Létrehozva: 2022.03.04.
Módosítva: 2022.03.22.

Szentkirályi Alexandra: Az egész ország megmozdult - ennyi minden történt

Az egész ország megmozdult az orosz-ukrán háború elől menekülők érdekében. A rendvédelmi szervektől és az állami vállalatoktól kezdve, a karitatív szervezeteken, az önkormányzatokon és az önkénteseken át mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból. A magyar kormány a kezdetektől folyamatosan dolgozik azon, hogy mindenki megkapja a megfelelő segítséget, írja legújabb Facebook bejegyzésében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra felsorolta, mi minden történt a menekültek érdekében. A kormány az első perctől azon dolgozik, hogy összehangolja és irányítsa az ukrajnai háború elől menekülők megsegítését. Mint azt a kormányszóvivő összefoglalta: mindenki megkapja a megfelelő segítséget:

* 24 órában működővé tették a magyar-ukrán határátkelőhelyeket a menekültek gördülékeny átjutása érdekében.

* A határátkelőhelyeken a menekültek beléptetését a Rendőrség végzi, akik ott vannak a gyűjtőpontokon, pályaudvarokon és a Segítségpontokon is

* Azonnal Segítségpontokat hoztak létre Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Barabásnál és Lónyán.

* A katasztrófavédelem megszervezte az arra igényt tartók elszállásolását és a szállásokra való eljutását is.

* Amennyiben az ide érkezők menekült státuszra jelentkeznek, a menedékkérelmeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai a gyűjtőpontokon, és valamennyi ügyfélszolgálaton (minden nagyvárosunkban) átveszik a kérelmezőktől.

* A területileg érintett kormányablakok folyamatos nyitva tartását biztosítják, valamint a kormányhivatalok közreműködnek a tolmácsok és az egészségügyi ellátó személyzet biztosításában.

* A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Kormányhivatal Covid gyorstesztet, orvosi és FFP2 maszkokat valamint vizsgálókesztyűket szállított a Segítségpontokra.

* Az állami vállalatok is kiveszik a részüket a feladatokból: a MÁV bevezette a szolidaritási jegyet, amivel ingyen utazhatnak az Ukrajnából menekülők és már emelt számban, 4 óránként különvonatok is közlekednek Záhony és Budapest között. A Volánbusz az ukrán-magyar határ mentén négy helyszínen és a budapesti vasúti fejpályaudvarokon biztosít autóbuszokat az Ukrajnából érkező menekültek elszállítására.

* Elindították a Híd Kárpátaljáért összefogást: 1357-es nemzeti segélyvonalon, valamint az erre a célra fenntartott számlaszámon (11711711-22222222).

* 600 millió forint értékben küldünk élelmiszert, gyermekápolási és higiéniai termékeket Kárpátaljára, ezen kívül 30 tonna élelmiszert és 100 ezer liter üzemanyagot, és most indult el egy 140 millió forintos szállítmány egészségügyi eszközökkel.

* A kormány 1,3 milliárd forint támogatást biztosít a nagy segélyszervezeteknek a Hungary Helps Programon keresztül és ez az összeg tovább növelhető.

* Azért, hogy az ukrajnai menekültek megsegítése még hatékonyabb, a kormányzati szereplők és a jelentősebb karitatív szervezetek munkája még összehangoltabb és szervezettebb legyen, a kormány létrehozta a Humanitárius Tanácsot.

* A kormány a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül koordinálja a segélyek, adományok gyűjtését és humanitárius segélyszállítmányok kiszállítását, a hazai segélyszervezetek munkáját.

* Külön munkacsoportot hozott létre a kormány, amely segíti a menekültek munkába állását.

Szentkirályi Alexandra hozzátette: jó volt látni az elmúlt napokban személyesen is ezt az összefogást, mindenkinek köszönik, aki ebben részt vesz. Magyarország segít!

Folyamatosan dolgoztak azon, hogy valamennyi Magyarországra menekült külföldi állampolgár mielőbb visszajusson hazájába, a héten 3077 embernek segített Magyarország hazajutni hét országba - jelezte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a legnagyobb számban most is az indiai állampolgárok utaztak Magyarországon keresztül, az elmúlt napokban 2067-en repültek el a mentesítő járatokkal. Jó hírnek nevezte, az indiaiak evakuációs akciója lezárult és összesen 5615 ember kihozatalát követően a folyamatokat felügyelő miniszter, Hardeep Szingh Puri is visszarepülhetett Újdelhibe.

Az összesített adatokat közölve a tárcavezető azt írta: az elmúlt hét napban 19 mentesítő járattal 2067 indiai, 306 nigériai, 227 kínai, 217 marokkói, 160 egyesült arab emírségekbeli, 54 egyiptomi és 46 izraeli állampolgár hagyta el Magyarországot.

Szijjártó Péter kiemelte: a háború kitörése óta külügyes kollégáival eddig összesen 12 ország 8115 állampolgárának segítettek hazajutni, 48 mentesítő járattal. A napokban egyeztettek egyiptomi partnereikkel is, miután a magyar kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt az Egyiptomban rekedt ukrán állampolgárok hazatéréséhez. A jelentések szerint több mint tízezer ukrán turista rekedt az észak-afrikai országban a háború kitörését követően. Az engedélyezett különgépek eddig 3828 ukránt hoztak át Egyiptomból, hogy közelebb legyenek hazájukhoz - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Az elmúlt napokban 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár térhetett vissza hazájába magyar segítséggel, ami azt jelenti, hogy eddig összesen 12 nemzet 8813 polgárának segítettünk hazatérni, összesen 51 mentesítő járattal - írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó közölte, harmadik hete dúl háború miatt még mindig több száz, Ukrajnát elhagyó külföldi diák és munkavállaló kér segítséget tőlünk a hazajutásban.

Közben zajlik hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója. Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a héten újabb kamionokat indítottunk útnak Ukrajnába, amelyekkel sikerült kézbesítenünk az Országos Mentő Szolgálat adományát a Beregszászi Kórház részére, valamint eljuttattunk összesen 70 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai csomagot Kárpátaljára - olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra