Létrehozva: 2022.05.28.

Hableány-tragédia: egyik túlélő sem tudta folytatni korábbi életét

Hihetetlen szerencse, ha valaki 6 társával együtt túlél egy 35 ember életét követelő tragédiát. Vagy mégsem?

Szerző Ripost

Május 29-én lesz három éve, hogy 21 óra 5 perckor a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Hableány városnéző turistahajóval a Margit híd pesti hídfőjének közelében. A Hableány fedélzetén 40 turista, a kapitány és munkatársa volt. 35-en a Dunában lelték halálukat, mindössze 7 embert sikerült kimenteni. A Ripost7 cikke.

Fotó: Dombóvári Tamás / Bors

Három év is kevés volt ahhoz, hogy a Hableány-katasztrófa túlélői feldolgozzák a velük történteket és szeretteik elvesztését. Ez nem csoda, hiszen nemcsak az ő életük került veszélybe, hanem végig kellett nézniük szeretteik halálát, és napokat, heteket kellett várniuk arra, hogy megtalálják és eltemethessék rokonaikat.
Öten most tagjai annak a perközösségnek, amely összesen 4 milliárd forint kártérítést követel a Viking és a Hableány üzemeltetőjétől. A Ripost7 megszerezte a keresetlevelet, amelyből kiderül: egyik túlélő sem tudta folytatni a megszokott életét.

„Ne, ne, kiabálta a bátyám és meghalt”

Egy asszony a lányával, a nővérével és a bátyjával szállt fel a Hableányra azon a végzetes estén. Testközelből élte át mind bátyja, mind nővére elvesztését. Emlékük azóta is kísérti, azzal a tudattal együtt, hogy karnyújtásnyira tőle vesztek a folyóba, és ő nem tudott rajtuk segíteni.

Fotó: Youtube

Nővérével a legjobb barátnők voltak, három perc sétára laktak egymástól és egy helyen dolgoztak. Bátyjával szintén napi kapcsolatban álltak, az életük minden történését megosztották egymással.
A hajó hátsó részén ültünk, én néha felálltam fotózni. Nekünk bal oldalról, a hajónk mögül érkezett egy nagy hajó, és a bátyám kiabálta koreaiul, hogy: 'Ne, Ne!' Felnéztem a nagy hajóra és szemkontaktusba kerültem az utasaival. Nekünk jött és az oldalára borította a hajónkat. Elmerültem, majd nagyon erősen kapálóztam a víz felszíne felé. Sikerült feljutnom. Megláttam egy mentőövet, amibe belekapaszkodtam, azzal sodródtam tovább...

 

„Hallottuk a segélykiáltásokat, de aztán elcsendesedtek”

Az asszony lánya is a felszínre evickélt. Amikor felbukkant a hullámokból, egy nő odaszólt neki: „Fogd meg!”, és segített felkecmeregni az életet jelentő mentőövre. Együtt kapaszkodtak, és a lábukkal hajtották magukat. Rendőrségi vallomásában a lány elmondta: közvetlenül a baleset után észrevettek egy másik hajót, ami elől menekülniük kellett. Egy ideig még hallottak segélykiáltásokat, amelyek fokozatosan elcsendesedtek. Végül kihúzták őket egy mentőcsónakba, egy harmadik túlélővel együtt. A lány szerint  csoda, hogy ők heten megmenekültek.
Rokonaikat a Duna távolabbi szakaszánál találták meg, hetekkel a baleset után. Annyi időt töltöttek a vízben, hogy testük a felismerhetetlenségig torzult. Így nem tudták hagyományos koreai szertartás szerint eltemettetni őket, hamvasztani kellett.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

„Sosem bocsátom meg magamnak, hogy én javasoltam az utazást”

A testvérei halála miatt érzett gyász az asszony számára feldolgozhatatlan. Folyamatos bűntudat és önvád gyötri. A baleset óta pszichikai problémákkal küzd, súlyos alvás- és evészavartól szenved, vízfóbiája alakult ki, és folyamatosan kísértik a baleset szörnyű képei. Jelenleg is pszichiátriai és pszichológiai kezelésben részesül a baleset által okozott trauma miatt, altatót és fájdalomcsillapítókat szed alvászavara és súlyos fejfájása kezelésére.

A lány súlyos önváddal és bűntudattal küzd, mivel ő javasolta a családnak a magyarországi utazást. Nem sokkal előtte a nagybátyja agyi infarktust szenvedett, és ő biztatta arra, hogy felépülését egy emlékezetes utazással ünnepeljék meg. Nagynénjét, aki lányaként szerette őt, szintén ő győzte meg, hogy tartson velük. Amiatt is gyötrődik, hogy úgy érzi: az utazás megszervezésével végső soron megfosztotta szüleit, fivérét, nagybátyjait és unokatestvéreit attól, hogy teljes családban élhessenek. Emiatt 2019 júliusa óta folyamatos orvosi és pszichiátriai kezelést igényel anya és lánya.

Fotó: Ripost

A további megrázó vallomásokat a Ripost7 május 24-én megjelent számában találod, melyben a tragédia kapcsán indult büntetőperről is olvashatsz. Keresd az újságárusoknál! 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

magyarnemzet.hu

Izraeli Merkava tankot pusztított el az egyiptomi hadsereg + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal