Létrehozva: 2022.04.16.

Kiderült, kik a távoli világok legügyesebb meghódítói

Eredményt hirdettek a diákoknak Távoli világok meghódítói címmel kiírt alkotó pályázaton, amit az ajkai Bakonyi Csillagászati Egyesület hirdetett meg.

Távoli világok meghódítói címmel írt ki alkotó pályázatot az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület  3 -12 osztályos diákcsoportok részére.  A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjait a Bakonyi Csillagászati Egyesület illetve a Planetology.hu tudományos-ismeretterjesztő blog két főszerkesztője, Rezsabek Nándor alkalmazott környezetkutató, üzemmérnök, tudományos újságíró és Kovács Gergő geográfus, csillagász, tudományos újságíró képviselték

Mind az 5 helyezett jutalma a Schwa-Medico támogatásával vásárolt Lego készlet volt. Az egyik győztes a sümegi Takácsok csapat, egy család 3 gyermeke, Ronetta, Raul és a csapatkapitány, Zoltán. Ők egy 1969 darabból álló Lego készletet nyertek, amit Ivanics Ferenc elnöktől vehettek át. A többiek postán kapják meg a nyereményüket.

Az átadásra a szülőkkel Zoltán érkezett, testvérei más elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni. Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy az egyesület egyik sümegi rendezvényén vett részt, azután kezdte követni a közösségi oldalukat. A pályázati felhívásra is ott figyelt fel. Testvéreivel elkezdtek gondolkodni azon, hogyan oldják meg a feladatot. Végül úgy döntöttek, hogy egy marsi kolónián mutatják be az életet. A makett alapja egy polisztirol, amelyen a Marson látható krátereket is megjelenítették, majd az egészet vörösre  festették.

Takácso Zoltán nyerte a versenyt testvéreivel, a díjat Ivanics Ferenctől vehette át (jobbra), szülei társaságában. Fotó: Tisler Anna

 Az életet egy burával fedett részen képzelik el, ami alatt állnak a házak, a park, a zöldterület, mint a Földön, a vizet a jégből nyerik, az energiát napelemmel és szélkerékkel. Távolabb az űrhajó, a teleszkóp, amellyel kapcsolatot tartanak a Földdel. Ivanics Ferenc elmondta:

Azért az ő munkájukat választották ki nyertesnek, mert látszott, hogy a fiatalok használták a fantáziájukat, minden részt a háztartásban talált anyagokból, papírból, szívószálból, növényekből, műanyagból készítettek saját maguk. A kiírás szerint az ötletességet, a tudást és a kreativitást jutalmazták. 

A másik győztes a Birodalmi kéregetők, a nagyszénási Kiss György Csillagda és Mira Csillagászati Szakkör csapata lett, amelynek tagja  Lustyik Jázmin Helga, Bagi Zsombor, Ozgyin Szabolcs Martin, Uhljár Dániel László, Zamba Inez, Tar Tünde, Huber Bíborka Éva és Molnár Endre, felkészítőjük Fődi Andrásné. Ők egy, Lacus fantázianevű marsi bázist készítettek. 

A második helyezett a Hódítók csapat, a  budapesti Wesselényi Utcai Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola 10-12 éves diákcsoportja. A diákok egy marsi telepet és a geológiai viszonyokat is bemutatták.

Megosztott 3. helyezést elért csapatok, a MARSLAKÓK Budapestről pályáztak, harmadik  osztályosok - pályázatukban  egy marsi telepet mutattak be alapos kidolgozottsággal és tudományos háttérrel -, valamint a  KANYONLAKÓK, a fehérvárcsurgói Gróf Károlyi József Tagiskola 7. osztályos tanulói, akik a Vallis Marineris Candor Chasma fantázianevű kolóniát készítették el. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újra hódít a retro butatelefon, pörögnek a Nokiák, Ericcssonok

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

vg.hu

Félmilliárd forintos kárt okozott egy figyelmetlen sofőr – videó

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hol a legolcsóbbak a laktóz- és gluténmentes termékek a hétvégén? Az Árfigyelő segített megtalálni a legjobb árakat!

INSIDER

Megküzdött a fogyásáért Eszter: "Ez a százegyedik életmódváltásom"

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe