Létrehozva: 2022.02.12.

„Minket a tánc hozott össze” - örömtánccal küzdenek a demencia ellen a XVIII. kerületi nyugdíjasok

Hazánkat is elérte az aktív idősek új szenvedélye, a szenior örömtánc. Egy XVIII. kerületi kis klubban gyűlnek össze a stílus hazai szerelmesei, hogy egy-egy órára ismét átélhessék a kortalanság felszabadító érzését. Van, akinek csak egy kedves délutáni program, másoknak az egész életét megváltoztatta a rendszeres társasági élmény.

"Te, neked milyen jó csípőd van! Te még tudod használni” - mondta nevetve az egyik idős hölgy a barátnőjének a két tánc közti szünetben. A szenior örömtánc egyre népszerűbb Magyarországon is, ami nem is véletlen, hiszen számos jótékony hatása van az idősebb korosztály számára. 

A Metropol ellátogatott az örömtáncosok „főhadiszállására” a XVIII. kerületbe, ahol minden csütörtökön összegyűlik egy vidám 10-15 fős csoport, hogy közösen hódoljanak szenvedélyüknek. A nagymama, nagypapa korú táncosok minden mozdulatából olyan boldogság és pozitív energia árad, hogy a kívülálló azt gondolná, egy régi barátokból álló társaság összejövetelét látja. Azonban ők azt mondják, „csak” idegenek, akiket a felszabadult, közös tánc öröme hozott össze.

Szép lassan megváltozik az életük

"Tavaly októberben kezdtük el a táncórákat" - meséli Borbála, aki amint letette a szenior táncoktatói képzést, szabadidejében azonnal elindította a jó hangulatú csoportos foglalkozásokat. Általában 10-15 résztvevő van az órákon, igaz a koronavírus miatt most kevesebben mernek eljárni az „edzésekre”.

Mit tudunk veszíteni?! Maximum a szalagjainkat” - viccelődött Borbála (Fotó: Ripost)

Azt is megtudjuk, hogy a csoportban sok az egyedülálló idős ember, akiknek a tánc jelenti az egyetlen társas kapcsolatot.

"Jó érzés nekik, hogy van egy hely, ahol számon tartják őket, ahol megkérdezik, hogy mi van velük, ha kihagynak egy foglalkozást" – magyarázza az örömtáncoktató. 

Itt mindenki megkapja a létfontosságú érintést is, és ezt akár egy tánc közbeni kézfogás jelentheti. közben a többiektől érkeznek a tippek, hogy milyen rendezvények vannak még, amikre érdemes elmenni. És szép lassan megváltozik az élete.

 

„Minket a tánc hozott össze”

"Eleinte egyáltalán nem baráti társaságként indultunk, úgyhogy kijelenthető, hogy minket a tánc hozott össze" - árulja el az oktató. 

“Te, neked milyen jó csípőd van! Te még tudod használni” (Fotó: Ripost)

"Jó érzés, hogy amikor belépünk ide, zsivaj van, mindenki boldogan fecserészik és viccelődik egymással. Ritka az ilyen korúak között, hogy összegyűlnek, és ilyen fantasztikus a hangulat" - teszi hozzá Borbála. Közben István, a csoport egyetlen állandó férfi tagja hevesen bólogat:

"Én azért jövök vissza minden alkalommal, mert a tanárnő mindig jókedvet hoz mindenkinek. Eddig esztergályos voltam, ott csak a vasat kellett pörgetnem, itt pedig végre egy picit táncolhatok is. És persze jó érzés ennyi csinos hölgy között lenni" - bókolt nevetve a 72 éves férfi.

 Örömtánccal a demencia ellen

A jókedv itt mindig garantált, azonban a szenior örömtánc nem csak az idősek lelkére, hanem az egészségükre is jótékony hatással van. Borbála, Metropol olvasóival egy meglepő tényt is megosztott.

Az örömtánc az időskori demencia megelőzésére is kiválóan alkalmas. Itt állandóan figyelni kell, és észben tartani a mozdulatokat. Nem beszélve arról, hogy ha partner van, akkor rá is figyelni kell. Főként a koordinációs és az orientációs képességet, valamint egyensúlyérzéket fejleszti - mesélte a szakember, aki pont emiatt igyekszik változatos órákat tartani.

A szenior örömtánc hódító útja

Az „örömtánc őrület” eredetileg Németországból indult, és nagyon gyorsan elterjedt az egész világon. A mozgásvilágot – anyósa unszolására – Ilse Tutt táncoktató alkotta meg, aki rájött, hogy az egyedülálló idős embereknek egy olyan tánc lenne igazán testhezálló, aminél nem fontos, hogy az embernek legyen párja. Ilse tehát megalkotta a szenior örömtáncot, aminél figyelembe vette az idős szervezet adottságait is. A stílust Magyarországon Csirmaz Szilvia honosította meg, aki az osztrák szövetségtől kapta meg a jogot a tánc hazai oktatásához.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Forma-1 magyar reménysége csapatot és bajnokságot is vált

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

vg.hu

Brit címlapra került a Duna Aszfalt

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok