Létrehozva: 2022.02.06.

Így csinál kedvet ez az alapítvány a kutyák örökbefogadásához

Ne csak egy kutyán segítsünk, hanem lehetőség szerint minél többön. Ez a gondolat vezérelte Óvári Andrást, amikor feleségével 14 éve megalapították a Vigyél Haza Alapítványt. és azóta sérült vagy kóbor ebek sokaságát gyógyították meg, illetve juttatták gazdához.

A házaspár sérült, vagy kóbor ebek sokaságát gyógyította meg, illetve juttatta gazdához az elmúlt időszakban. De hogyan is indult mindez?

A munkám révén sokat utaztam a világban, és amikor hazaértem, általában újabb kutya szaladt elém, akit a feleségem fogadott be átmenetileg. Nem kereste ő a kutyákat, hozzá csapódtak a gazda nélküli állatok, vagy a segítségét kérték, aztán nem volt szívünk magukra hagyni őket. Mivel saját kutyáink mellett újabb állatokat már nem tudtunk befogadni, felvetettem, hogy ne csak egy-egy kutya életét könnyítsük meg. Akkor éppen az ötvenedik születésnapom környékén jártam, számvetést készítettem, és arra jutottam: sokat kaptam az életben, jó lenne valamit visszaadni belőle” – eleveníti fel a kezdeteket Óvári András infokommunikációs szakember, aki az ötlet megszületése után feleségével, Klárival egyszerű állatbarátként kereste fel az Illatos úti ebtelepet, és felajánlotta segítségüket.

Fotó: Óvári András

Dr. Kozma Tamás vezető állatorvos különösen annak örült, hogy András szervezőkészségével, kreativitásával, vezetői tapasztalatával új színt hozhat a telep életébe a kutyák érdekében.

„2008-ban bejegyezték a Vigyél Haza Alapítványt, és már abban az évben kiadtunk egy naptárt, amely lapjain ismert emberek – Miklósa Erikától Presser Gáborig – álltak a kutyák ügye mellé. A naptár olyan sikeres volt, hogy a bevételből az összes Illatos úti külső kennelt szigetelni tudtuk, hogy a betonon a kutyák ne fázzanak” – folytatja az alapító.

Fotó: Óvári András

Azóta minden évben megjelentetnek egy naptárt, de csak hiteles emberek, neves művészek és sportolók szerepelhetnek benne. Büszke rá, hogy Törőcsik Mari és Garas Dezső is igent mondott korábban a felkérésükre.

Óvári András elmondta: az Illatos útról elhozott kutyáknak panzióban bérelnek helyet, vagy ideiglenes befogadó családoknál helyezik el őket. Az alapítvány segítői önkéntesek, akiket nem kell toborozniuk, sokan jönnek és vállalnak kutyasétáltatást, vagy nyújtanak segítséget abban, amihez a legjobban értenek. Nagyon fontos a viselkedésterapeauták munkája is, mert a telepről kihozott testi-lelki sérült kutyákkal foglalkozni kell, hogy újból megbízzanak az emberekben.

Az alapítvány nemcsak a kutyák megmentésével foglalkozik, hanem a megelőzéssel is, hogy az ebek ne kerüljenek a telepre. Az alapítványnak felajánlott szja egy százalékokból elindították és működtetik például a kutyakereső mobil- és webes alkalmazást, létrehozták a már több mint 250 állomásból álló, ingyenes mikrochip-leolvasó hálózatot, hogy az elveszett négylábúak visszakerüljenek gazdáikhoz.

A Vigyél Haza Alapítvány csapata Fotó: Óvári András

A mostani, koronavírus-járvány sújtotta időszakban nagyon megnőtt a kóbor kutyák száma, mivel sokuk gazdája meghalt, ám az örökösök az állattal sokszor nem foglalkoznak. Óvári András elmondása szerint a kutya nem haszonállat, hanem társ-állat, amely összetartja a családot, a gyerekeket kötelességtudatra neveli, rendszerességet visz az ember életébe. Sok állatvédő egyesület működik Magyarországon, akiktől ők gyakran optimizmusukban, egyedi megoldásaikban különböznek.

„A téma szomorú, de mi a honlapunkon is a megoldásokat keressük, és nem a problémákat soroljuk. Kampányainkkal, rövid videófilmjeinkkel, minden tevékenységünkkel arra törekszünk, hogy kedvet csináljunk az örökbefogadáshoz, hogy ember és kutya egymásra találjon” – hangsúlyozza Óvári András.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

Azok a lábak: durván felvágott ruhában ragyog Stana Alexandra

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

travelo.hu

A rossz idő miatt Barcelonában ragadtak a Wizz Air magyar utasai

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

origo.hu

Gáspár Győző rendkívüli hírt jelentett be, erre senki sem számított - videó

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Megszakad a szívem" - Ezt mondta az édesapa, akinek patkány harapta meg a kislányát

INSIDER

Érthetetlen tragédia: nem törődtek vízbe esett barátjukkal, megfulladt

INSIDER

Hollywoodi színészekkel forgatott, most a zsidó sorsot viszi színpadra

INSIDER

Eltűnt egy 3 éves autista kisfiú, amíg a nagymamája teregetett