Létrehozva: 2022.02.04.
Módosítva: 2022.02.12.

Koronavírus: megérkeztek a friss adatok, sok az új fertőzött

A koronavírus elleni, megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Többféle vakcina elérhető.

Szerző ripost

A pénteki adatok alapján az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 16 435, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 616 846 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 105 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 741 főre emelkedett.

A beoltottak száma 6 369 089 fő, közülük 6 111 632 fő már a második, 3 712 974 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.

Koronavírus: kijöttek a friss adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 347 698 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 227 407 fő. 4588 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen.

A fertőzések 94%-át már az omikron okozza. Péntek délután és szombaton is folytatódik az oltási akció a kórházi oltópontokon.

Februárban is lesz minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

Ahogyan a kormány azt már bejelentette, az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől  alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Az erről szóló kormányrendelet-módosítás  megjelent a Magyar Közlönyben. Azok a védettségi igazolványok, amelyek fertőzésen való átesettség alapján vannak kiállítva, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón bejelentette, hogy az uniós gyakorlathoz igazodva, a kormány május 1-re tolta ki a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá alakulását. Ez azt jelenti, hogy májustól csak oltási alapon lesz érvényes az igazolvány. Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány pedig májustól elveszíti érvényességét.

Az is változatlan, hogy májustól az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség - főszabály szerint - csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló februári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is.

A módosításról szóló Kormányrendelet a Magyar Közlöny 2022. évi 22. számában olvasható.

Megtorpant a koronavírus örökítőanyag-koncentrációjának emelkedése a szennyvizekben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán hétfő délután.

 

 

Azt írták, a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja "országos átlagban jelenleg nem mutat további emelkedést, az értékek magas szinten stagnálnak".

    Számottevő változás  - emelkedés vagy csökkenés - egyik vizsgált város esetében sem tapasztalható, azonban a vírus örökítőanyag-koncentrációja minden mintavételi helyen az "emelkedett" kategóriába sorolható - tették hozzá.

Itt van a kezünkben az oltás, a vírus meg egyre gyengébb, és ez összességében a helyzetet elviselhetőbbé teszi az emberek számára, ezért is tehette meg a kormány, hogy a védettségi igazolvány határidejét meghosszabbította  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő rögzítette, hogy célja, a rezsicsökkentés hosszútávú fenntartása, ezzel a lakosság védelme.

 

 

 

A kormányfő beszélt arról is: a rezsicsökkentést fenn tudják tartani, mert megvan a gazdasági alapja, ami a hosszú távú orosz gázszállítás.

 

Rezsicsökkentés

 

A kormányfő a keddi, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatását úgy értékelte: Magyarország jégtörő lehet Oroszország és a Nyugat között.Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal, ezzel a magyar modellel teljesen eltér a legtöbb uniós országtól.

    Mindez jól működik "jegesedéskor" - fogalmazott, vagyis a jelenlegihez hasonló konfliktushelyzetben, ezért is jellemezte utazását békemisszióként.

    Rámutatott: az ő, Putyinnal történt találkozója után hamarosan a német kancellár, valamint a francia elnök is Moszkvába látogat.

    Kifejtette: Magyarország békét akar, a feszültségeket csökkenteni akarja, ezért pedig tárgyalni kell. "Sokat és hosszan fogunk még tárgyalni az oroszokkal, és ennek az első lépését Magyarország tette meg" - fogalmazott.

    Megjegyezte: az ötórás tárgyalás alatt kilenc javaslatot tett, és nyolc ügyben sikerült megállapodni.

    A kormányfő közölte: "sok munkánk van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal". "A Szovjetunióval rossz viszonyuk volt", de az a korszak véget ért, és most arra törekszünk, hogy "az új Oroszországgal más kapcsolatrendszerünk legyen" - mutatott rá.

    Elmondta: Magyarországnak van tekintélye, van önálló politikája, "a magyar érdek, az jelen van a világon". A gazdaságban különösen így van ez, mindenki hozni akar beruházást, pénzt, gyárat - közölte.

    Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország jól halad abba az irányba, hogy 2030-ra, Európában elsőként az ország számára szükséges energiamennyiség legfeljebb 10 százalékát állítsa elő fosszilis forrásokból.

    A miniszterelnök kijelentette: Magyarország már most is klímabajnok, élmezőnyben van a kibocsátáscsökkentésben, a jövőben pedig a Paks II. beruházás és a már jelenleg is jó ütemben haladó naperőműfejlesztés hozzásegíti majd az energiafüggetlenség megteremtéséhez.

    Addig azonban az energiarendszer fenntartása az orosz gázzal lehetséges - hangsúlyozta, hozzátéve: a külgazdasági és külügyminiszter tizenöt évre állapodott meg Moszkvával évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz szállításában, amelyet további 1 milliárddal növelne Magyarország. Ez majdnem eljutott a megállapodásig, azonban még egyeztetést igényel - tette hozzá.

Úgy látja, Nyugat-Európa attól szenved, hogy "miután nincs hosszú távú szerződése az oroszokkal, nem tud elég gázt vásárolni, és fut ki a készleteiből". Magyarországnak azonban a gáz garantáltan jön, ezért lehet továbbra is számítani a rezsicsökkentésre - magyarázta. Hozzáfűzte: a rezsicsökkentést fenn tudják tartani, mert megvan a gazdasági alapja, ami a hosszú távú orosz gázszállítás.

 

Vakcinák

    A kormányfő úgy értékelt: Szputnyikból és a Szputnyik lightból a világban nagy kereslet lesz, most is nagyobb a kereslet, mint amennyit az oroszok tudnak gyártani, ők gyártóhelyeket keresnek. Ha az oroszoknak ilyen segítség kell, akkor tudunk közösen gyártani Szputnyikot, "a magyaroknak meg fenntartjuk továbbra is azt a lehetőséget, hogy sokfajta vakcina közül választhassanak" - mondta.

    Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU szeretné látni azokat az európai gyártókapacitásokat, amelyek a mostanihoz hasonló válság esetén lehetővé teszik az Európán belüli gyártással az összes igény kielégítését. Ezért most nézi azokat a gyárakat, amelyeket be lehet vonni, "mi jelentkeztünk és azt ajánlottuk, hogy Debrecent is vegyék bele ebbe a gyártóhálózatba".

 

Nem Brüsszel, hanem a magyar emberek számára szeretnénk főnyeremény lenni

    Kifejtette: van Brüsszelben egy olyan bürokrata réteg, amely európai birodalomban gondolkodik. "Nekünk, magyaroknak mindig az volt az érdekünk, hogy Európa ne birodalomként szervezze meg magát", mert akkor a magyar függetlenség mindig csorbul, nekünk a nemzetek Európája a jó - mutatott rá.

    Hozzátette: Brüsszel azonban más állásponton van, európai birodalmat épít, és ehhez az kell, hogy minél több jogot vegyen el a tagállamoktól. Például most van egy pénzügyi vita, hogy az újjáépítési alapból jön-e a pénz Magyarországra, és egyszer csak azt mondja az Európai Bizottság, hogy "persze, csak módosítsátok a családügyi törvényt és módosítsátok az oktatási törvényt" - fogalmazott. Megjegyezte, ebben az ügyben "nehéz ítélet vár ránk".

    A kormányfő kijelentette: Magyarországon és Lengyelországon túl a többi tagállam érdekét is sérti ez a gyakorlat, tehát azon kell dolgozni, hogy "Európát szabad Európának tartsuk meg", és mondjuk azt, hogy "nem engedjük a nemzeti jogaink folyamatos csorbítását".

    Közölte: "most nagy erőkkel jönnek velünk szembe", szeretnék, ha Magyarországon szervilis kormány lenne, olyan, amilyet a baloldal is mond, amely Brüsszelnek főnyeremény lenne. De "mi nem a brüsszeliek számára akarunk egy főnyereményt megütni, hanem a magyar emberek számára, ahhoz pedig az kell, hogy a nemzeti érdekekért kiálló, nemzeti keresztény kormányunk maradjon" - vélte.

 

Magyarország előre megy, nem hátra

    Orbán Viktor szerint "minden évben mindenki Magyarországon legalább egy lépést mehet előre", és ez ilyen időkben nagy teljesítmény. Mindenki látja, hogy épül az ország, "olyan dolgokat érünk el, amik korábban szóba se kerültek" - mondta.

    Úgy vélte, Magyarország előre megy, és "korrupciótól szenvedő országok nem előre szoktak menni, hanem hátra". Magyarország történetének legkorruptabb kormánya a Gyurcsány-Bajnai korszak alatt volt - tette hozzá.

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Nyugati fegyvereket szállító vonatot semmisítettek meg az orosz erők – állítja az orosz védelmi minisztérium

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon