7 hónapja

A budapestiek örülnek az új közparknak, a baloldal álláspontja vérlázító

A lakosságon spórolna a belvárosi baloldal.

A baloldal szerint elég lett volna néhány hinta és mászóka is az új közpark helyett, amelynek egyik eleme a Bástya utcában található játszótér – írja a Metropol.

Fotó: Metropol

A komplex beruházás kormányzati forrásból, 3,1 milliárd forintból valósul meg, A projekt számos a környékhez kapcsolódó fejlesztést tartalmaz, a lakossági elképzelést kielégítő, korszerű, 53 százalékkal megnövelt zöldfelület mellett. Kovács Alex Gábor szocialista képviselő azonban a fejlesztést ekézi, a sokrétű fejlesztést félrevezetően leszűkíti a játszótérre, ahol szerinte a környékbeli gyerekeknek nem kell „csilivili berendezés”, elég volna pár játszóeszköz is...

Van, akiknek semmi sem jó, de valós alternatívát nem nyújtanak, inkább csak politikai tőkét kovácsolnának mindenből. Úgy tűnik, Kovács Alex Gábor a Tiéd a Belváros-frakció szocialista vezetője is követi ebben Karácsony Gergelyt, aki például együttműködik a Miniszterelnökség budapesti fejlesztéseit célzó beruházásokban, majd váratlanul posztol egy politika ízűt, amelyben ellentmond saját korábbi álláspontjának is. A különbség csak az, hogy Kovács Alex Gábor nevét kevesen ismerik még a Belvárosban is, pedig ebben a ciklusban önkormányzati képviselőként tevékenykedik. A baloldali képviselő a minap azzal próbált ezen változtatni, hogy a Bástya utcában megvalósult beruházást ekézte nyilvánosan.

Szerinte a belvárosi családoknak elég lett volna pár hinta és mászóka. „Ennél egy lényegesen szerényebb és olcsóbb megoldás is tökéletesen megfelelt volna az óvodásoknak és az itt lakóknak. Nem kell több milliárd forint, hogy a gyerekek élvezzék egy ilyen park örömeit, pár hinta, mászóka, nem pedig ilyen csilivili berendezések” – nyilatkozta a Blikknek a szivárványkoalíció képviselője, aki közösségi oldalán azt is hozzá tette intően: „tételesen ellenőrizni fogjuk, mire mennyi ment el”. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor eddig mit csinált a képviselőtestület tagjaként a baloldali képviselő, ha csak most akar tisztába kerülni a beruházás részleteivel. Az is érdekes, hogy Kovács úgy nyilatkozik, mintha a játszótér került volna 3 milliárdba, miközben egy komplexen a környéket is érintő fejlesztésről van szó. Az sem világos, hogy miért állította interjújában azt, hogy a lakosság bevonása nélkül valósult meg a beruházás, miután a kezdetektől a szomszédos óvoda és a szülők bevonásával létrejött fejlesztésről van szó. Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, a Metropol megpróbálta elérni a lakosság számára is meghirdetett telefonszámán Kovács Alex Gábort, de többszöri próbálkozás után sem vette fel.

Nézzük, valójában mi is történt a Bástya utcai fejlesztés kapcsán, amit feleslegesnek vél a baloldali képviselő

Az önkormányzat egy olyan komplex beruházást valósított meg, amely magában foglalja a Bástya utcában egy régészeti értékeket is bemutató vadonatúj közpark létrehozását, a Vámház krt. 8. szám alatt egy 400 négyzetméteres helytörténeti bemutató tér kialakítását, a Veres Pálné utca és a Bástya u. 4-6. szám előtti terület teljes körű megújítását – az út- és járdafelújítástól kezdve a közmű felújításon át a zöldfelület fejlesztésig –, valamint a parkot szegélyező három társasházat érintő zöld homlokzat kialakítását.

A multifunkcionális Bástya utcai pihenőpark és játszótér egy házak közötti foghíjtelken épült fel. A térszín alatt kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, mint porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó. Tehát a felsorolásból látszik, hogy egy nagy volumenű beruházásról van szó, amely nem csupán egy kis játszótér kialakítását foglalja magában.

A zöldítést is sajnálja a lakosságtól az MSZP helyi képviselője

Kovács Gábor Alex „zöldként”, egy olyan beruházást ekéz, amely a zöldítés és a környezettudatosság jegyében készült. Tehát akkor szerinte felesleges volt a 23 darab fa és további zöld telepítése is, amellyel a terület zöldfelülete csaknem 900 négyzetméter lett, azaz a korábbi 4,5 helyett, 53 százalékra nőtt. Ehhez még hozzáadódik egy zöldfal is, ami további 600 négyzetméter. Az öntözés helyben gyűjtött esővízzel történik, illetve fúrt kútból a közelben lévő Duna miatt, ami azt jelenti, hogy a fejlesztés az első kék szemléletű beruházás a fővárosban.

Szentgyörgyvölgyi Péter szerint a belvárosiak jobb képviselőt érdemelnek Kovácsnál

„Az önkormányzati képviselők arra kapnak megbízatást a kerületben élőktől, hogy a lakosság érdekeit képviseljék. Kovács Alex Gábor ehhez képest azzal kampányol a bulvármédiában, hogy szerinte a belvárosiak egy multifunkcionális, a lakosság igényeit teljes körűen kiszolgáló közpark helyett mindössze pár hintát és mászókát érdemelnek. A belvárosiak szerintem nemcsak pár hintánál és mászókánál, hanem egy ilyen képviselőnél is jobbat érdemelnek„ – reagált a Magyar Nemzetben Kovács Alex szavaira Belváros-Lipótváros polgármestere.

Mint ahogy a Metropol korábban már megírta, a Belvárosban a Fővárosi Önkormányzat 300 kukát szereltetett le, elhanyagolta a Hild téri játszóteret, amelyet az V. kerület visszakért emiatt, így azt a Belváros működteti jelenleg. Általánosságban is figyelmen kívül hagyja a terek üzemeltetését, mint a Podmaniczky, vagy a Vörösmarty tér, vagy a Fővám tér. Ráadásul Karácsony Gergely ellehetetlenítette a Belvárosi Önkormányzat ötletét és kidolgozott tervét, hogy kizárólagos parkolóhelyeket biztosíthassanak a lakosságnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!