voltak a balhék, randalírozásuk, verekedések, a szobákba egy hosszabbítóval vitték be az áramot. Fenyegetni azt azonban nagyon jól tudtak, hogy fizessük ki a lakbért, különben mehetünk, ahova akarunk” – mondta az asszony, aki a tűzeset után napokig Budakeszi egy parkjában aludt fiával, nem volt hova menniük. Azóta a helyen járt kinn a „gázkommandó”, és kiderült, hogy a közműveket illegálisan vételezték, ez a tény valószínűleg a tűzpapírba is belekerül. Úgy tudjuk, hogy a gázt pvc csövekkel vezetgették az épületen belül egyik helyiségből a másikba. 

A hivatal küldte oda az embereket?

Nem bizonyított, és valószínűleg már nem is lehet bizonyítani, de úgy tudjuk, hogy a szállóra a helyi hivatal évekig „szociális segély otthonként” tekintett, ezért küldte oda az embereket a helyi családsegítő. A tűzeset óta viszont a hivatal széttárja a kezét, már csak magánpanzióként hivatkoznak rá. Mégis, a jelek arra utalnak, hogy a helyi családsegítő évekig egy magán albérletként üzemelő munkásszállóra küldte a szociális gondokkal küzdő embereket, akiknek ott viszont már fizetniük kellett. Ez azt jelentené, hogy lecsúszott emberekről húztak le még több bőrt... 

 

A tűzeset Facebook oldalát ITT lehet megtekinteni, a Youtube oldal pedig ITT érhető el.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elhagyta egy városnyi ember adatait a részeg japán

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Vastag Csaba szerelme megmutatta, mit csinálnak az ágyban

ripost.hu

Ez hihetetlen: Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki

hirtv.hu

Megsemmisítő vereséget szenvedett a józsefvárosi baloldal az időközi választáson

borsonline.hu

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

Árulkodó lesifotó készült Pécsi Ildikó fogadott fiáról és az Exatlon bombázójáról

ripost.hu

Egyre durvábbak a magyar leánybúcsúk

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Így éljük túl idén a kánikulát

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé