Magyar Péter számára egy nő "zsákmányállat"

POLITIK
Létrehozva: 2022.05.23.

Hihetetlen, 1,8 millióért akart dolgozni a séf a balatoni vendéglősnél

Rendet kell tennünk a fejekben, ha már az egyéb sajtótermékek erősen felpaprikázták a magyar tengert illető általános közvélekedést.

Szerző Ripost

Jócskán a szezonnyitás előtt érte a Bors munkatársait a pénteki ebédidő a Balatonnál, ahol egyelőre még csak szállingóznak a turisták, a vendéglátásukért versenyző étkezdék legtöbbje pedig ugyancsak legfeljebb az nyitásra való előkészületnél tart – tisztelet a ki-, vagyis a bevételnek.

 

Sok munkáért sok pénzt akarnak

Zoltánék nem egész évben, csak szezonálisan, vagyis kizárólag a nyári hónapokban tartanak nyitva Siófokon, és a pandémia végeztével megszűnő korlátozásokkal párhuzamosan kiemelkedően jó idényre számítanak. Csapata részben állandó, részben évről-évre új munkavállalókkal újul meg: a 8-9 főnyi személyzet elsősorban italokat, másodrészt édességeket szolgál fel a vendéglátóipari egységben – a dolgozók zöme 22-23 éves.

Ők már csak a fiatalos lendületükből eredően is sokat akarnak keresni, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy megtalálják nálunk a számításukat – jegyezte meg az üzletvezető, aki 8-11 órás műszakokban alkalmazza embereit, de azért nem 1 millió forintért.

Én is hallottam, hogy efféle ígéretekkel csábítják ide a szakembereket, és az a helyzet, hogy bizonyos igazán nagy forgalmú helyeken ez valóban közel állhat a valósághoz, de a mi kilincsüket azért nem tépik egyfolytában az emberek, ugyanakkor nem panaszkodunk és versenyképes fizetést ajánlunk a lelkiismeretes munkáért – magyarázta Zoltán, hozzátéve, hogy egy diákmunkát vállaló tanuló ne is álmodjon olyan magas bérezésről, amely határozott szakmai előképzettséget feltételez, sőt követel meg.

Fotó: Bors

Már ha van megfelelő szakember, de sajnos egyre nagyobb belőlük a hiány.

Diákok vannak bőven, szakember azonban nagyon kevés: a Covid miatt sokan elhagyták ezt a pályát, vagy már külföldön vállalnak munkát – fejtette ki a Zamárdiban halsütödét működtető Ákos, aki szerint nála is lehetne 1 milliót keresni, feltéve, ha hagyná.

Fotó: Bors

Ezért a pénzért itt 13 órás műszakokban kellene gürizni szabadnap nélkül mindhárom nyári hónapban, ami annyira gyilkos tempó, hogy én senkinek sem engedélyezem – szögezte le az üzletvezető.

Ami drágul, azt mi fizetjük ki

Fontos tudni, hogy a bérekkel egyenes arányban a bekerülési- és rezsi árak is jelentősen megemelkedtek, vagyis nekünk is drágábban kell árulnunk a termékeket – emelte ki a bár első embere, elvégre már csak az alkoholos italok is 10-15 százalékkal drágultak a közelmúltban, a vízről és a villanyról nem is beszélve.

Az alapanyagokat sújtó áremelésekkel természetesen minden étteremnek, fagyizónak és halsütödének fel kell vennie a harcot – egymással pedig a versenyt. Tamásék ugyanakkor bizakodók az idei szezont illetően, hiszen óriási rohamra számítanak Siófokon – igaz, egyelőre még csak felkészülnek a pünkösdi nyitásra. Ők sem egész évben, mindössze a három nyári hónapban fogadják éhező vendégeiket 4-6 fős csapatukkal.

Fotó: Bors

Ha valaki tapasztalt, tehát már sokadik idényét nyomja végig, akár 600 ezer forintot is megkereshet egy ilyen helyen – mondta el a sokat próbált 19 éves „veterán” szakács, akinek munkaadói uszkve 200 forintos drágulással kalkulálnak, vagyis 1690 forint helyett 1890-ért kínálják majd a kebabot.

Van, aki most van jó helyen

Ha valóban ér annyit a kollégánk munkája, egymilliónak a felét nálunk is megkeresheti egy munkavállaló – mondta el a szintén siófoki munkáltató Bence, aki mindezért mindössze az állam által engedélyezett napi 8 órányi munkát követel meg a hét 5 napján. A fiatalember az egyetlen, aki egyelőre nem tervez árat emelni:

De természetesen látnunk kell, hogyan indul be a szezon – tette hozzá sejtelmesen.

Fotó: Bors

Ennél jóval konkrétabban fogalmazott viszont a Zamárdi egyik pizzériáját tulajdonló Péter, aki indulatos temperamentuma miatt ugyan nem volt hajlandó kameránk elé állni, ám szívesen öntötte ki szívét. – Annyira megőrjítette az emberek ez az egy milla, hogy az alatt már meg sem akarnak mozdulni, sőt: a napokban hívott egy fővárosi szakács, hogy 1,8 millió forintért lejönne hozzám dolgozni, én meg köpni-nyelni nem tudtam. Mondtam neki, maradj ott, ahol vagy, ott vagy jó helyen.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek