Létrehozva: 2022.02.22.
Módosítva: 2022.02.22.

A Metropol megtalálta Mártha Imre strómanját - az ügyvéd menekül és bujkál

A Metropol eljutott az ügyvédhez, aki egy strómanszerződéssel segít Mártha Imrének, a fővárosi közműcégek csúcsvezetőjének elrejteni óriási vagyonát. Mártha így bármikor, potom összegért visszaveheti milliárdos ingatlanokat rejtő cégét… Időközben már rendőrségi feljelentés is született az ügyben.

Szerző WM

Az ügyvéd kicsit olyan, mint Columbo felesége: tudjuk, hogy létezik, de nem látható soha… Menekül a nyilvánosság elől dr. SZ.SZ.L. ügyvéd, aki a Metropol által megszerzett dokumentumok szerint egyértelműen Mártha Imre strómanja. A lap végül a XII. kerületben megtalálta és megpróbált beszélni vele.

Sosem nyitnak kaput: menekül a nyilvánosság elől dr. SZ.SZ.L. ügyvéd, Mártha Imre strómanja. Fotó: Metropol

Először telefonon hívták fel az irodáját. Már a számot se volt könnyű kideríteni: figyelemre méltó, hogy az ügyvéd az interneten “szinte nem is létezik”, egyedül az ügyvédek nyilvántartásban találni rá. Más ügyvédi irodáknak profi honlapjaik vannak fotókkal, elérhetőségekkel – de ő a neten is rejtőzködik, mintha nem lenne fontos neki, hogy megtalálják – csak az, aki neki számít…

A telefont személyesen soha nem veszi fel, csak a munkatársain keresztül lehet vele kommunikálni. Ők viszont sem mobilszámot, sem e-mail-címet nem adnak ki. Több mint egy héten át próbáltak beszélni vele. Kollégái először azt mondták, jöjjünk másnap délután, aztán a megbeszélt időpontban senki nem nyitott ajtót nekünk…

Elegáns budai környék, gazdag polgári házak

A környék elegáns: a 12. kerület polgári része, többszintes régi polgári házakkal, fasorokkal, nagyon gondozott portálokkal, modern kaputelefonokkal. Itt csak a nagymenők tartanak fenn irodát… De sajnos a kaputelefonon nem jutottunk túl: azt mondták, most még sincs bent az ügyvéd úr.

A következő nap telefonon próbálkozott a Metropol munkatársa. Egy kollégája szerint ekkor sem volt benn, ám mint mondta, másnap biztos az irodában lesz, és késő délelőtt fogadja az újságírót. Aztán a megbeszélt időpontban sem jutottak túl a társasház lenti bejárati kapuján: a kaputelefonon keresztül közölték, hogy az ügyvéd úr mégsem szeretne nyilatkozni…

A következő hívásokat már a titkárnő sem vette fel. Innentől kezdve mintha a telefont sem akarnák felvenni: már nemcsak a saját számról, hanem külső, idegen telefonszámról sem lehet elérni az irodát.

Mindig azt mondják, az ügyvéd úr nem tartózkodik az irodában… Fotó: Metropol

A szerződést azért kötötték, hogy elrejtsék a vagyont

Mint a napokban megírta a Metropol, nemrég klasszikus stróman-szerződést juttattak el a szerkesztőségükbe. A dokumentum arra bizonyíték, hogy milyen módszerekkel rejtik el a vagyonukat a baloldali közszereplők, köztük a Gyurcsány-fiókának gúnyolt Mártha Imre, aki a DK elnök miniszterelnöksége alatt jutott először magas vezető pozíciókhoz, például a Magyar Villamos Műveknél.

Az amerikai milliárdosok életét élő Mártha Imrét leleplező szerződést egyértelműen azért kötötték, hogy a Gyurcsány-fióka elrejthesse sokmilliárdos ingatlanvagyonát, méghozzá abban a cégben, amelynek többi tulajdonosa a közeli hozzátartozója, vagyis jó eséllyel ők is csupán strómanok.

Mártha bármikor olcsón visszaveheti a céget a strómantól

A szerződés szerint a Lázár Houses-ban 26 százalék részesedést tulajdonló dr. SZ.SZ.L. ügyvéd öt évre, egy meghatározott – nevetségesen alacsony – összegért opciós vételi jogot biztosít erre a tulajdonrészre Mártha Imrének, aki potom 1 690 000 forintért bármikor megvásárolhatja azt. Pontosabban visszavásárolhatja, hiszen a cégtörténet alapján éppen Mártha Imrétől, illetve közvetlen családtagjától „vásárolta”, azaz íratta a nevére az üzletrészt az ügyvéd stróman, így segítve eltüntetni egy hatalmas, milliárdokat érő vagyonrészt.

Forrás: Metropol

A szerződés több olyan részletet is tartalmaz, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a budapesti közműholding csúcsvezetője a vagyon elrejtésére szolgáló klasszikus strómanszerződést kötött. Például kikötötték, hogy a stróman ügyvéd az 1 millió 690 ezres vételárnál nem követelhet többet a milliárdos vagyonért „még akkor sem, ha a társaság eredményes gazdálkodása folytán az üzletrész értéke gyarapodott”.

Még a stróman esetleges válására is gondoltak…

A kamuszerződés emellett arra is kitér, hogy a stróman-ügyvéd házastársa aláírásával elismeri, hogy semmiféle igényt sem támaszthat a kiszervezett tulajdoni hányadra, Mártha Imre tehát még a stróman esetleges válása esetére is bebiztosította magát.

A 2 milliárdos Prisztás-villa legfőbb tulajdonosa is ez a cég, amelynek tényleges ingatlanvagyonát legfeljebb megbecsülni lehet. A cég honlapja, a lazarhouses.hu a Metropol által megkérdezett szakértők szerint kamucéget sejtet, azon mindössze egy festményszerű kép látható.

Több tucat ingatlant rejt a strómancég

Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van a stróman mögé rejtett cég tulajdonában, több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (ezekben a kerületekben a négyzetméterárak már messze 1 millió forint fölött járnak), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok(!) is szerepelnek a cég nevén.

Hány strómanszerződés lehet még?

Az ügyvéd most bujkál a nyilvánosság elől, nem érhető el sem telefonon, sem személyesen. A kérdés, hogy hány további stróman-szerződés rejti még a fővárosi közművezér hatalmas vagyonát…

Feljelentés, nyomozás indulhat Mártha Imre gyanús szerződése ügyében

Budai Gyula a rendőrséghez fordult Mártha Imre gyanús, számos kérdést felvető szerződése miatt. A fideszes politikus csalást sejt a háttérben és azt, hogy megpróbálták elrejteni a hatóságok elől a fővárosi közműcég vezetőjének hatalmas ingatlanvagyonátszámolt be a Magyar Nemzet.

Az ismeretlen elkövető ellen tett feljelentésben Budai Gyula először összegezte mindazt, amit az ügyről eddig tudni lehet.

Eszerint Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója 2016. március 1-jén írt alá egy vételi jogot garantáló szerződést. Az irat arra adott lehetőséget Mártha Imrének, hogy a következő öt esztendőben megvásárolhassa a szerződés másik szereplőjétől (aki a sajtóhírek szerint egy jogász) a Lázár Houses nevű kft. 26 százalékos üzletrészét. A felek meghatározták az üzletrész vételárát is, mégpedig nem egészen 1,7 millió forintban.

Csakhogy amint arra a feljelentésben a politikus rámutatott, a szóban forgó vállalkozásnak hatalmas vagyona van.

Sajtóinformációk szerint a cég legutóbbi mérlegadatai szerint a forgóeszközök összértéke nyolcszázmillió forint volt, de az ingatlanbirodalom valódi értéke ennek az összegnek nyilvánvalóan a sokszorosa – jegyzi meg a Nemzeti Nyomozó Irodának címzett beadványában Budai Gyula. A képviselő azt a körülményt is aggályosnak tartja, hogy a vételi jogot garantáló szerződés szerint az üzletrészért a megjelölt vételárnál többet a jogász akkor sem kérhet Mártha Imrétől, ha a cég eredményesen gazdálkodna, s emiatt értéke gyarapodna. Emellett a feljelentés szerint az is felveti a bűncselekmény megalapozott gyanúját, hogy a Lázár Houses nevű cégben a jogász mellett Mártha Imre testvérei és édesanyja is megtalálhatók, mint tulajdonosok. Budai Gyula megítélése szerint az ingatlanfejlesztéssel, ingatlanforgalmazással foglalkozó társaság érdemben nem működik, tevékenysége csupán az ingatlanvagyon titokban tartása.

Mindezek alapján az országgyűlési képviselő arra jutott: a vételi jogról szóló szerződést Mártha Imre és üzletfele egyértelműen azért kötötte meg, hogy a Lázár Houses Kft.-be bevitt ingatlanvagyont elrejtse a hatóságok elől, ugyanakkor felvetődik, hogy a cég színlelt gazdasági tevékenységet végzett.

A feljelentés hozzáteszi: a jogász lényegében csak névlegesen tulajdonosa a kft. 26 százalékának, annak valódi tulajdonosa Mártha Imre. Ezek a körülmények pedig Budai Gyula szerint megalapozzák a csalás gyanúját, emiatt szükséges, hogy a rendőrség nyomozás keretei között járjon utána az ügynek.

Miközben Mártha Imre szórja a pénzt, Budapest hanyatlik

Amíg a Gyurcsány-fióka Mártha Imre, a budapesti közműcégek teljhatalmú ura élvezi sokmilliárdos vagyonát, Floridában vesz ingatlanokat, a városvezetés Budapest lakóin és a melósokon spórol: leszerelik szemeteskukák ezreit és BKK-automaták tucatjait, a közműcégektől pedig kirúgnak egy csomó embert. Köztük egy háromgyermekes édesanyát is, akit, mint megrázó riportunkban beszámoltunk róla, Mártha Imréék még meg is aláztak…

Nők, luxusóra, jacht. Mártha Imre luxusélete, ki tudja, miből… Forrás: Metropol

5 milliós jutalmat kapott Karácsonytól a milliárdos Gyurcsány-fióka

Budapest működtetésére nincs, de jutalmakra van pénz a budapesti Városházán.

Karácsony Gergely és kedvenc cégvezére, a milliárdos Mártha Imre, a budapesti közműholding teljhatalmú ura. Fotó: Majtenyi Mihaly

A luxuséletet élő milliárdos közműcég-vezér, Mártha Imre több mint 5 millió forint prémiumot kapott tavaly, ugyanúgy, mint a Városháza-eladási botrányban érintett Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője. Ő egy kamu fegyelmit is kapott Karácsonytól, de azért megdobták 5 millió jutalommal is…

Szerző WM

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámával indult és azzal is zárult az F1-es sprintfutam

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát