Létrehozva: 2022.04.24.

3 milliónál is több ember látogatott már el az új Városligetbe

A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb és legátfogóbb kulturális városfejlesztési programja, ami a választások után folytatódhat. Mutatjuk, mi épült meg eddig és mi várható!

Szerző Ripost

„Ujjé, a Ligetben nagyszerű!” – énekelte egykor Bilicsi Tivadar. Aztán a budapesti Városliget egyre elvadultabb, lepukkantabb terület lett. Most azonban megint nagyszerű hely, az új létesítmények már több mint hárommillió látogatót vonzottak. A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb és legátfogóbb kulturális városfejlesztési programja, ami a választások után folytatódhat. Mutatjuk, mi épült meg eddig és mi várható! A Ripost7 összeállítása.

Fotó: Liget-projekt

1. Millennium Háza – Elkészült

Nyitás: 2019 
Látogatók száma: több mint 100 000

Az egykori Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciójának köszönhetően eredeti pompájában fogadja a közönséget egy, a Városliget aranykorát bemutató kiállítással, egy Zsolnay kerámiákkal díszített kávéházzal és a Rózsakerttel. A ház kulturális programokkal, tárlatvezetésekkel, háztörténeti sétákkal, és gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal színesíti kínálatát.

Fotó: Liget project

2. Nagyjátszótér – Elkészült

Nyitás: 2019
Látogatók száma: több mint 1 000 000

Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere mára Budapest első számú gyerekparadicsomává vált. A 13 ezer négyzetméteres parkrészbe közel 50 különleges játékelemet állítottak fel. Központi elem egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON


3. Szépművészeti Múzeum – Elkészült

Újranyitás: 2018
Látogatók száma: több mint 800 000

Több mint három évig tartó felújítási munkálatok után 2018. október végétől látogatható újra a Szépművészeti Múzeum. 70 év után ismét látogathatóvá vált a lenyűgöző Román Csarnok, de a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték. 

Fotó: Liget project

Ezenfelül különleges tematikus kiállításokat szerveznek, április 9. óta az egyik legnagyobb németalföldi festő, Hieronymus Bosch (1450 körül–1516) művészetét mutatja be.

Fotó: Jászai Csaba

4. Kutyás élményparkok – Elkészültek

Átadás: 2018, 2020
Látogatók száma: közel 1 000 000

A Hermina úti kutyás élménypark mellett egy újabb tematikus kutyás parkrész nyílt. A félhektáros új kutyaparadicsom különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kis testű és a nagy testű kutyák.

Fotó: Liget project

5. Ifjúsági sportpályák – Elkészültek

Átadás: 2018

Szinte teljes kapacitással használják a környező iskolák.

Fotó: Liget project

6. Városligeti Sportcentrum és futókör – Elkészült

Átadás: 2020

A futókör a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát kínál a pesti oldalon, modern és biztonságos szolgáltatásokkal.

Fotó: Nagy Zoltán

7. Mőcsényi Mihály botanikus kert – Elkészült

Átadás: 2020

Visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkja. A kert újra egy színes, hangulatos közösségi térré vált, mely egyben természetismereti tudásközpont is lett, szabadtéri biológia- és környezetismeret-órák gyakori helyszíneként használják a környékbeli óvodás-iskolás csoportok.

Fotó: Liget project

8. Múzeum Mélygarázs és Promenád – Elkészült

Átadás: 2020

A felszínen lévő betonplacc helyett a föld alá költöztek az autók, ahol Európában egyedülálló módon a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg. A felszínen pedig egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

Fotó: Liget project

9. Magyar Zene Háza – Elkészült

Átadás: 2022. január
Használaton kívül álló, lepusztult irodaház-komplexum helyén épült a kortárs építészeti remekmű, ami számos nemzetközi díjat hozott el. A komplex zenei beavató intézmény otthont ad az ország első átfogó, interaktív zenetörténeti kiállításának is, és sokszínű programot kínál. Környékén elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület újult meg és vált a park részévé.

Fotó: Liget project

10. Néprajzi Múzeum – Átadás előtt

Várhatóan hamarosan megnyílik az új Néprajzi Múzeum, amely a 150 éves nemzetközi rangú gyűjtemény első, eredetileg is múzeumi célra készült otthona, ahol a korábbiakhoz képest közel háromszor nagyobb kiállítási területen mutathatják be a gyűjtemény kincseit. 
Az egyedi, U alakot formázó, 60 százalékban a föld alá került épület hatalmas tetőkertjén több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki. Korábban itt betonos és kockaköves parkoló állt, 1990 előtt pedig felvonulási térnek használták.

Fotó: Liget project

11. Új Nemzeti Galéria – Elkészülhet

Az egykori lepusztult Petőfi Csarnok helyére modern, a környezetbe illeszkedő épület kerül, a tervek már elkészültek.

Fotó: Liget project

Az Új Nemzeti Galéria közel 50 ezer négyzetméteres múzeumi intézmény lesz.

Fotó: Liget project

12. Magyar Innováció Háza – Elkészülhet

A Közlekedési Múzeum egykori pompás épületét építik újjá. A Magyar Innováció Házában a világszerte ismert magyar találmányok bemutatásán alapuló tudományos élményközpont jön létre. 

Fotó: Picasa / Liget project

A múzeum homlokzatát az 1896-os eredeti tervek felhasználásával állítják helyre.

Fotó: Liget project

13. Városligeti Színház – Elkészülhet

A Városligetben már 1879 óta állt egy könnyűszerkezetes, fából ácsolt színházépület, amelyet 1909-ben építtettek át állandó színházzá, a XX. század első évtizedének szecessziós stílusában. 1951-ben a kommunista hatalom reprezentációs tereként működő Felvonulási tér kialakítása során lebontották az egyedi szépségű épületet, amelyet most újjáépítenek.

Homlokzatát az eredeti tervek alapján alakítják ki, de belül XXI. századi gyermek- és ifjúsági színházként születik újjá.

Fotó: Liget project

Folytatódhat a tervezett megújítás

A Városliget rekonstrukciójának koncepcióját 2013. április 30-ig készítették elő. Az építkezések 2015 végén kezdődtek és a tervek szerint 2023-ra befejeződtek volna. Miután 2019 őszén Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré, aki ellenezte a projektet, csak azokat a fejlesztéseket folytatták, amelyek addigra már megkezdődtek. Az idei parlamenti választásokon azonban elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP és Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a választás eldöntötte, hogy a Városliget az eredeti elképzelések szerint fog megvalósulni.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

Zöld marad a Liget

Emlékezetes: a Városliget megújítását arra való hivatkozással próbálta megakadályozni a baloldal, hogy eltűnik a zöldfelület, kivágják a fákat, elveszíti a Liget korábbi jellegét. 

Fotó: Markovics Gábor

Ezzel kapcsolatban Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa korábban a következőt nyilatkozta a Ripost7-nek: 
„Ez a vita már jó egy évszázada eldőlt. A jelenlegi fővárosi vezetés, politikai számításból, egy olyan Ligetet vizionál, ami pont ellentétes azzal, ami a Városliget legsajátabb, egyedi jellemzője, s amiért több mint száz éve ez a legkedveltebb hazai közparkunk: ez pedig a zöldfelületi kikapcsolódás és egy egyedülállóan gazdag kulturális intézményrendszer harmonikus együttléte… Én ugyanazt mondom, mint amit a Liget-projekt legbőszebb ellenzői tűztek a zászlajukra, ám jómagam komolyan is gondolom: a Városliget maradjon Városliget! Vagyis őrizzük meg ezt az egyedi karakterét s hozzuk vissza régi fényét: a zöldfelületeknek éppúgy, mint a parkot átszövő intézményrendszernek – s mindezt a legkorszerűbb, XXI. századi igényeknek megfelelően. A Liget zöldfelülete az eddigi 60 százalékról 65 százalékra bővül, s a meglévő parkfelületeket is felújítjuk: eddig már mintegy kétszázezer négyzetméteren ez meg is történt… Vagyis az valósul meg, amit ígértünk: egyszerre lesz több zöld és több kultúra a Ligetben.” 
A Városliget eddig lezárult fejlesztései során már közel 230 000 négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek közel 700 új lombos fát, több mint 70 000 cserjét és csaknem 140 000 évelőt.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten